You are here

Η αλλαγή του καιρού ανεβάζει τις τιμές του φυσικού αερίου

01/12/2022 10:25

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ανεβαίνουν καθώς ένα κύμα ψύχους αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση και να δοκιμάσει την ετοιμότητα της περιοχής για το χειμώνα εν μέσω περιορισμένων προμηθειών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία (TTF) αυξήθηκαν έως και 5,2%, στα 153 ευρώ η μεγαβατώρα, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Οκτωβρίου. Οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ευρώπη πιθανότατα θα πέσουν κατακόρυφα αυτόν τον μήνα μετά από έναν σχετικά ήπιο Νοέμβριο.

Ένας σκληρός χειμώνας θα μπορούσε να αφήσει την ήπειρο πιο εκτεθειμένη σε περαιτέρω πιέσεις στον εφοδιασμό αφού η Ρωσία διέκοψε τη ροή των περισσότερων αγωγών φυσικού αερίου το καλοκαίρι, επισημαίνει το Bloomberg. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο βοήθησε στην αναπλήρωση των ελλείψεων και στην πλήρωση δεξαμενών, αλλά τα αποθέματα αρχίζουν να μειώνονται. Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι τέσσερις φορές υψηλότερες από το κανονικό για αυτήν την εποχή, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και βλάπτοντας τις οικονομίες.

Η Ευρώπη προσπαθεί να επιταχύνει την κατασκευή υποδομών για να λαμβάνει περισσότερο LNG, με τη Γερμανία να αναμένεται να έχει έτοιμους τους πρώτους σταθμούς αυτό το μήνα. Αλλά εάν ένα κύμα ψύχους πλήξει και την Ασία, η ζήτηση στην περιοχή θα μπορούσε να εκτιναχθεί και να αυξήσει τον ανταγωνισμό για τα φορτία, οδηγώντας ενδεχομένως σε άνοδο των τιμών.

Εως τώρα η ζήτηση της Κίνας για LNG έχει περιοριστεί, καθώς οι υψηλές διεθνείς τιμές καθιστούν τα φορτία λιγότερο ελκυστικά. Οι εισαγωγές LNG μειώθηκαν κατά 22% μέχρι τον Οκτώβριο.

Πηγή: Euro2day