You are here

Τρέχουν για φορολόγηση υπερκερδών ενέργειας

29/11/2022 15:15

Τις διαδικασίες για τη φορολόγηση των υπερκερδών από την ενέργεια, τρέχει η κυβέρνηση θέτοντας σε δημόσια διαβούλευση δύο προσχέδια νομοσχεδίων.

Τα δυο προσχέδια νομοσχεδίων είναι: 1. «Ο περί Ειδικού Τέλους Απροσδόκητων Κερδών Ενέργειας Νόμος του 2022» και 2. «Ο περί Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης επί των Πλεοναζόντων Κερδών στους τομείς του Αργού Πετρέλαιου, του Φυσικού Αεριού, του Γαιάνθρακα και των Διυλιστηρίων Νόμος του 2022».

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο, το πρώτο προσχέδιο νομοσχεδίου αποσκοπεί στην επιβολή ειδικού τέλους επί των απροσδόκητων κερδών του έτους 2022 των παραγωγών και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που συμμετέχουν σε σχέδια για εμπορικούς σκοπούς με τελική κατάληξη την Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού (AAH) ή/και Σχέδια Έργων ΑΠΕ στο πλαίσιο της Μεταβατικής Ρύθμισης της Αγοράς με τελική κατάληξη την ΑΑΗ, τα οποία προέκυψαν από τις υψηλές τιμές ενέργειας του 2022. 

Το δεύτερο προσχέδιο νομοσχεδίου αποσκοπεί στην υιοθέτηση στις διατάξεις του εθνικού δικαίου των προνοιών του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/1854 του Συμβουλίου της 6ης Οκτωβρίου 2022 σχετικά με την παρέμβαση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας. Τα άρθρα 14-16 του εν λόγω Κανονισμού προβλέπουν τη στήριξη των πελατών ενέργειας μέσω προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται στις δραστηριότητες στους τομείς αργού πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του γαιάνθρακα και των διυλιστηρίων.  

Σημειώνεται ότι ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας για διαβούλευση βρίσκονται οι δύο προτάσεις νόμου του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου, οι οποίες προβλέπουν τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η πρώτη πρόταση τροποποιεί τον περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου, ώστε τα απροσδόκητα κέρδη των προμηθευτών ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και των διανομέων και των εταιρειών πετρελαιοειδών, να υπόκεινται σε φορολογία με συντελεστή ύψους 90% για το έτος 2022.

Η δεύτερη πρόταση νόμου, τροποποιεί τον περί Λειτουργίας Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας Νόμου, ώστε να προβλέπεται η επιβολή τέλους ανταπόδοσης επί των διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ υποστηρίζει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης προσωρινών φορολογικών μέτρων για τα απροσδόκητα κέρδη και να αποφασίσουν κατ’ εξαίρεση να παρακρατήσουν μέρος των εν λόγω κερδών για αναδιανομή στους καταναλωτές, που πλήττονται από το κύμα ακρίβειας σε είδη πρώτης ανάγκης και ειδικά στον ηλεκτρισμό και τα καύσιμα.

Της Γεωργίας Χαννή