You are here

Πληρώνουμε «χρυσάφι» τα φάρμακα στο ΓεΣΥ, μπηχτές ελεγκτή για μίζες

01/12/2022 14:18

Σε καταγγελία ότι αγοράζονται φάρμακα και αναλώσιμα σε υπερδιπλάσιες τιμές, σε σχέση με εκείνα που το υπουργείο Υγείας εξασφάλιζε πριν την εισαγωγή του ΓεΣΥ, προχώρησε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ο γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Κατά την τεταμένη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, η οποία συνήλθε αυτεπάγγελτα σήμερα για να εξετάσει τις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), αναφορικά με τα θέματα προμήθειας φαρμάκων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, τόσο ο κ. Μιχαηλίδης, όσο και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, τόνισαν ότι με την εισαγωγή του ΓεΣΥ εκτοξεύτηκαν αντί να μειωθούν οι τιμές αγοράς των φαρμάκων και αναλωσίμων.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι ο ΟΑΥ αγοράζει φάρμακα και αναλώσιμα σε πολλαπλάσιες τιμές, σε σχέση με τιμές που εξασφάλισε φάρμακα το υπουργείο Υγείας πριν την εισαγωγή του ΓεΣΥ.

Ο κ. Μιχαηλίδης υπογράμμισε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο καθορισμός των τιμών και η αξιολόγηση της ποιότητας, γίνεται ύστερα από πολύχρονες διαδικασίες, ενώ επεσήμανε ότι ο ΟΑΥ συμφώνησε σε τιμές φαρμάκων σε δύο με τρεις μέρες.

Καυτηρίασε το γεγονός αυτό, προσθέτοντας ότι ο ΟΑΥ υιοθετούσε τις τιμές που του πρότειναν οι έμποροι, χωρίς να προβαίνει σε διαβούλευση ως είθισται.

Ο Γενικός Ελεγκτής κατηγόρησε επίσης τον ΟΑΥ ότι ασκεί πλημμελώς τα καθήκοντα του, στο πλαίσιο της αγοράς φαρμάκων, αφού δεν τηρούνται οι διαδικασίες προσφορών και δεν υπάρχει τεκμηρίωση για τον καθορισμό των τιμών.

Συγκεκριμένα, είπε ότι με βάση την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του και τη μη τήρηση των διαδικασιών προσφορών, δημιουργούνται οι συνθήκες για να προσφέρονται μίζες.

Όσον αφορά τις δαπάνες για αγορά φαρμάκων, είπε ότι το 2018 ανέρχονταν σε €115 εκατ., ενώ το 2021 έφθασαν στα €134 εκατ. και φέτος εκτιμάται ότι θα πλησιάσουν τα €200 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 20%.

Μέχρι 1600% πάνω οι τιμές φαρμάκων

Από την πλευρά της η κ. Γιαννάκη επεσήμανε, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, ότι πριν την εισαγωγή του ΓεΣΥ το Υπουργείο διαπραγματευόταν τις τιμές πετυχαίνοντας μέχρι 1600% μείωση σε σχέση με τις χονδρικές τιμές.

Έφερε ως παράδειγμα την αγορά φαρμάκου αξίας €84 και 64 σεντ, το οποίο όπως είπε, αγοραζόταν από το Υπουργείο στα €7 και 55 σεντ, άρα με έκπτωση 1120%.

Αναφέρθηκε και σε άλλο φάρμακο με χονδρική τιμή €7 και 3 σεντ, το οποίο όπως ανέφερε, αγοραζόταν από το Υπουργείο για 41 σεντ και άρα, όπως τόνισε, λάμβανε η δημοκρατία έκπτωση της τάξεως του 1600%.

Όσον αφορά την αγορά αναλωσίμων, η κ. Γιαννάκη ανέφερε ότι υπάρχουν τιμές οι οποίες δεν δικαιολογούνται.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους βηματοδότες, οι οποίοι όπως είπε, αγοράζονται σε τιμές αυξημένες μέχρι και 121%, ενώ πρόσθεσε ότι άλλα αναλώσιμα εξασφαλίζονται σε τιμές μέχρι και 148%.

Η κ. Γιαννάκη επεσήμανε ότι πριν το ΓεΣΥ, το Υπουργείο αγόραζε φάρμακα για 600 χιλιάδες δικαιούχους, ενώ με το ΓεΣΥ οι δικαιούχοι αυξήθηκαν στις 950 χιλιάδες, άρα λογικά έπρεπε να μειωθούν περαιτέρω οι τιμές.

Δήλωσε ακόμα ότι θα πρέπει να συσταθεί ειδική επιτροπή με την συμμετοχή ειδικών, η οποία θα αξιολογεί και θα διαπραγματεύεται τις τιμές, αναφέροντας ότι δεν μπορεί ένα καρκινοπαθής, δικαιούχος του ΓεΣΥ, να καταφεύγει στο Υπουργείο ζητώντας φάρμακα για τη θεραπεία του.

«Όταν ξεκινά μια θεραπεία θα πρέπει να συνεχίζεται. Οι ασθενείς έχουν δικαίωμα στη ζωή», τόνισε η κ. Γιαννάκη.

ΟΑΥ: Παραδοχή για προβλήματα και στρεβλώσεις

Ο Πρόεδρος του ΟΑΥ, Σταύρος Μιχαήλ, δήλωσε ότι η έκθεση βρίσκεται υπό μελέτη, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα και στρεβλώσεις, σημειώνοντας ότι το ΓεΣΥ βρίσκεται σε νηπιακή κατάσταση.

Ο κ. Μιχαήλ πρόσθεσε ότι προωθούνται αλλαγές, αναφέροντας ότι εξετάζονται πρακτικές από άλλες χώρες στην Ευρώπη και ζήτησε πίστωση χρόνου, ώστε το νέο συμβούλιο του ΟΑΥ να λάβει τις σωστές αποφάσεις.

Για το θέμα των τιμών των φαρμάκων, ο κ. Μιχαήλ είπε πως υπάρχουν απαντήσεις, προσθέτοντας πως σε κάποια σημεία δεν είναι συγκρίσιμες οι τιμές, ενώ υπάρχουν κα περιπτώσεις όπου μειώθηκαν οι τιμές, «θα πρέπει να το δούμε ολοκληρωμένα», πρόσθεσε.

Είπε πως ο ΟΑΥ έχει αυξήσει τον προϋπολογισμό του κατά €40 με €45 εκατ. για να ενταθούν τα καινοτόμα φάρμακα στον κατάλογο του ΟΑΥ, με το χρονοδιάγραμμα να εκτείνεται μέχρι τις αρχές του 2023.

Ζήτησε όμως ενίσχυση με τρεις νέες θέσεις φαρμακοποιών για εισαγωγή πρωτοκόλλων για επιτάχυνση του έργου ΣΕΦ. «Και θα είμαστε σε θέση να εντάξουμε εντός του 2023 το 90% των καινοτόμων φαρμάκων», είπε.

Ο Επίτροπος Εποπτείας του ΓεΣΥ Χριστόδουλος Καϊσής συμφώνησε με τις επισημάνσεις, ενώ αναφέρθηκε σε παράπονα σε σχέση με τη συμπληρωμή 2 που αφορά στους συνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν πολλά φάρμακα και τώρα πληρώνουν περισσότερα.

Αναφέρθηκε σε συμπληρώματα διατροφής ή παυσίπονα ή άλλες θεραπείες, τα οποία τώρα δεν καλύπτονται ή πρέπει να καταβάλλεται αυξημένη συμπληρωμή. «Μας προβληματίζει η αλλαγή. Δεν μπορεί ένας ηλικιωμένος που είναι ρυθμισμένος για ζάχαρο και πίεση, τώρα να του αλλάζουμε τη συνεισφορά», είπε.

Ο λειτουργός του Γενικού Λογιστηρίου είπε από την πλευρά του πως η διαδικασία των δημοσίων προσφορών δεν είναι συμβατή με την αποστολή του ΟΑΥ, αφού υπάρχουν πολλαπλοί προμηθευτές.

Ασυδοσία καταγγέλλουν βουλευτές

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας, κατήγγειλε πως γίνεται ένα μεγάλο πάρτι από τα χρήματα του ΓεΣΥ και των φορολογούμενων πολιτών.

«Η μεγάλη ασυδοσία φαίνεται με τη σύγκριση των τιμών των φαρμάκων», πρόσθεσε και επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «τα κοπέλια, μπήκαν με τα τσαρούχια», ενώ καυτηρίασε και την παραχώρηση της διαχείρισης του ΓεΣΥ, σε συντεχνιακούς.

Διερωτήθηκε γιατί πληρώνονται τεράστια ποσά για διαφημίσεις, όταν το ΓεΣΥ είναι μονοπώλιο και λειτουργεί ένα ισοπεδωτικό κομμουνιστικό σύστημα, με αποτέλεσμα να χάνονται ακόμη και ζωές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, κατήγγειλε σοβαρή διασπάθιση δημοσίου χρήματος, αφού οι τιμές αυξήθηκαν πέραν του 60% με την εισαγωγή του ΓεΣΥ, ενώ τόνισε ότι τίθεται και σε σοβαρό κίνδυνο η βιωσιμότητά του.

«Δεν είναι τυχαίο ότι 2,5 χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ ο σφαιρικός προϋπολογισμός ύψους €900 εκατ. έχει φτάσει σήμερα στο €1,5 δισ., θέτοντας ουσιαστικά σε ένα σοβαρό κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας», είπε επίσης.

Σε δηλώσεις η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου είπε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης όσον αφορά την ένταξη καινοτόμων φαρμάκων βάσει της νομοθεσίας και συμφώνησε απόλυτα με τις συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή και του Υπουργείου Υγείας. 

Εξέφρασε ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Σταύρου Μιχαήλ ότι βλέπει τις στρεβλώσεις και τις αδυναμίες και ότι θα εφαρμόσει τη νομοθεσία με την ένταξη των καινοτόμων φαρμάκων, πάντοτε με απώτερο στόχος το όφελος προς τον ασθενή.

Της Ελένης Χαραλάμπους