You are here

Τύπος: Και πάλι €300 εκατ. έλλειμμα η ΑΗΚ

23/11/2022 06:01

Ο προϋπολογισμός της ΑΗΚ που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και κατατέθηκε στη βουλή, καθώς και τα οικονομικά αποτελέσματα της ΚΕΔΙΠΕΣ για το τρίτο τρίμηνο του 2022, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Και πάλι €300 εκατ. έλλειμμα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι ο προϋπολογισμός της ΑΗΚ που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και κατατέθηκε στη βουλή. Όπως αναφέρεται, ο προϋπολογισμός της ΑΗΚ για το 2022 προέβλεπε δαπάνες €1,7 δισ., ενώ για το 2023 προβλέπονται δαπάνες €2,7 δισ. Για το 2022 ο προϋπολογίστηκαν έσοδα €1,4 δισ., ενώ για το 2023 προϋπολογίζονται έσοδα €2,4 δισ. Συνεπάγεται από τους πιο πάνω αριθμούς, πως η ΑΗΚ θα συνεχίσει και φέτος, όπως και πέρσι, να έχει σημαντικό έλλειμμα στις δραστηριότητες της, έναντι κερδών που πραγματοποιούσε τα προηγούμενα χρόνια. Τόσο για το 2022, όσο και για το 2023, τα προϋπολογισθέντα ελλείμματα ανέρχονται σε περίπου €300 εκατ. ετησίως.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι στο χθεσινό συνέδριο του ΠΑΣΥΞΕ εκφράστηκαν αισιόδοξες εκτιμήσεις για τον τουρισμό, παρά της προκλήσεις που προκύπτουν λόγω και του αυξημένου πληθωρισμού, καθώς όλα δείχνουν πως η νέα χρονιά θα προσεγγίσει τη χρονιά ρεκόρ του 2019, όταν οι αφίξεις άγγιξαν τα 4 εκατ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πολλή ενέργεια στους καβγάδες για το ρεύμα
  • Το Glamping επανήλθε στη βουλή πιο πράσινο

Πολίτης

 «Επιστροφή 1 δισ. ευρώ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το ποσό ύψους €60-80 εκατ. που αναμένεται να καταβάλει η ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος μέχρι το τέλος της χρονιάς, ανεβάζοντας σε περίπου €300 εκατ. το ύψος της αποπληρωμής της κρατικής στήριξης κατά τη διάρκεια του 2022. Ο πρόεδρος Λάμπρος Παπαδόπουλος, ο γενικός διευθυντής Μάριος Παπαδόπουλος και ο οικονομικός διευθυντής Λάμπρος Παπαλαμπριανού, παρουσίασαν την Τρίτη την πρόοδο της διαχείρισης για την περίοδο μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Από την αρχή της χρονιάς έχει καταβληθεί ποσό €230 εκατ. και από την έναρξη των εργασιών της ΚΕΔΙΠΕΣ έχει επιστραφεί ποσό €800 εκατ. Επιπλέον, θα μεταφερθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία ακίνητα αξίας €140 εκατ. και έχουν γίνει πληρωμές €87,6 εκατ. για τέλη και φορολογίες.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι υπό επεξεργασία τελεί νομοσχέδιο για την επιβολή ενός ειδικού τέλους επί του κύκλου εργασιών των παραγωγών και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, κάνει γνωστό ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, μέσω μιας μακροσκελούς γραπτής δήλωσης για τη φορολόγηση υπερκερδών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Χαραυγή

 «4.938 πλειστηριασμοί και αυξημένες πωλήσεις ακινήτων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα οικονομικά αποτελέσματα της ΚΕΔΙΠΕΣ για το τρίτο τρίμηνο του 2022.  Η ΚΕΔΙΠΕΣ πραγματοποίησε 4.938 δημοπρασίες υποθηκευμένων ακινήτων αξίας €576,4 εκατ., ενώ παράλληλα έχει πάρει τα κλειδιά σε ακίνητα ύψους €1,1 δισ. (€886 εκατ. μέσα από την ανταλλαγή έναντι χρέους και €199 εκατ. μέσα από ανακτήσεις μετά από αποτυχημένο πλειστηριασμό).

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου προειδοποιεί για πλαστοπροσωπία λειτουργών και εκπροσώπων της και για απομιμήσεις της ιστοσελίδας της.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Οι εκλογές έφεραν αναβάθμιση κλιμάκων
  • Ευρωπαϊκή Οδηγία: 40% των μη εκτελεστικών διοικητικών θέσεως σε γυναίκες

Αλήθεια

 «Χάνει εκατομμύρια το κράτος από την αναστολή εκποιήσεων»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι προειδοποιήσεις της ΚΕΔΙΠΕΣ για την επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων. Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ, Λάμπρος Παπαδόπουλος, έκρουσε χθες τον κώδων του κινδύνου για τη διαιώνιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που προστατεύει, κατά την έκφραση του, τους κακοπληρωτές και επιβαρύνει τους συνεπείς δανειολήπτες και τη μείωση των εισροών κεφαλαίων από μη αποπληρωμές δανείων, ύψους €3 δισ. σχεδόν στην ΚΕΔΙΠΕΣ και κατά συνέπεια την αδυναμία της εταιρείας να αποπληρώνει την κρατική βοήθεια που της παραχωρήθηκε υπό τη μορφή δανείου.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η ΠΑΣΥΔΥ έχει αναθέσει σε ομάδα έγκριτων νομικών την επεξεργασία νομοσχεδίου, με την πρόθεση, το διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, αναφορικά με την απουσία ανελικτικής προοπτικής, να οδηγηθεί σε οριστική ρύθμιση.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εκατομμύρια για ενίσχυση τουρισμού
  • Ρεκόρ οκταετίας στα έσοδα της ΑΤΗΚ

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΧΑΝΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΚΠΟΙΗΣΕΩΝ – Προειδοποιήσεις ΚΕΔΙΠΕΣ για αδυναμία αποπληρωμής της κρατικής βοήθειας

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ ΜΕ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΠΛΟΦΕΣ – Αγώνας πλειοδοσίας των υποψήφιων για εξασφάλιση ψήφων και στήριξη στην Ιερά Σύνοδο

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΞΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΜΑΧΗ – Γιατί αποσύρθηκε ο Καρπασίας και ποιους ευνοεί η απόφαση στην κούρσα για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΩΜΑΤΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ – Επιστολή στην ανεξάρτητη αρχή κατά της διαφθοράς για να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί Δρουσιώτη