You are here

Θωρακίζουν καταθέσεις σε περίπτωση εξυγίανσης

22/11/2022 06:21

Την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τραπεζικών ιδρυμάτων µέσω αναγνώρισης ομόλογων που έχουν εκδοθεί από τις συστημικές κυπριακές τράπεζες ως κεφαλαιακό απόθεμα, πληρώντας έτσι τη συμμόρφωση µε τις υποχρεώσεις MREL (ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις), προβλέπουν δύο νομοσχέδια που τέθηκαν χθες με τη μορφή του κατεπείγοντος ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Παρουσιάζοντας τα δύο νομοσχέδια, η Οικονομική Διευθύντρια του Υπουργείου Οικονομικών, Αυγή Λαπαθιώτη, είπε ότι αφορούν την ορθότερη εναρμόνιση με δύο ευρωπαϊκές οδηγίες και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή ενός κανονισμού.

Πρόσθεσε ότι το απαιτούμενο κεφάλαιο τύπου MREL ορίζεται από το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (ΕΣΕ), για να διασφαλιστεί ότι μια τράπεζα διατηρεί προληπτικά και ανά πάσα στιγμή επαρκή αποδεκτά μέσα για να διευκολύνει την εφαρμογή της προτιμώμενης στρατηγικής εξυγίανσης.

Η κ. Λαπαθιώτη εξήγησε ότι το ΕΣΕ, δηλαδή η κεντρική αρχή εξυγίανσης εντός της Τραπεζικής Ένωσης, θέτει εξατομικευμένες απαιτήσεις για συσσώρευση κεφαλαιακού αποθέματος σε κάθε συστημικό ίδρυμα, οι οποίες πρέπει να εκπληρωθούν εντός συγκεκριμένων χρονικών περιθωρίων.

Ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε δέσμευση έναντι του ΕΣΕ για ρύθμιση του θέματος που αφορά τη συμμόρφωση µε τις απαιτήσεις MREL, πριν από το τέλος του χρόνου, με τη θέσπιση των δύο νομοσχεδίων του «περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμος του 2022» και του «περί Ανάκαμψης ΚΕΠΕΥ και Λοιπών Οντοτήτων υπό την Εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και για Συναφή Θέματα Νόμος του 2022».

 Σημείωσε ότι στόχος της τροποποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας είναι στο ενδεχόμενο εξυγίανσης τραπεζικών ιδρυμάτων τα ίδια να μπορούν να απορροφήσουν τις ζημιές μέσω μιας κατηγορίας ομόλογων που έχουν εκδοθεί από τις συστημικές τράπεζες ως κεφαλαιακό απόθεμα, ώστε να προστατευθούν οι καταθέτες και η χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Απόθεμα μέχρι το 2025

Χαρακτήρισε τον κανονισμό MREL ως «μαξιλαράκι» για την περίπτωση ανάγκης εξυγίανσης πιστωτικού ιδρύματος, προσθέτοντας ότι οι κυπριακές συστημικές τράπεζες ενημερώθηκαν ήδη από πέρσι για το ποσό που έχουν να καλύψουν για τη συγκεκριμένη ανάγκη, σημειώνοντας ότι έχουν μέχρι και το 2025 για να κτίσουν το ποσό που χρειάζεται να έχουν.

Δήλωσε περαιτέρω, ότι το νομοσχέδιο του «περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμος του 2022», ρυθμίζει ότι τα συγκεκριμένα ομόλογα δεν θα υπόκεινται σε συμψηφισμό και πως σε περίπτωση εξυγίανσης, ότι δεν θα αγγίξει κανένας τις καταθέσεις.

«Σε περίπτωση εξυγίανσης θα χρησιμοποιηθούν μετοχές, τα αδιανέμητα κέρδη και ομόλογα για να απορροφήσουν ζημιές και ν’ ανακεφαλαιοποιηθεί η τράπεζα, ώστε να μην επηρεαστούν οι καταθέσεις», όπως εξήγησε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ο ευρωπαϊκός κανονισμός ορίζει τα κριτήρια που θα πρέπει να έχουν τα συγκεκριμένα ομόλογα, για να είναι επιλέξιμα, σημειώνοντας ότι ένα από τα κριτήρια είναι ότι δεν συμψηφίζονται με άλλα χρεωστικά υπόλοιπα εκκαθάρισης. 

Πρόβλημα με κάποια ομόλογα

Επεσήμανε ότι ενδεχομένως να παρατηρηθεί πρόβλημα με ομόλογα που έχουν εκδοθεί ήδη από κυπριακές συστημικές τράπεζες, καθώς στην υφιστάμενη νομοθεσία δεν είναι ξεκάθαρο ότι δεν επιτρέπεται ο συμψηφισμός.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρθηκε ότι δεν έχουν κάποιο σχόλιο ή παρατήρηση επί των δύο νομοσχεδίων.

Της Ελένης Χαραλάμπους