You are here

Σε προεκλογικούς ρυθμούς οι ομιλίες βουλευτών

07/12/2022 12:55

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινούνται κυρίως οι ομιλίες των βουλευτών στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη σημερινή δεύτερη μέρα της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023.

Σημειώνεται ότι η σημερινή συνεδρία θα είναι ολοήμερη, καθώς στην ατζέντα της περιλαμβάνει τις ομιλίες των πλείστων από τους 56 βουλευτές του Κοινοβουλίου.

Οι πλείστοι βουλευτές της αντιπολίτευσης που ανέβηκαν στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής μέχρι το μεσημέρι, άφησαν σαφείς αιχμές για τη δεκαετή διακυβέρνηση Αναστασιάδη, που όπως τόνισαν, οδήγησαν σε φτωχοποίηση των κυπριακών νοικοκυριών.

Από πλευράς τους οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εστίασαν στα έργα και τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν και στην οικονομική κατάσταση που είχε η χώρα όταν ανέλαβαν, αλλά και τις κρίσεις που διαχειρίστηκαν, όπως είπαν, με επιτυχία.

Μέχρι νωρίς το μεσημέρι στο βήμα της Ολομέλειας του σώματος ανέβηκαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, Νίκος Σύκας και Πρόδρομος Αλαμπρίτης, του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου, Γιώργος Κουκουμάς, Αντρέας Πασιουρτίδης και Βαλεντίνος Φακοντής, του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης και Χρύσανθος Σαββίδης, του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή και του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Μεταξύ άλλων στις φαρέτρες τους οι βουλευτές είχαν ζητήματα οικονομίας, πληθωρισμού, ακρίβειας, ΓΕΣΥ, αλλά και θέματα που απασχολούν τις επαρχίες από όπου εξασφάλισαν την εκλογή τους στο Κοινοβούλιο.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2023, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση μεταξύ άλλων ότι δεν περιλαμβάνει μέτρα στήριξης των πολιτών που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση, ενώ από την πλευρά τους οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εστίασαν στο ότι «παρέλαβαν καμένη γη» και παραδίδουν μια εύρωστη οικονομία, όπως είπαν μεταξύ άλλων.

ΔΗΣΥ: Έμπειρος και αξιόπιστος ο Αβέρωφ Νεοφύτου

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά στην ομιλία του από το βήμα της Ολομέλειας αναφέρθηκε, στα επιτεύγματα της διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη σε κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο σε σύγκριση με την κατάσταση που παρέλαβε από τη διακυβέρνηση Χριστόφια.

Μεταξύ άλλων είπε ότι το 2013 παραλείφθηκε ένα κράτος με ελλείματα και τώρα υπάρχει πλεόνασμα, το οποίο είναι τα πολεμοφόδια και η ασφάλεια που θα επιτρέψουν να στηριχθούν αυτοί που έχουν ανάγκη σε περίπτωση που συνεχιστεί η κρίση που προκλήθηκε με το Ουκρανικό.

Να κρατήσουν την οικονομία σε σταθερή τροχιά, το οποίο είναι και το διακύβευμα των προεκλογικών εκλογών με έμπειρο και αξιόπιστο Πρόεδρο, όπως είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Δημητρίου, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, είπε ότι εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις που συγκρούονται με το κεφάλαιο και τα συμφέροντα, ενώ αρχικά, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΔΗΚΟ, τους ρώτησε τι έλεγαν πριν από δύο χρόνια, όταν καταψήφισαν τον προϋπολογισμό, προσθέτοντας ότι περί άλλων τυρβάζουν.

Επιπρόσθετα, ο κ. Δημητρίου είπε ότι εκσυγχρονίζεται η υποβολή του Πόθεν Έσχες με την αυτοματοποίηση διαδικασιών που ενισχύουν την διαφάνεια. «Πρέπει να πείσουμε πως όσα λέμε τα εννοούμε, πως είμαστε υπόδειγμα για την κοινωνία», είπε. «Θέλουμε την Κύπρο σε συνεχή εξέλιξη. Ο φιλελευθερισμός βλέπει τους πολλούς, το δημόσιο συμφέρον. Προς πείσμα του ΑΚΕΛ, εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις που συγκρούονται με το κεφάλαιο και τα συμφέροντα», πρόσθεσε.

Στο ίδιο κλίμα και η ομιλία του βουλευτή του ίδιου κόμματος Νίκου Σύκα, ο οποίος ανέφερε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να ρισκάρει και δεν έχει τα περιθώρια να γυρίσει πίσω ούτε για μία στιγμή και γι’ αυτό οι πολίτες που αναγνωρίζουν τα μεγάλα βήματα που έγιναν επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ, θα τους εμπιστευτούν ξανά.

Λάβρος ήταν κατά του ΑΚΕΛ στην ομιλία του ο βουλευτής Ευθύμιος Δίπλαρος, , ο οποίος το επέκρινε ότι δεν ψήφισε ποτέ τον προϋπολογισμό και ότι «η θλιβερή αποτυχία να κυβερνήσει δεν το δίδαξε τίποτα», ενώ μίλησε για "ασυνεννοησία της κοινοπραξίας Νίκου Χριστοδουλίδη", λέγοντας ότι τα κόμματα που τον στηρίζουν δεν συνεννοούνται στο Κυπριακό και το ΓεΣΥ και ρισκάρουν με ένα αδύναμο κρίκο που δεν μπορεί να επιβληθεί, όπως είπε.

Ο κ. Δίπλαρος είπε ότι η διακυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ είναι σήμερα περήφανη γιατί παραδίδει αναπτυξιακό προϋπολογισμό και μια αξιόπιστη πατρίδα με συμμαχίες, γερή οικονομία και αξιοπιστία και σε αυτό το δρόμο πρόσθεσε, θα συνεχίσει να βαδίζει ο Αβέρωφ Νεοφύτου με κληροδότημα το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.  

Για θέματα δικαιοσύνης, εργασίας και μεταφορών μίλησε η Βουλευτής, Φωτεινή Τσιρίδου, σημειώνοντας ότι «ο προϋπολογισμός είναι το σύνολο της κοινωνικής μας πολιτικής» και ότι το σχέδιο «Κύπρος-το Αύριο» και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπουν άντληση €4,4 δισ. για την περίοδο 2021-2027.

Στον τομέα των οικονομικών, η κ. Τσιρίδου είπε ότι η οικονομία έχει ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλή ανεργία, δημοσιονομικά ισορροπημένη και δημόσιο χρέος κάτω από το 90% του ΑΕΠ, ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των πρωτογενών δαπανών ύψους 0,5 δις.

ΑΚΕΛ: Αλισβερίσι χωρίς τελειωμό

Η κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να στηρίξει την κοινωνία, είπε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023 ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, που επικεντρώθηκε σε κριτική στην κυβέρνηση για θέματα κοινωνικής πολιτικής.

Ο κ. Καυκαλιάς αναφέρθηκε σε μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση αιτήσεων, σε δυσκολία επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Είπε ότι είναι προφανές ότι η χώρα χρειάζεται νέα κοινωνική πολιτική, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της κοινωνικής φτώχειας, αλλά και για δημιουργία κράτους που να διανέμει δικαιότερα τον κοινωνικό πλούτο.

Η Κύπρος επί ημερών Συναγερμού μετατράπηκε σε ξέφραγο αμπέλι για πρώην και νυν πράκτορες του Ισραήλ χρησιμοποιώντας την ως βάση για παραγωγή και εξαγωγή κακόβουλων λογισμικών, τα οποία μόλυναν τη χώρα μας, την Ελλάδα και ενδεχομένως και άλλες χώρες, είπε μεταξύ άλλων ενώπιον της Ολομέλειας, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης,.

Ο κ. Πασουρτίδης δήλωσε ότι ολοκληρώνεται μια διακυβέρνηση, η οποία έχει γιγαντώσει τις κοινωνικές ανισότητες, έχει συρρικνώσει τη μεσαία τάξη και έχει υφαρπάξει ένα σημαντικό ποσοστό του συνολικού ΑΕΠ της χώρας από τους μισθούς των εργαζομένων και το διοχέτευσε στα κέρδη των λίγων.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν στο τιμόνι της χώρας βρεθεί ένας από τους 2 υποψήφιους του Συναγερμού, το έργο της υπόσκαψης του ΓεΣΥ θα ολοκληρωθεί, ανέφερε από την πλευρά της μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας η βουλεύτρια, Μαρίνα Νικολάου.

Η κ. Νικολάου διατύπωσε επίσης, επικρίσεις κατά των κυβερνώντων για «αλισβερίσι χωρίς τελειωμό» σε ό,τι αφορά την παραχώρηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας ότι μεταξύ άλλων, αφήνει πίσω της μια κοινωνία βυθισμένη στα προβλήματα, με παράνομες αναπτύξεις, αποσπασματικές πολιτικές για τα δίκτυα προστασίας της φύσης και αναποτελεσματικότητα αντιμετώπισης του στεγαστικού που έχει καταντήσει κοινωνική μάστιγα για όσους δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία.

Ο βουλευτής του ίδιου κόμματος, Βαλεντίνος Φακοντής, είπε μεταξύ άλλων ότι επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, καταγράφονται ιστορικά τα πιο χαμηλά ποσοστά υλοποίησης των αναπτυξιακών προϋπολογισμών του κράτους.

Ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ένα στα τρία έργα που περιλαμβάνονται σε κάθε προϋπολογισμό από αυτή την κυβέρνηση δεν υλοποιείται ποτέ, προσθέτοντας ότι «η νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, μείωσε τις δημόσιες επενδύσεις και ξεπουλά τον δημόσιο πλούτο», αναφέροντας ως παράδειγμα την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού.

Από την πλευρά του μεταξύ άλλων ο βουλευτής  Χρίστος Χριστόφιας, είπε ότι «η κυβέρνηση θα μείνει στην ιστορία για όλους τους λάθος λόγους», προσθέτοντας ότι εφαρμόζει συνειδητή ταξική πολιτική και συμπληρώνοντας ότι τα κονδύλια για τον πολιτισμό μειώθηκαν και ότι η πολιτιστική πολιτική της Κυβέρνησης δεν έχει κανένα σχεδιασμό.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος εστιάστηκε την ομιλία του στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο προσφυγικός κόσμος αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι έχουν εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση.

Ο κ. Κέττηρος είπε ότι ο λαός αξίζει ένα καλύτερο αύριο και πρέπει να κινητοποιηθεί για να φύγει η κυβέρνηση του "δεσμεύομαι", της διαφθοράς, των σκανδάλων, των ουρανοξυστών και της προστασίας των δικηγορικών γραφείων.

Το τελευταίο διάστημα καταβάλλεται μια προσπάθεια εξαγνισμού της κυβέρνησης ΔΗΣΥ και των πολιτικών που έχουν ακολουθηθεί, είπε ο βουλευτής Άντρος Κυπριανού, ενώ όσον αφορά στον οικονομικό και εργασιακό τομέα, είπε πως μετακινήθηκαν 8 δισ. από τους εργαζόμενους στα κέρδη των επιχειρήσεων.

Σημείωσε πως η Κύπρος είναι τέταρτη από το τέλος μεταξύ των χωρών της ΕΕ ως προς τα μέτρα που έλαβε για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με την κυβέρνηση να παραπέμπει για τον Ιανουάριο τις αποφάσεις για τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και να μην αξιοποιεί τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού για την στήριξη των πολιτών.

ΔΗΚΟ: Αυτοκριτική για τα εκκρεμούντα θέματα

Το ΔΗΚΟ συνέβαλε εποικοδομητικά στο νομοθετικό έργο των τελευταίων χρόνων, ενισχύοντας την κυπριακή οικονομία, την κοινωνική συνοχή, τις ατομικές ελευθερίες, την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου μας, δήλωσε ο Βουλευτής του κόμματος Πανίκος Λεωνίδου στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2023.

Ο κ. Λεωνίδου επικεντρώθηκε στο μέλλον των νέων της χώρας, για το οποίο απαιτείται, όπως είπε, μια συνεκτική και οραματική πολιτική στήριξης που να δίνει τη δυνατότητα και την προοπτική για επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά και κίνητρα στους νέους για δημιουργία οικογένειας.

Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το διχαστικό λόγο, να επενδύσουμε σε σύνθεση και συναίνεση και ως ΔΗΚΟ αφουγκραστήκαμε τα μηνύματα και αποφασίσαμε να στηρίξουμε τη μοναδική γνήσια και ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη, είπεαπό την πλευρά του ενώπιον της ολομέλειας ο βουλευτής Χρίστος Σενέκης.

Μίλησε μεταξύ άλλων για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ, τις προτάσεις νόμου για τις Κοινωνικές ασφαλίσεις και τις συντάξεις, την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης κεραιών σε κατοικημένες περιοχές, ενώ προχώρησε και αυτοκριτική για τα εκκρεμούντα θέματα, όπως είπε «την τραπεζική αδηφαγία και την αδηφαγία εταιρειών διαχείρισης ΜΕΔ, τη δυσμενή διάκριση κατά γυναικών ΣΥΟΠ, τον υπερπληθυσμό στα σχολεία και τη μετανάστευση».

Για ακόμα μια φορά «καλούμαστε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, υπό κλίμα αβεβαιότητας, λόγω των τελευταίων γεωπολιτικών εξελίξεων είπε από την πλευρά του ο  Χρύσανθος Σαββίδης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

 Μεταξύ άλλων είπε επίσης ότι «κόσμος έχει κουραστεί με τα ψέματα, τις φαντασιώσεις, τα παραμύθια, τη διαπλοκή, τις κλεψιές, τις παρακολουθήσεις, για αυτό το Μάρτιο γυρίζουμε σελίδα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

ΔΗΠΑ: Επιβάλλονται μέτρα στήριξης πολιτών

Στην ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης και αναπροσαρμογής του προϋπολογισμού, καθώς βασίστηκε σε αβέβαιες προβλέψεις, ζήτησε στην ομιλία του ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας.

Αναφέρθηκε στον κίνδυνο αύξησης του ποσοστού των ΜΕΔ, εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, του ψηλού πληθωρισμού και των ψηλών επιτοκίων και σημείωσε την ανάγκη να υλοποιηθούν και άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.  

Αναφορικά με το στεγαστικό πρόβλημα πρότεινε να αναθεωρηθεί το σχέδιο κινήτρων στέγασης για νέους, καθώς και δημιουργία ενιαίου φορέα στεγαστικής πολιτικής.

Για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι έγινε σειρά προτάσεων προς την Υπουργό Ενέργειας, όπως η επιχορήγηση 100% της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων για ευάλωτες ομάδες. Στήριξε τον θεσμό των τετράμηνων εξετάσεων, λέγοντας όμως ότι χρειάζεται αναπροσαρμογή και μείωση της εξεταστέας ύλης.    

«Επιβάλλεται η οικονομική ανακούφιση των συμπολιτών μας, καταθέτοντας την εισήγηση του κόμματός του για επιχορήγηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων», είπε από την πλευρά του ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2023.

Το ΓεΣΥ είπε ότι χρειάζεται έλεγχο και σωστή οργάνωση, ενώ μιλώντας για την παιδεία, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ είπε ότι ο απαιτούμενος εκσυγχρονισμός της έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Οικολόγοι: Στην σκιά της διαφθοράς ο προϋπολογισμός

Η φετινή συζήτηση του προϋπολογισμού γίνεται με την κοινωνία απέναντι, «να μας υποδεικνύει θυμωμένη, αλλά κυρίως κουρασμένη, τις σκιές της διαφθοράς, της κοινωνικής και οικονομικής αναλγησίας και της περιβαλλοντικής αδιαφορίας που έχουν κυριαρχήσει εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος», είπε η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, προσθέτοντας ότι δεν προτίθεται να υπερψηφίσει το φετινό προϋπολογισμό.

Η κ. Ατταλίδου είπε, επίσης, ότι ο προϋπολογισμός είναι το κύριο μέσο της κυβερνητικής πολιτικής για την κάλυψη των κοινωνικών και οικονομικών αναγκών των πολιτών της όμως, όπως αναφέρει σε πρόσφατο σχετικό του άρθρο στην Cyprus Mail ο Les Manison πρώην Σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, «φαίνεται ότι και αυτός ο προϋπολογισμός κατευθύνεται μόνο προς την ικανοποίηση των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, αφού οι δημοσιονομικές δαπάνες και τα μέτρα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών ενόψει της αυξανόμενης κρίσης του κόστους ζωής, απέχουν πολύ από το να είναι επαρκή, ενώ τα κονδύλια που προορίζονται για πραγματικές αναπτυξιακές δαπάνες παραμένουν τρομακτικά χαμηλά».

ΕΛΑΜ: Έκοψαν το ρεύμα σε 5200 νοικοκυριά

Σε διακοπή της ηλεκτροδότησης σε 5200 νοικοκυριά από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Ιούνιο, προχώρησε η ΑΗΚ, μεταξύ των οποίων και σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, με το μέσο όρο του οφειλόμενου ποσού να μην ξεπερνάει τα €290.

Στη σχετική καταγγελία προέβη ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, μιλώντας για την κατάσταση που έχουν περιέλθει χιλιάδες κυπριακά νοικοκυριά, τα οποία, όπως είπε, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο κατώτατος μισθός δεν φτάνει ούτε για το ρεύμα, ούτε για το ενοίκιο. 

Αύριο η έγκριση του προϋπολογισμού

Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρία της Ολομέλειας άρχισε χθες με τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων και ολοκληρώνεται αύριο με την έγκριση του. Μέχρι στιγμής, τον κρατικό προϋπολογισμό δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και η ΔΗΠΑ, ενώ το ΑΚΕΛ έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Ο προϋπολογισμός προνοεί έσοδα €11.759,3 εκατ. και έξοδα €11.296,0 εκατ. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα ανέρχεται στα €0.46 δισ. δηλαδή 1,7%  του ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να κυμανθεί στο 3%.

Οι αναπτυξιακές δαπάνες (έργα υπό κατασκευή, συγχρηματοδοτούμενα έργα, εκπαιδεύσεις, χορηγίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πάγια, κ.λπ.) αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% το 2023.

Της Ελένης Χαραλάμπους