You are here

Επί τάπητος αποδεσμεύσεις κονδυλίων και πλήρωση θέσεων

01/12/2022 17:30

Την έγκριση κονδυλίων που αφορούν στην πλήρωση θέσεων σε κρατικές υπηρεσίες, καθώς και την έγκριση κυβερνητικών τροποποιήσεων επί του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023, κλήθηκε να συζητήσει σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, κατά την τελευταία συνεδρίασή της πριν τη συνεδρίαση της Ολομέλειας για την ψήφιση του Ετήσιου Προϋπολογισμού, την τελευταία πριν τη διάλυση της Βουλής ενόψει προεδρικών εκλογών.

Κατά τη συνεδρίαση παρουσιάστηκε ενώπιον της Επιτροπής αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για αποδέσμευση κονδυλίου €100.000 για την προκήρυξη προσφορών σχετικά με αγορά υπηρεσιών για τη λειτουργία στέγης φύλαξης παιδιών που είναι σε παράβαση σε σχέση με τον νόμο. Όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σύμφωνα με τη νομοθεσία για τη φύλαξη των παιδιών αυτών, την ευθύνη έχει το κράτος, το οποίο οφείλει να την αναθέσει σε ειδικά εκπαιδευμένους δεσμοφύλακες.

Θετικά τάχθηκαν όλα τα μέλη της Επιτροπής, με εξαίρεση το ΑΚΕΛ, εκ μέρους του οποίου ο Βουλευτής Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι δεν έχει πειστεί για τη μη ιδιωτικοποίηση του χώρου, όπου θα γίνεται η φύλαξη των παιδιών. «Επειδή υπάρχει φωτογραφική ρύθμιση», όπως είπε, για την εταιρεία στην οποία θα ανατεθεί το έργο, τοποθετήθηκε εναντίον.

Την ένσταση του ΑΚΕΛ μετέφερε ο κ. Δαμιανού και σχετικά με αίτημα του Δήμου Πάφου για αποδέσμευση θέσης Δημοτικού Μηχανικού στην κλίμακα Α14. Στην τοποθέτησή του, επεσήμανε ότι και άλλοι Δήμοι έχουν αντίστοιχα αιτήματα, τα οποία δεν παρουσιάστηκαν ενώπιον της Βουλής, σε αντίθεση με το αίτημα του Δήμου Πάφου.

Επίσης, η Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση για εξαίρεση από την Απαγόρευση Πλήρωσης Κενών Θέσεων, θέσης της κλίμακας Α11 για το Τμήμα Οδικών Μεταφορών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, καθώς και θέσης για το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Προβληματισμό προκάλεσαν στα μέλη της Επιτροπής οι τροποποιήσεις επί του Κρατικού Προϋπολογισμού που παρουσίασε το Υπουργείο Οικονομικών, στο βαθμό που αφορούν τις απολαβές δικαστών, λόγω του ότι εκκρεμεί ακόμα η ψήφιση του νομοσχεδίου σχετικά με την λειτουργία του Ανώτατου Δικαστηρίου και Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η Επιτροπή επιφυλάχθηκε για μία ακόμα συνεδρίαση επί του θέματος, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, με παρέμβασή του επανέλαβε ερωτήματα που είχαν υποβληθεί και σε προηγούμενη συνεδρίαση προς τους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με κονδύλια για την κατασκευή ελικοδρομίου στη Σολέα, για τις προαγωγές 19 ανθυπασπιστών του Υπουργείου Άμυνας, για προσαυξήσεις στις απολαβές γυναικών ΣΥΟΠ, και για θέσεις υπαξιωματικών, τα οποία δεν είχαν απαντηθεί.