You are here

Προκλήσεις, ευκαιρίες και λύσεις για τη βελτίωση της Δικαιοσύνης στην Κύπρο

07/12/2022 10:42
  • Σημαντικά θέματα Δικαιοσύνης προάγονται στο 2ο Συμπόσιο της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στις 15 Δεκεμβρίου

Επιτακτική παραμένει η ανάγκη για μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης στην Κύπρο, καθώς πέραν των καθημερινών λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς, η ταχεία και ορθή απονομή της, αποτελεί ένα από τα θεμέλια κάθε ευνομούμενης πολιτείας.  

Διαχρονικά ζητήματα όπως η καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων, η ηλεκτρονική δικαιοσύνη, η προσβασιμότητα στα δικαστήρια αλλά και γενικά η αναβάθμιση της ποιότητας της δικαιοσύνης, είναι πηγές αρνητικής δημοσιότητας και βρίσκονται συχνά στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης. Ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες αντιπαραθέσεις στον χώρο και η στάση εργασίας των δικηγόρων. Ταυτόχρονα, η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης και επικρατεί αισιοδοξία ότι θα οδηγήσει στον εκσυγχρονισμό ενός νευραλγικού τομέα.

Τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον χώρο της δικαιοσύνης στην Κύπρο θα τεθούν επί τάπητος στο προσεχές Συμπόσιο της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, «Ευρωπαϊκή Πολιτική Δικονομία μετά το Brexit: καθυστερήσεις και ανάγκη για επιτάχυνση, τεχνολογία στη δικαιοσύνη και Εναλλακτική Επίλυση Διαφορών». Το Συμπόσιο θα διεξαχθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2022 και θα πραγματοποιηθεί εις μνήμην του καθηγητή Κωνσταντίνου Κεραμέως.

Το δεύτερο Ετήσιο Συμπόσιο της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου έχει ως στόχο να συνεισφέρει στο δόκιμο διάλογο γύρω από θέματα δικαιοσύνης με αναλύσεις, συζητήσεις και επιστημονικές μελέτες. Το Συμπόσιο προσελκύει αξιωματούχους από την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, δικηγόρους και νομικούς συμβούλους, ακαδημαϊκούς, φοιτητές νομικών σχολών και τεχνοκράτες από Κύπρο και εξωτερικό.

Το Συμπόσιο θα χαιρετίσουν η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Στέφη Δράκου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δρ. Χρήστος Κληρίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης, η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουΐζα Χριστοδουλίδη Ζαννέτου, ο διευθυντής Μεταρρύθμισης και Επιμόρφωσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιώργος Ερωτοκρίτου και ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.

Κύρια θέματα της ατζέντας του Συμποσίου είναι μεταξύ άλλων οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αστική δικαιοσύνη στην Κύπρο, οι νέες τεχνολογίες και η ενσωμάτωση τους στην πολιτική δικονομία και οι εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης διαφορών (ADR), οι διασυνοριακές διαφορές στην ΕΕ καθώς και η μετά Brexit εποχή και οι επιπτώσεις της στα θέματα Δικονομικού Δικαίου και διαιτησίας.

Μεταξύ των ομιλητών του Συμποσίου, είναι ο Gilles Cuniberti, καθηγητής Συγκριτικού Δικαίου και Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου, η Αδαμαντία Μαντά, από τη Γενική Διεύθυνση for Structural Reform Support της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Tigran Karapetyan, Head of Transversal Challenges and Multilateral Projects Task Force του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα συμμετέχουν επίσης καθηγητές νομικών σχολών και δικηγόροι από την Κύπρο και το εξωτερικό. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Συμπόσιο στηρίζουν τόσο δικηγορικές εταιρίες της Κύπρου όσο και άλλοι φορείς. 

Η Διευθύντρια της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου, Δρα Άννα Εμ. Πλεύρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Δικονομίας & ΑDR της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Δικηγόρος, σχολιάζει: «Στο Συμπόσιο θα παρουσιαστούν σημαντικές επιστημονικές εργασίες για τη δικαστική και εξωδικαστική επίλυση των διαφορών και θα αποτελέσει ένα εποικοδομητικό φόρουμ στο οποίο θα συζητηθούν αλλά και θα προταθούν λύσεις για τα πλέον σημαντικά ζητήματα στον χώρο της δικαιοσύνης».

Από την πλευρά του, ο Δρ. Νικόλας Κυριακίδης, Μέλος του Διδακτικού Προσωπικού της  Σχολής και Δικηγόρος, αναφέρει: «Χαιρόμαστε που το Συμπόσιο εξελίσσεται σε θεσμό, στον οποίο κρατικοί αξιωματούχοι, ακαδημαϊκοί, τεχνοκράτες και νομικοί ανταλλάζουν απόψεις και θέτουν τις βάσεις για τις απαιτούμενες αλλαγές σε ένα τόσο νευραλγικό τομέα».

Πληροφορίες για το Συμπόσιο:

Θέμα: «Ευρωπαϊκή Πολιτική Δικονομία μετά το Brexit: Καθυστερήσεις και ανάγκη για επιτάχυνση, τεχνολογία στη δικαιοσύνη και Εναλλακτική Επίλυση Διαφορών».

Ημερομηνία, ώρες και χώρος διεξαγωγής: Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022, μεταξύ των ωρών 09:00-16:00, στο Cine Studio του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές πατήστε ΕΔΩ.

Το Συμπόσιο θα μεταδίδεται απευθείας, σε ζωντανή μετάδοση, θα υπάρχει διερμηνεία από τα ελληνικά στα αγγλικά και θα είναι διαθέσιμο στη σελίδα της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου στο Facebook και στο κανάλι της στο YouTube.

Το Συμπόσιο συνδιοργανώνεται με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και τα κείμενα και τα πορίσματα του θα δημοσιευθούν.