You are here

Εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικών δημοπρασιών

24/11/2022 11:12

Εκτεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών ακινήτων, αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το ποσοστό επιτυχίας να διαμορφώνεται στο 10%.

Στην έκθεση Post Programme Surveillance Report Cyprus, Autumn 2022, αναφέρεται ότι η ηλεκτρονική δημοπρασία είναι αυτή τη στιγμή η μόνη μέθοδος πώλησης που εφαρμόζουν οι τράπεζες.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2022, πουλήθηκαν 105 ακίνητα (κυρίως κατοικίες και γεωργικές εκτάσεις) έναντι 53 το πρώτο τρίμηνο, το 51% των οποίων αγοράστηκε από τον ενυπόθηκο δανειστή όπως και τα προηγούμενα τρίμηνα.

Το συνολικό ποσοστό επιτυχίας της δημοπρασίας για τράπεζες (μετρούμενο ως τα ακίνητα που πωλήθηκαν σε πλειστηριασμούς/ακίνητα που στάλθηκαν σε πλειστηριασμό), διαμορφώθηκε σε 9,7%.

«Η χρήση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών αναμένεται να παραμείνει υψηλή, καθώς το φάσμα των χρηστών και η εξοικείωση με την πλατφόρμα συνεχίζουν να αυξάνονται, συμβάλλοντας περαιτέρω στη μείωση του αποθέματος ΜΕΔ στην Κύπρο», σημειώνεται.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η αναστολή των εκποιήσεων παρατάθηκε πολλές φορές από την έναρξη της πανδημίας, επιβαρύνοντας την πειθαρχία στις πληρωμές.

«Ένα αποτελεσματικό πλαίσιο εκποιήσεων παραμένει ένα ουσιαστικό εργαλείο για τη διασφάλιση της ασφάλειας δικαίου πειθαρχίας πληρωμών, υποστήριξης των προσπαθειών των τραπεζών να μειώσουν τα ΜΕΔ και ενθάρρυνσης των δανειοληπτών για συμμετοχή στην αναδιάρθρωση δανείων», τονίζεται.

Σημειώνεται ότι η λήξη των δύο προγραμμάτων μορατόριουμ δημιούργησε μόνο μια μικρή εισροή νέων ΜΕΔ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα ΜΕΔ μειώθηκαν τον Ιούνιο του 2022 στα €2,9 δισ., από €3 δισ. το Δεκέμβριο του 2021, €5,1 δισ. το Δεκέμβριο του 2020 και €23,8 δισ. το Δεκέμβριο του 2016.

Της Γεωργίας Χαννή