You are here

Μένουν ακάλυπτοι οι εγκλωβισμένοι αγοραστές

01/12/2022 06:35

Χωρίς κατάληξη ήταν η χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, η οποία εξέτασε το αναθεωρημένο κρατικό νομοσχέδιο του περί Πώλησης Ακινήτων (Ειδική Εκτέλεση) Νόμου, που αποσκοπεί στην αποφυγή δημιουργίας νέων εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων.

Βουλευτές και κοινωνικοί φορείς κατά τη χθεσινή συνεδρία εξέφρασαν επιφυλάξεις και διαφωνίες για πρόνοιες του νομοσχεδίου που ενδεχομένως να αποδυναμώνουν την προστασία των αγοραστών.

Στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκε επιτακτικά από βουλευτές η μετάθεση της ψήφισης του νομοσχεδίου, με την επαναλειτουργία των εργασιών της Βουλής μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Φεβρουάριου.

Πρόταση όμως που δεν έγινε αποδεκτή από το σύνολο των βουλευτών που πρότειναν να γίνει ακόμα μια προσπάθεια με τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, για επιπλέον βελτιώσεις στο προτεινόμενο νόμο, ώστε να καμφθούν οι οποίες αντιδράσεις.

Αποφασίστηκε περαιτέρω ότι οριστική απόφαση για το αν θα μείνει στα συρτάρια μέχρι του χρόνου το νομοσχέδιο, ή εάν θα προωθηθεί αύριο Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, όπως ήταν προγραμματισμένο, θα ληφθεί στη σύσκεψη αρχηγών που θα προηγηθεί.

Σημειώνεται ότι το αναθεωρημένο νομοσχέδιο, το οποίο είναι στα προαπαιτούμενα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και πρέπει να ψηφιστεί πριν το τέλος του χρόνου, είναι αποτέλεσμα διαλόγου των Υπουργών Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη και Εσωτερικών Νίκου Νουρή και των βουλευτών μελών της Επιτροπής Νομικών την προηγούμενη εβδομάδα.

Α. Πασιουρτίδης: Αδυναμίες στο νομοσχέδιο

Σε δηλώσεις στη StockWatch ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Πασιουρτίδης, ανέφερε ότι κατά τη χθεσινή συζήτηση του αναθεωρημένου νομοσχεδίου διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ακόμα αδυναμίες και δεν καλύπτονται πλήρως τα δικαιώματα των αγοραστών ακινήτων, ενώ δήλωσε ότι προβληματισμοί υπάρχουν και από πλευράς κοινωνικών εταίρων, ως προς τις αλλαγές που επήλθαν στο νομοσχέδιο.

Πρόσθεσε ότι στην προσπάθεια να μην γίνουν βεβιασμένες κινήσεις και λάθη, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αναβληθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον επόμενο χρόνο, αναφέροντας ότι οριστική απόφαση θα ληφθεί κατά τη σύσκεψη των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων.

Ερωτηθείς ο κ. Πασιουργίδης εάν είναι εφικτή η καθυστέρηση στη ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς είναι στα προαπαιτούμενα του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα πρέπει να επιτευχθεί πριν το τέλος του χρόνου, είπε ότι θα υπάρξει επικοινωνία με τον Υπουργό Οικονομικών για το ζήτημα.

Διαφωνία από Σύνδεσμο Τραπεζών

Στο μεταξύ σε ενημέρωση στην Επιτροπή ο Σύνδεσμος Τραπεζών αναφέρει ότι διαφωνεί με την οποιαδήποτε ενδεχόμενη μείωση του ποσοστού του τιμήματος πώλησης που απαιτείται να κατατεθεί στο λογαριασμό του πωλητή που διατηρεί στον ενυπόθηκο δανειστή για σκοπούς μεταβίβασης της ακίνητης ιδιοκτησίας ελεύθερης από οποιαδήποτε εμπράγματα βάρη ή οποιαδήποτε απαγόρευση.

Υπενθυμίζεται ότι στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο το ποσοστό του τιμήματος πώλησης που απαιτείται να κατατεθεί στο λογαριασμό του πωλητή που διατηρεί στον ενυπόθηκο δανειστή μειώθηκε από το 100% στο 95%.

Προστίθεται επίσης στην επιστολή του Συνδέσμου ότι η οποιαδήποτε παρέκκλιση από τις πρόνοιες του αρχικού νομοσχεδίου ενδεχόμενος να αποδυναμώνει την προστασία των αγοραστών.

ΥΠΟΙΚ: Αποδυναμωμένο το νομοσχέδιο

Θέση που είχε εκφράσει σε συνοδευτικό σημείωμα του αναθεωρημένου νομοσχεδίου στην Επιτροπή και ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος επεσήμανε ότι από τις τροποποιήσεις που έγιναν στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου, αποδυναμώνεται ο μηχανισμός, ο οποίος απαγόρευε την κατάθεση σύμβασης πώλησης εάν δεν συνοδευόταν από έγγραφη δήλωση εκάστου ενυπόθηκου δανειστή και πωλητή.

Μεταξύ άλλων στο αναθεωρημένο κείμενο που κατέθεσε στην Επιτροπή Νομικών, προβλέπεται η απάλειψη της απαγόρευσης κατάθεσης της σύμβασης πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας στο τμήμα κτηματολογίου, σε περίπτωση που αυτή υπόκειται σε οποιοδήποτε εμπράγματο βάρος (Μέμο), ή και ο εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης της τελεί υπό απαγόρευση.

Προβλέπει επίσης ότι την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους μέχρι €8 χιλ. σε πωλητή ο οποίος δεν συμμορφώνεται με την υποχρέωση περίληψης πιστοποιητικού έρευνας ακινήτου στη σύμβαση πώλησης, αλλά και μείωση του ποσοστού του τιμήματος πώλησης που απαιτείται να κατατεθεί στο λογαριασμό του πωλητή που διατηρεί στον ενυπόθηκο δανειστή από το 100% στο 95%.

Της Ελένης Χαραλάμπους