You are here

HB: Η μεγαλύτερη πτώση από το 2020 για τις τιμές κατοικιών

01/12/2022 12:16

Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Νοέμβριο και με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2020, καθώς το αυξανόμενο κόστος δανεισμού επιβάρυνε το κλίμα, σύμφωνα με την πάροχο στεγαστικών δανείων Nationwide.

Οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν 1,4% μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου - η μεγαλύτερη πτώση από τότε που η χώρα βρισκόταν στα βάθη του lockdown λόγω Covid πριν από δύο χρόνια και περισσότερο - μετά από πτώση 0,9% τον προηγούμενο μήνα.

Η ετήσια αύξηση των τιμών επιβραδύνθηκε στο 4,4% τον Νοέμβριο, από 7,2% τον Οκτώβριο.

Και οι δύο μετρήσεις ήταν χαμηλότερες από τη μηνιαία πτώση 0,3% και ετήσια αύξηση 5,8% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο Ρόμπερτ Γκάρντνερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide, είπε ότι η πτώση αντανακλούσε τις επιπτώσεις από τον καταστροφικό «μίνι» προϋπολογισμό του Σεπτεμβρίου στην αγορά κατοικίας. «Ενώ οι συνθήκες της χρηματοπιστωτικής αγοράς έχουν σταθεροποιηθεί, τα επιτόκια για νέα στεγαστικά δάνεια παραμένουν υψηλά και η αγορά έχει χάσει σημαντικό βαθμό δυναμικής», πρόσθεσε.

Ο Γκάρντνερ είπε επίσης ότι η αγορά είχε επιβαρυνθεί από τον υψηλό πληθωρισμό και την κρίση του κόστους ζωής.

Την Τρίτη, ξεχωριστά στοιχεία από την Τράπεζα της Αγγλίας έδειξαν ότι οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020. Την ίδια στιγμή, το μέσο επιτόκιο για τα νέα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε στο 3,09%, το υψηλότερο από το 2014.

Πηγή: Euro2day