You are here

Νουρής: Πέραν των 20 χιλ. οι υποθέσεις εγκλωβισμένων ακινήτων

23/11/2022 12:16

Έχει συρρικνωθεί σημαντικά το πρόβλημα των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων, οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν τίτλους ιδιοκτησίας λόγω εμπράγματων βαρών που έχουν οι πωλητές/developers, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, με τις υποθέσεις να ανέρχονται στις 20 χιλ.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχέδιου «Ο περί Πώλησης Ακινήτων Νόμος του 2022», με το οποίο σκοπείται ο τερματισμός δημιουργίας νέων εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων, ο κ. Νουρής είπε ότι ο αριθμός των υποθέσεων ακινήτων με εγκλωβισμένους τίτλους ενώπιον του Κτηματολογίου, ανέρχεται σε περίπου 20 χιλιάδες, εκ των οποίων πέραν από τους μισούς έχουν διεκπεραιωθεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Πρόσθεσε, ότι για περίπου επτά χιλιάδες υποθέσεις εξ αυτών, υπάρχει η διαπίστωση ότι δεν αναμένεται να εκδοθεί τίτλος, λόγω ανεπίλυτων προβλημάτων, με αποτέλεσμα ο αριθμός των εγκλωβισμένων ακινήτων που πρέπει να τύχουν διαχείρισης να υπολογίζεται σε τρεις με τέσσερις χιλιάδες περίπου.

Ο κ. Νουρής, που κλήθηκε στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, με στόχο να αρθούν οι επιφυλάξεις των βουλευτών για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν το τέλος του χρόνου, καθώς είναι στα προαπαιτούμενα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τόνισε ότι το πρόβλημα των εγκλωβισμένων ακινήτων έχει συρρικνωθεί σημαντικά.

Σημειώνεται ότι οι δύο υπουργοί εμφανίσθηκαν στη συνεδρία με συμβιβαστική διάθεση, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση και να προωθηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια του σώματος για έγκριση στην τελευταία συνεδρία με νομοθετική εργασία στις 2 Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του ο κ. Πετρίδης μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής υπογράμμισε ότι στόχος του προτεινόμενου νόμου είναι η διασφάλιση του αγοραστή και να αποφευχθεί στο μέλλον η δημιουργία νέων εγκλωβισμένων ακινήτων.

Σημείωσε ότι οι κακές πρακτικές των προηγούμενων 50 ετών που χρησιμοποιούσαν developers και τράπεζες, δημιούργησαν το τεράστιο πρόβλημα με τα εγκλωβισμένα ακίνητα, σημειώνοντας ότι δεν είναι τυχαίο που οι ευρωπαϊκές αρχές ενσωμάτωσαν και στο εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τη ρύθμιση της συγκεκριμένης στρέβλωσης.

Ο Διευθυντής του Κτηματολογίου, Ελίκκος Ηλία, ανέφερε ότι με την πρόνοια του νομοσχεδίου, τα χρήματα που θα καταβάλλει ο αγοραστής, να μπαίνουν στο λογαριασμό του ακινήτου, δεν θα είναι εύκολο για τους developers να τα πάρουν και να τα βάλουν σε άλλο έργο, τονίζοντας ότι έτσι σπάει η αλυσίδα που δημιούργησε τα προηγούμενα χρόνια χιλιάδες εγκλωβισμένα ακίνητα.

Όσον αφορά την ειδική εκτέλεση, ζήτημα που προβλημάτισε βουλευτές, είπε ότι θα πρέπει να είναι το έσχατο μέτρο που μπορεί να πάρει κάποιος σε μια αγοραπωλησία και ζήτησε όπως προωθηθεί για ψήφιση το νομοσχέδιο

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, ζήτησε από την εκπρόσωπο του Συνδέσμου Τραπεζών, όπως προωθήσει άμεσα στη Βουλή δεσμευτική επιστολή από τις τράπεζες, ότι θα εφαρμόσουν πλήρως την υπό συζήτηση νομοθεσία.

Προέβη στη συγκεκριμένη ενέργεια, ώστε να καμφθούν ενστάσεις βουλευτών εάν όλα τα τραπεζικά ιδρύματα θα προχωρούν τη διαδικασία για εξασφάλιση τίτλου στους αγοραστές με την παραχώρηση του εγγράφου εξόφλησης του ακινήτου.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, επαναλήφθηκε μεταξύ άλλων ότι θα πληγούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων από ξένους αγοραστές, με την έγκριση της συγκεκριμένης νομοθεσίας.

Πετρίδης: Διασφάλιση των αγοραστών

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο κ. Πετρίδης χαρακτήρισε ως ένα αρκετά σημαντικό νομοσχέδιο, με το οποίο δημιουργείται μηχανισμός προστασίας των συμφερόντων των αγοραστών ακίνητης περιουσίας διασφαλίζοντας εκ των προτέρων ότι η μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας θα εκτελεστεί άμεσα και μόλις ο αγοραστής εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Ο κ. Πετρίδης δήλωσε ότι με την προτεινόμενη νομοθεσία, διασφαλίζεται ότι «το σύνολο των χρημάτων του αγοραστή θα χρησιμοποιηθούν για το έργο για το οποίο ο αγοραστής πληρώνει τα χρήματα του και δεν θα έχουμε ξανά φαινόμενα ημιτελών έργων, όπως στο παρελθόν, με θύματα τους ίδιους τους αγοραστές / καταναλωτές.  Αυτό ακριβώς κάνουν στις σύγχρονες χώρες δικαίου».

Υπενθύμισε ότι το θέμα της μεταβίβασης των τίτλων ιδιοκτησίας ακίνητης ιδιοκτησίας αποτελεί ορόσημο  στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΣΑΑ) στη μεταρρύθμιση «Στρατηγική για την αντιμετώπιση ανεπαρκειών του συστήματος τίτλων ιδιοκτησίας».

«Θεωρώ ότι έγινε μια καλή συζήτηση σήμερα. Τέθηκαν κάποια τεχνικά θέματα και υπάρχει η διάθεση από πλευράς Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών να δούμε κάποιες λεπτομέρειες που ευλόγως τέθηκαν από τους βουλευτές, ώστε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο και να συναντήσουμε και το ορόσημο του ταμείου Ανάκαμψης», ανέφερε ακόμα.

Της Ελένης Χαραλάμπους