You are here

Στενεύουν οι όροι χρηματοδότησης για επιχειρήσεις

06/12/2022 12:33

Με αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης και πιθανή επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος, βρίσκονται αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις στην ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα για την πρόσβαση στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας, οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη κατέγραψαν συνεχή βελτίωση στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Ωστόσο, το αυξανόμενο κόστος των υλικών, της ενέργειας και της εργασίας επηρέασε την κερδοφορία τους. Ο κύκλος εργασιών τους αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο εξάμηνο, αλλά όχι περισσότερο από τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων στην προηγούμενη έρευνα της ΕΚΤ.

Οι κυριότερες ανησυχίες των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ΕΚΤ, είναι η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού καθώς και το υψηλό κόστος εισροών.

Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ανέφεραν ότι το χρηματοδοτικό χάσμα μεγάλωσε, ειδικότερα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ παρά την μικρή αύξηση της διαθεσιμότητας των εξωτερικών κεφαλαίων, οι χρηματοδοτικές ανάγκες αυξήθηκαν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από το 2009, χρονιά έναρξης της έρευνας, είναι η αύξηση των τιμών στους όρους και προϋποθέσεις των τραπεζικών δανείων.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, παρά το «μάζεμα» στις χρηματοοικονομικές προϋποθέσεις οι επιχειρήσεις δεν φαίνεται να ανησυχούν σημαντικά σε σχέση με την πρόσβαση τους σε χρηματοδότηση, ενώ ανέφεραν ότι δεν άλλαξε κάτι στη θέληση των τραπεζών για δανεισμό.

Σημειώνεται ότι στην τελευταία έρευνα της ΕΚΤ για την πρόσβαση στην χρηματοδότηση για επιχειρήσεις, στην ευρωζώνη από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 οι επιχειρήσεις ανέφεραν ότι η επιχειρηματική τους δραστηριότητα βελτιώθηκε.

Μάλιστα, οι επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους σημείωσαν αυξήσεις στον κύκλο εργασιών τους σε μεγαλύτερη συχνότητα από μεγάλες επιχειρήσεις.

Παρόλα αυτά, το αυξημένο κόστος παραγωγής και το καθαρό ποσοστό επιχειρήσεων που είδαν αύξηση στο κόστος υλικών και ενέργειας, άγγιξε το 93%. Αύξηση σημείωσε και το κόστος εργασίας κατά 71%.

Η ΕΚΤ σημειώνει, ότι οι αυξήσεις αυτές ανέρχονται σε νέα ιστορικά ρεκόρ καθώς στη δεύτερη έρευνα της, η κερδοφορία αποδυναμώθηκε για τις μικρές επιχειρήσεις κατά 19% και για τις μεγάλες επιχειρήσεις κατά 9%.