You are here

Βουτιά στις λιανικές πωλήσεις της Κίνας το Νοέμβριο

15/12/2022 10:34

Βουτιά πραγματοποίησαν το Νοέμβριο οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, καθώς οι περιορισμοί διακίνησης για αντιμετώπιση της COVID-19 και η κρίση στην αγορά ακινήτων έπληξαν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν το έργο που έχει μπροστά της η κινέζικη Κυβέρνηση, την στιγμή που απομακρύνεται από σχεδόν τρία χρόνια αυστηρών περιοριστικών μέτρων που έχουν περιορίσει την ανάπτυξη και έχουν προκαλέσει προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Οι λιανικές πωλήσεις το Νοέμβριο μειώθηκαν κατά 5,9%, σε ετήσια βάση, σημειώνοντας τη δεύτερη διαδοχική μείωση, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (NBS) της Κίνας.

Τα στοιχεία είναι πολύ χειρότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg News και οι οποίοι ανέμεναν μείωση κατά 4%.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,2%, σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα. Το ποσοστό είναι το μισό του ρυθμού αύξησης της παραγωγής που καταγράφηκε τον Οκτώβριο, ενώ η ανεργία αυξήθηκε κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, στο 5,6%.

Η Κίνα ήταν η τελευταία μεγάλη οικονομία που επέμενε με μια στρατηγική μηδενικού COVID μέσω σκληρών lockdown και μαζικών τεστ, με τις αρχές να εγκαταλείπουν ουσιαστικά την πολιτική μόλις την περασμένη εβδομάδα, μετά την επιβράδυνση της οικονομίας και της αυξανόμενης οργής των πολιτών.

Το Νοέμβριο σημειώθηκε ένας από τους υψηλότερους αριθμούς μόλυνσης με το κορωνοϊό που υπήρξε ποτέ στην Κίνα, με το ένα τέταρτο του πληθυσμού να βρίσκεται υπό κάποια μορφή lockdown μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

ΚΥΠΕ