You are here

N. Νουρής: Αυξημένες κατά 100% οι ξένες επενδύσεις

28/11/2022 16:16

Παρά τις οικονομικές συγκυρίες των τελευταίων χρόνων, η επένδυση σε ακίνητα στην Κύπρο παραμένει μια ασφαλής επένδυση, έστω και με μειωμένες αποδόσεις, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής.

Ειδικά, όπως τόνισε, «οι ξένες επενδύσεις στην τρίτη τετραμηνία του 2022, παρουσιάζουν μια αύξηση της τάξεως του 100%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο». 

Μιλώντας ενώπιον της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, είπε ότι «τα τελευταία στατιστικά, δείχνουν μια αύξηση στη ροή των νέων κατατεθειμένων πωλητηρίων εγγράφων της τάξης του 36% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και  26% σε σχέση με το 2019, δηλαδή προ της πανδημίας».

Αναφέρθηκε στη θετική εξέλιξη που έχει το νέο πλαίσιο της εισαγωγής της ταχύρρυθμης πολεοδομικής και οικοδομικής αδειοδότησης το οποίο εφαρμόζεται τα δύο τελευταία χρόνια επισημαίνοντας ότι «μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 διεκπεραιώθηκαν περισσότερες από 4,500 αιτήσεις για αναπτύξεις μέχρι δύο μονάδων κατοικίες σε οικόπεδο, μειώνοντας έτσι τη χρόνια ταλαιπωρία των πολιτών και επαγγελματιών».

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, μετά από αυτές τις θετικές εξελίξεις, το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε από τις 15 Σεπτεμβρίου να επεκτείνει το πλαίσιο εφαρμογής της ταχύρρυθμης αδειοδότησης καλύπτοντας αναπτύξεις μέχρι δώδεκα κατοικίες σε πολυκατοικίες μέχρι 20 διαμερίσματα, όπως και σε μεικτές εμπορικές, γραφειακές και οικιστικές αναπτύξεις μέχρι 1000 τ.μ.

«Πρόσθετα», συνέχισε, «επεκτείναμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην αδειοδότηση».

Ακολούθως ο κ. Νουρής, εξέφρασε την ελπίδα η βουλή να ψηφίσει το νομοσχέδιο που αφορά τις στρατηγικές αναπτύξεις άνω των €20 εκατ. το οποίο εκκρεμεί ενώπιον της από το Φεβρουάριο του 2020, πριν κλείσει για τις εορτές των Χριστουγέννων.

Όπως σημείωσε, «η ψήφιση του νομοσχεδίου η οποία προνοεί την ταχύρρυθμη αδειοδότηση των στρατηγικών αναπτύξεων από ξένους και ντόπιους, χωρίς τα χρονοβόρα βαρίδια της γραφειοκρατίας, θα συμβάλει στην προσέλκυση σημαντικών στρατηγικών αναπτύξεων στην Κύπρο, οι οποίες θα συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

«Εξίσου σημαντική», τόνισε, «είναι και η εκσυγχρονισμένη αναθεώρηση τόσο των τοπικών σχεδίων όσο και της δήλωσης πολιτικής της υπαίθρου, που ξεκινά στις 9 Δεκεμβρίου, μέσω των οποίων προσβλέπουμε στη δημιουργία ενός σύγχρονου πολεοδομικού - χωροταξικού σχεδιασμού των πόλεων και της υπαίθρου μας».

Ανέφερε επίσης ότι «οι αλλαγές στη νομοθεσία όσον αφορά τους ιδιωτικούς και δημόσιους πλειστηριασμούς, έχουν ήδη επιφέρει θετικά πρόσημα στην κτηματαγορά, ενώ υλοποιήθηκε ακόμη ένα μεγαλεπήβολο έργο, αυτό της Γενικής Εκτίμησης Ακινήτων σε αξίες 1.1.2021, η οποία δημιουργεί, πέραν από μία ενιαία βάση αξιών για φορολογικούς σκοπούς και ενίσχυση του θεσμού, για ένα «ορθά ενημερωμένο αγοραστή» μέσα από συνθήκες διαφάνειας».

Της Ηρώς Ευθυμίου