You are here

Τύπος: Ανησυχία για δάνεια ασθενέστερων

25/11/2022 05:59

Η ανησυχία της Κομισιόν για την αποπληρωμή δανείων ασθενέστερων στρωμάτων και τα δεδομένα των μητρώων πραγματικών δικαιούχων εταιρειών, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Ανησυχία για δάνεια ασθενέστερων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η ανησυχία της Κομισιόν για την αποπληρωμή δανείων ασθενέστερων στρωμάτων. Σύμφωνα με τη μεταμνημονιακή έκθεση της Κομισιόν για την Κύπρο, στην ενότητα του τραπεζικού τομέα, τα ασθενέστερα νοικοκυριά στην Κύπρο θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στην αποπληρωμή των δανείων τους, λόγω της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, την ίδια ώρα που παλεύουν με το σημαντικά ψηλότερο κόστος ζωής. Η ανησυχία για την αποπληρωμή δανείων ασθενέστερων στρωμάτων μετριάζεται από το γεγονός ότι τα νοικοκυριά με τα χαμηλά εισοδήματα έχουν μικρότερο δανεισμό, ενώ οι κίνδυνοι στον τομέα των κυπριακών επιχειρήσεων είναι περισσότερο δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν, καθώς η ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αναμενόμενη οικονομική επιβράδυνση τους.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι νέο σκηνικό για τη νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας διαμορφώνεται, καθώς, όπως όλα δείχνουν, το υπουργείο εργασίας δεν θα αναμένει την υπό διαμόρφωση οδηγία της ΕΕ για το ζήτημα, αλλά θα προχωρήσει σε ρυθμίσεις το αργότερο έως τον Ιούλιο του 2023.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κόβουν αβέρτα αιτήσεις για νέα δάνεια οι τράπεζες
  • Ζητούν προστασία των πραγματικών δικαιούχων εταιρειών

Πολίτης

 «Μη δημόσιο το μητρώο δικαιούχων εταιρειών»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα δεδομένα των μητρώων πραγματικών δικαιούχων εταιρειών.  Όπως αναφέρεται, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι η πρόσβαση του κοινού σε πληροφορίες σχετικά με την πραγματική ιδιοκτησία επιχειρήσεων συνιστά σοβαρή παρέμβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Η δημοσιότητα των εν λόγω μητρώων αποτελούσε ένα από τα μέτρα της πέμπτης κοινοτικής οδηγίας σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι νέα σημαντική άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, συμπληρώνοντας έτσι οκτώ συνεχόμενες ανοδικές χρηματιστηριακές συναντήσεις. Από την έναρξη του νέου κύκλου ανόδου της αγοράς, στις 15 Νοεμβρίου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μεγάλα κέρδη της τάξης του 9,6%.

Χαραυγή

 «Η ακρίβεια γεμίζει τα κρατικά ταμεία και… ο κόσμος φτωχαίνει»

Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η Χαραυγή γράφει ότι η Κομισιόν «καρφώνει» την κυβέρνηση σημειώνοντας ότι τα κρατικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν έντονα το 2022, κατά 10,2%, υποστηριζόμενα από τον υψηλό πληθωρισμό. Δηλαδή επιβεβαιώνει ότι τα αυξημένα κρατικά έσοδα οφείλονται κυρίως στην ακρίβεια, αλλά και ότι υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Μεθοδεύσεις για ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ. Όπως σημειώνεται, το ΑΚΕΛ καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ για ιδιωτικοποίηση βασικών εργασιών της ΑΗΚ και του ευρύτερου τομέα της ενέργειας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουκουμάς, υπέδειξε χθες ότι δεν είναι τυχαίο που οι εργαζόμενοι και όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στην ΑΗΚ προειδοποιούν για τη βιωσιμότητα της.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Νέες μεγάλες αυξήσεις μέχρι 50% στις τιμές βασικών υλικών οικοδομής
  • «Μπουμ» ηλεκτρονικών εκποιήσεων βλέπει η τρόικα για την Κύπρο

Αλήθεια

 «Αφορολόγητο στις 39.000 σημαίνει όφελος 4.000 για τα νοικοκυριά»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η πρόταση του προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου, για αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος στις €39 χιλ. Ο κ. Νεοφύτου, τόνισε ότι «η θέση μας για αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα στις €39 χιλ., σημαίνει ότι πολλές χιλιάδες νοικοκυριά θα έχουν όφελος μέχρι και €4 χιλ. το χρόνο.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι οι οίκοι αξιολόγησης δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές και τις μελλοντικές εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μειωμένη η ζήτηση για δάνεια
  • Cyta: Πέρασε ομόφωνα ο προϋπολογισμός
  • Λογιστικό το υπόλοιπο του ταμείου αλληλεγγύης

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΣΤΙΣ 39.000 ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΦΕΛΟΣ 4.000 ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ – Ο Αβέρωφ Νεοφύτου επανέρχεται στο θέμα φορολόγησης εισοδήματος δίνοντας και αριθμούς

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ «ΔΙΑΒΑΣΜΑ» ΓΙΑ ΤΟ «ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΦΙΑ» – Η καταγγελία Α. Μαυρογιάννη κατά προέδρου ξαναβάζει στην ατζέντα των προεδρικών τη διαφθορά

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΛΙΣΤΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΠΛΗΓΗ ΤΟΥ ΓΕΣΥ – Τεράστιο πρόβλημα η καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση ασθενών

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ… Ο ΚΟΣΜΟΣ ΦΤΩΧΑΙΝΕΙ – Η ΕΕ καρφώνει την κυβέρνηση: Αύξηση 10% στα έσοδα λόγω της ακρίβειας