You are here

Kyndryl Κύπρου: Επιζητούν ψηφιακή εμπειρία οι τράπεζες

26/11/2022 06:00

Η εμπειρία που θέλουν να έχουν τα τραπεζικά ιδρύματα με νέους και υφιστάμενους πελάτες τους είναι πλέον κυρίως ψηφιακή, αναφέρει ο Διευθυντής της Kyndryl Κύπρου, Μάριος Καπιρής.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Καπιρής σημειώνει ότι έχουν μπει πλέον τα θεμέλια για να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό η μετάβαση στο ψηφιακό νέφος (cloud) και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Η ψηφιακή μετάβαση είναι συνυφασμένη με το παρόν και το μέλλον των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τονίζει.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία ήδη συνεργάζεται με την Τρ. Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κ. Καπιρή, η ψηφιοποίηση έχει να προσφέρει πολλά, τόσο στην οικονομική, όσο και στην κοινωνική ανάπτυξη της κάθε χώρας, ενώ όπως σημειώνει και ο ιδιωτικός τομέας έχει επίσης σημαντικό ρόλο να επιτελέσει σ’ αυτή την εξέλιξη.

Στη συνέντευξή του ο κ. Καπιρής, αναφέρεται στις επαφές που έχουν με τον Υφυπουργό Καινοτομίας, Κυριάκο Κόκκινο.

Επισημαίνει ότι έχουν επισυμβεί ραγδαίες και μεγάλες αλλαγές στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια, λόγω και της συνεχούς ανάπτυξης της τεχνολογίας.

Στη συνέντευξή του αναφέρεται ακόμη στη σύναψη συνεργασιών με πανεπιστήμια, καθώς θα μπορούν να τροφοδοτήσουν με νέους εξειδικευμένους επαγγελματίες αυτό το οικοσύστημα εταιρειών τεχνολογίας.

Της Γεωργίας Χαννή

Η συνέντευξη

Ερ.: Έχει παρέλθει σχεδόν ένας χρόνος από το διαχωρισμό από την ΙΒΜ, πως εξελίσσεται η πορεία της Kyndryl στην Κύπρο;

Απ.: Τον περασμένο χρόνο, η Kyndryl ξεκίνησε επίσημα τις δραστηριότητές της στην Κύπρο ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία της στη χώρα, η οποία πάει 85 χρόνια πίσω. Ως ανεξάρτητη εταιρεία είχαμε την πρώτη μας επέτειο στις 4 Νοεμβρίου. Η Kyndryl έχει πλήρη λειτουργία και στελέχωση στην Κύπρο, ως μία από τις πέραν των 60 χωρών παγκοσμίως στις οποίες έχει παρουσία αυτήν τη στιγμή.

Η Kyndryl είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών πληροφορικής στη χώρα και είμαστε ικανοποιημένοι που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των ντόπιων πελατών μας και έχουμε υπό την ευθύνη μας πολλά σημαντικά έργα πληροφορικής του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Ως εκ τούτου, είμαστε περήφανοι για όσα πετύχαμε μέχρι στιγμής αλλά παράλληλα, μέσω των συνεργασιών μας με τις μεγαλύτερες εταιρείες του τομέα της τεχνολογίας διεθνώς, έχουμε τη δυνατότητα να αναλάβουμε ακόμα περισσότερα μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού.

Αυτό είναι εφικτό λόγω της ισχυρής μας παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή, η οποία αποτελεί μέρος των στρατηγικών αγορών της Kyndryl. Αξιοποιούμε όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει ένα ενοποιημένο μοντέλο λειτουργίας προς όφελος των πελατών μας, ενώ μέσω των δικών μας Κέντρων Καινοτομίας Πελατών, έχουμε την ευχέρεια να αξιοποιούμε τα καλύτερα διεθνή ταλέντα του κλάδου στη δική μας περιοχή.

Ερ.: Τί είναι αυτό που διαφοροποιεί την Kyndryl από άλλες πολυεθνικές εταιρείες πληροφορικής, ειδικότερα στην Κύπρο;

Απ.: Η ανεξαρτητοποίηση έχει δώσει στην Kyndryl τη δυνατότητα να ενισχύσει και να διαμορφώσει τη στρατηγική της για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, συνεργαζόμενη με πολλούς τεχνολογικούς κολοσσούς.

Έχουμε μέχρι σήμερα συμφωνίες συνεργασίας σε παγκόσμια βάση με τις Microsoft, Amazon Web Services, Google Cloud, EY, VMware, CISCO, Oracle, Dell, Lenovo, NetApp, SAP, Red Hat, Pure Storage, Cloudera και άλλους κολοσσούς πληροφορικής. Γίνεται αντιληπτό ότι με αυτές τις συνεργασίες, έχουμε τη δυνατότητα επιλογής των κατάλληλων προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες μας λύσεις αξίας καθώς προσαρμόζονται πλήρως στις πραγματικές τους ανάγκες.

Θα έλεγα λοιπόν ότι είμαστε ένας αξιόπιστος σύμβουλος, ο οποίος καινοτομεί, έχει απόλυτη ελευθερία κινήσεων στο τεχνολογικό οικοσύστημα και ως εκ τούτου διαθέτει και παρέχει μια μεγάλη γκάμα τεχνολογικών λύσεων.

Ερ.: Ποιοι είναι οι στόχοι της εταιρείας στην Κύπρο; Ποια στρατηγική ακολουθεί για την υλοποίησή τους;  

Απ.: Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής καθώς εργαζόμαστε ως ομάδα, με γνώμονα πάντα το καλώς νοούμενο συμφέρον των πελατών μας. Προτείνουμε, υλοποιούμε και υποστηρίζουμε προϊόντα και λύσεις χωρίς περιορισμούς, σε τομείς όπως το Cloud, το Digital Workplace, Data και Artificial Intelligence, Cybersecurity, Network and Edge Services που μπορούν να προσφέρουν προστιθέμενη αξία στους πελάτες μας.

Αυτό το χαρακτηριστικό μας είναι πάρα πολύ σημαντικό και για την εκπλήρωση των στόχων μας, που είναι μεταξύ άλλων να βοηθήσουμε πελάτες εκτός των παραδοσιακών μας τομέων στα έργα ψηφιακής μεταμόρφωσής τους. Φροντίζουμε να χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, να φέρνουμε τεχνογνωσία, ταχύτητα, ευελιξία και να δημιουργούμε αξία στους πελάτες μας.

Οι υπηρεσίες της Kyndryl, άλλωστε, έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν από όλες τις εταιρείες, ανεξαρτήτως μεγέθους. Μπορούν να τις αξιοποιήσουν οι πελάτες μας, για να εφαρμόσουν και να αναπτύξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και πρακτικές, με απώτερο στόχο να αποκτήσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η πέραν των 50 ετών εμπειρία και τεχνογνωσία, που διαθέτουμε στον τομέα των υπηρεσιών πληροφορικής, έρχεται να δώσει λύσεις στους πελάτες μας στο φλέγον θέμα της απόκτησης δεξιοτήτων, αλλά και των υποδομών, βοηθώντας τους στη ψηφιακή μετεξέλιξη των επιχειρήσεών τους. Πρέπει να σας πω ότι η ζήτηση για αυτές τις υπηρεσίες αναμένεται ότι θα ξεπεράσει σε παγκόσμιο επίπεδο το $0,5 τρισεκατομμύριο μέχρι το 2024.

Ερ.: Στον τραπεζικό τομέα, οι διεργασίες του ψηφιακού μετασχηματισμού βρίσκονται σε εξέλιξη. Εσείς ήδη συνεργάζεστε με την Τράπεζα Κύπρου. Πως βλέπετε τη διαδικασία μετεξέλιξης των κυπριακών τραπεζών γενικότερα;

Απ.: Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η ψηφιακή μετάβαση είναι συνυφασμένη με το παρόν και το μέλλον των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ουσιαστικά όλες οι υπηρεσίες τις οποίες παρέχουν, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την τεχνολογία και βασίζονται σ’ αυτή. Παρατηρούμε ότι έχουν μπει πλέον τα θεμέλια για να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό η μετάβαση στο ψηφιακό νέφος (cloud) και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Η εμπειρία που θέλουν να έχουν τα τραπεζικά ιδρύματα με νέους και υφιστάμενους πελάτες τους είναι πλέον κυρίως ψηφιακή. Συνεπώς, υπηρεσίες, όπως αυτές που παρέχουμε, είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητες για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να μπορέσουν σε πρώτο χρόνο να αποκτήσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην παροχή προηγμένων υπηρεσιών στους πελάτες τους και σε δεύτερο χρόνο να διατηρήσουν αυτά τα πλεονεκτήματα με τη συνεχή εξέλιξη των υπηρεσιών τους. Χαιρόμαστε που η Τράπεζα Κύπρου αναγνώρισε την τεχνογνωσία της Kyndryl στα συγκεκριμένα θέματα και μας εμπιστεύτηκε για τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Ερ.: Και ο δημόσιος τομέας κάνει σημαντικές προσπάθειες για περαιτέρω ψηφιοποίηση ειδικά μετά τη δημιουργία και του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Έχουν γίνει βήματα προόδου;

Απ.: Ναι, η δημιουργία του Υφυπουργείου είναι πάρα πολύ σημαντική και αναμφίβολα συμβάλλει θετικά στο όλο εγχείρημα της ψηφιακής μετάβασης. Πιστεύω ότι η ψηφιοποίηση έχει να προσφέρει πολλά, τόσο στην οικονομική, όσο και στην κοινωνική ανάπτυξη της κάθε χώρας. Ο ιδιωτικός τομέας έχει επίσης σημαντικό ρόλο να επιτελέσει σ’ αυτή την εξέλιξη και εμείς στην Kyndryl είμαστε στη διάθεση των κυπριακών αρχών να συμβάλουμε στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων που έχουν τεθεί. Προ μερικών μηνών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Kyndryl Κεντρο-Ανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, Davor Malojčić, o Διευθύνων Σύμβουλος της Kyndryl Ελλάδας και Κύπρου, Απόστολος Λεωνιδόπουλος και εγώ προσωπικά, συναντηθήκαμε με τον Υφυπουργό Καινοτομίας κ. Κόκκινο και εξετάσαμε πιθανούς τρόπους συνεργασίας με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας της χώρας και την επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης. Η διάχυση των τεχνολογιών στη βιομηχανία, θα δούμε ότι σταδιακά θα συμβάλλει στην εκπαίδευση των νέων και στην «εκκόλαψη» ταλέντων. 

Ερ.: Ειδικά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι ο τομέας της τεχνολογίας, τόσο διεθνώς, όσο και στην Κύπρο δημιουργεί διαρκώς νέες και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας. Είναι ο τομέας στον οποίο θα δούμε τα περισσότερα επαγγέλματα του μέλλοντος; Στην Κύπρο ποιο είναι το επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού όσον αφορά συγκεκριμένες ψηφιακές δεξιότητες και ποιος είναι ο ρόλος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; 

Απ.: Έχουν επισυμβεί ραγδαίες και μεγάλες αλλαγές στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια, λόγω και της συνεχούς ανάπτυξης της τεχνολογίας. Αυτό βεβαίως δεν τελειώνει, θα έχει συνέχεια και λόγω ακριβώς της ταχύτητας με την οποία κινούνται τα πράγματα, δεν μπορεί κάποιος να αποσυνδεθεί από αυτή την εξέλιξη. Ως εκ τούτου, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και είναι, επιτρέψτε μου την έκφραση, ένας τομέας που «διψά» για εργαζόμενους και ειδικά για νέα ταλέντα. Βλέπουμε με ικανοποίηση την Κύπρο να στρέφει την πυξίδα της προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης αυτής της δυναμικής, που φέρνει μαζί της η τεχνολογία. Σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι πάρα πολύ σημαντικός και ο ρόλος της εκπαίδευσης και δη των πανεπιστημίων καθώς θα μπορούν να τροφοδοτήσουν με νέους εξειδικευμένους επαγγελματίες αυτό το οικοσύστημα εταιρειών τεχνολογίας. Γι’ αυτό το λόγο, έχουμε συνάψει συνεργασίες με τοπικά πανεπιστήμια, έχουμε τρέξει ήδη το πρώτο καλοκαιρινό πρόγραμμα φοιτητών και συνεχίζουμε να δίνουμε μεγάλη σημασία στην ένταξη αποφοίτων στο δυναμικό μας.