You are here

Στα φόρτε της η αγορά ακινήτων

28/11/2022 06:15

Στα φόρτε της είναι φέτος η αγορά ακινήτων, καθώς αναμένεται πως η χρονιά θα κλείσει με αύξηση 30%  στις πωλήσεις σε σχέση με πέρσι, ενώ από το σύνολο των πωλήσεων, το 35% εκτιμάται ότι θα αφορά αγοραπωλησίες από ξένους.

Φορείς της αγοράς επισημαίνουν την αδυναμία τους να εξυπηρετήσουν τη μεγάλη ζήτηση της εγχώριας αγοράς αλλά και των ξένων επενδυτών οι οποίοι αναγκάζονται να αγοράσουν γη για να δημιουργήσουν τη δική τους στέγη ή να εμπλακούν στο developing.

Αυξημένη ζήτηση σε όλα τα είδη ακινήτων

Ο πρόεδρος  του συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων, Γιώργος Μουσκιδης, δήλωσε στη  StockWatch, ότι παρά την τεράστια αύξηση των κατασκευαστικών υλικών, η τιμή πώλησης στα καινούργια ακίνητα αυξήθηκε μόνο κατά 5% τους τελευταίους 12 μήνες.

Όπως είπε, «παρατηρείται αυξημένη ζήτηση σε όλα τα είδη ακινήτων. Στη Λευκωσία υπάρχει και αυξητική τάση στην πώληση των μεταχειρισμένων, με αποτέλεσμα οι τιμές να ωθούνται προς τα πάνω, ειδικά στη Λευκωσία που υπάρχουν ακόμη αρκετά διαθέσιμα».

Στη Λευκωσία, είπε ότι παρατηρείται και αύξηση των πωλήσεων στις πολυτελείς κατοικίες των €600.000 έως €2.000.000.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η χρονιά θα κλείσει με αύξηση των πωλήσεων κατά 30% σε σχέση με πέρσι ενώ από το σύνολο των πωλήσεων του 2022 υπολογίζεται ότι ποσοστό 35% θα αφορά ξένους αγοραστές.

Σχετικά με τις τιμές, είπε ότι για ένα διαμέρισμα πέριξ του κέντρου που θεωρείται πιο ακριβή περιοχή, η τιμή κυμαίνεται γύρω στις €140.000, δύο υπνοδωματίων €250.000 και  τριών υπνοδωματίων €380.000.

Περιφερειακά, όπως στο Γέρι, Λατσιά, Τσέρι, η τιμή πώλησης για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου κυμαίνεται στις €110.000, δύο υπνοδωματίων €190.000 έως €200.000 και τριών υπνοδωματίων περίπου €260.000. Η τιμή πώλησης των κατοικιών κυμαίνεται στις €300.000.

Τα παλιά διαμερίσματα τα αγόρασαν οι Λιβανέζοι

Έλλειψη διαμερισμάτων που να προσαρμόζεται στο βαλάντιο των κυπρίων, παρατηρείται στη Λεμεσό, ανέφερε στη StockWatch, ο μεσίτης Ηλίας Αθανασίου και εισηγήθηκε προς την κυβέρνηση να δώσει άδειες για να δημιουργηθούν νέες οικιστικές περιοχές στα αστικά κέντρα, ώστε να κτιστούν κατοικίες και διαμερίσματα σε προσιτές τιμές για να ικανοποιηθεί η εγχώρια ζήτηση.

Στη Λεμεσό, είπε ότι ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου πωλείται περίπου στις  €150.000 συν το ΦΠΑ, οπότε η τιμή ανεβαίνει πάνω από €180.000.  Για ένα δυάρι διαμέρισμα η τιμή κυμαίνεται από €230.000  έως €250.000.

Όσον αφορά τους ξένους, είπε ότι «επειδή έρχονται διατεθειμένοι να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν δεν έχει σημασία εάν θα πληρώσουν παραπάνω €50.000  για ένα διαμέρισμα και ούτε αν θα καταβάλουν ενοίκιο €1500 για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου».

Στη Λεμεσό, επεσήμανε δεν υπάρχουν διαθέσιμα προς πώληση πιο παλιά ακίνητα διότι τα αγόρασαν πριν κάποια χρόνια οι Λιβανέζοι και οι Ρώσοι.

Ευρωπαίοι οι ξένοι επενδυτές στην Πάφο

Την εκτίμηση ότι η χρονιά θα κλείσει με αυξημένες πωλήσεις ακινήτων κατά 20% έως 30%, εξέφρασε και ο μεσίτης Γιώργος Πέτρου.

Σε δηλώσεις στη  StockWatch, είπε ότι «παρατηρείται αυξημένη ζήτηση και από την εγχώρια αγορά ειδικά από τα νεαρά ζευγάρια δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα που να ανταποκρίνονται στις τιμές που αναζητούν οι κύπριοι».

Επεσήμανε ότι «ο κύπριος αδυνατεί να αγοράσει καινούργιο διαμέρισμα» και έκανε μια σύγκριση των τιμών λέγοντας ότι «ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου το 2003 πωλείτο στις €80.000 ενώ σήμερα το πιο φθηνό πωλείται στις €110.000. Ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων πωλείτο το 2003 γύρω στις €250.000 ενώ σήμερα δεν μπορείς να βρεις κάτω από €400.000.

Αντίθετα, σημείωσε ότι οι ξένοι στην Πάφο προτιμούν τα καινούργια για να εκμεταλλευτούν το σχέδιο κινήτρων της κυβέρνησης για απόκτηση της κυπριακής ιθαγένειας.

Οι ξένοι αγοραστές στην Πάφο προέρχονται κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες όπως Γερμανία, Αυστρία και Ισπανία οι οποίοι προτιμούν να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο για να αποφύγουν τους ψηλούς φόρους στη χώρα τους.

Ξεμείναμε από ακίνητα

Ο μεσίτης Βάσος Ζάκος, σε δηλώσεις στη StockWatch, προέβλεψε ότι οι πωλήσεις ακινήτων στη Λάρνακα θα ξεπεράσουν κατά 30% τις περσινές πωλήσεις, επισημαίνοντας την έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων για ντόπιους αλλά και ξένους επενδυτές που θα ήθελαν να μεταφέρουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες στην Κύπρο.

«Οι ξένοι βλέποντας τις προοπτικές ανάπτυξης της Λάρνακας, αναζητούν και οικόπεδα και γη προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στο developing αλλά και για να στεγάσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Μάλιστα στο πελατολόγιο της Λάρνακας προστέθηκαν επενδυτές και από Γερμανία και την Αυστρία, πέραν των επενδυτών από Ισραήλ και Λίβανο».

Σημείωσε ότι η έλλειψη επαρκούς αριθμού γραφειακών χώρων και διαμερισμάτων, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την κάθοδο των επενδυτών, που επιθυμούν να μεταφέρουν την έδρα τους στη Λάρνακα.

Σχετικά με τις τιμές, είπε ότι για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου  περίπου 50 τ.μ. η τιμή πώλησης είναι €100.000 έως €120.000, για ένα διαμέρισμα 75 τ.μ. δύο υπνοδωματίων η τιμή κυμαίνεται στα €160.000 έως €180.000 και για ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων από €180.000 και άνω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται και στο StatWatch, τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο το δεκάμηνο του 2022, ανέρχονται στα 10781 τεμάχια, από 7914 πέρσι, σημειώνοντας αύξηση 36,2%.

Πρόκειται για το καλύτερο δεκάμηνο από το 2008, όταν οι πωλήσεις έφθασαν τα 13.261 τεμάχια.

Στην ετήσια έκθεσή του το δημοσιονομικό συμβούλιο, εκτιμά ότι η αύξηση των επιτοκίων θα περιορίσει την πιστωτική επέκταση, εξέλιξη που θα επηρεάσει και τον κατασκευαστικό τομέα με αντίκτυπο
και στη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας.

Της Ηρώς Ευθυμίου