You are here

Μνημόνιο Υπ. Εσωτερικών με ΤΕΠΑΚ

16/12/2022 11:41

Το Μνημόνιο ανοίγει νέους ορίζοντες συνεργασίας μεταξύ του κράτους και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην τεχνολογική, επιστημονική και εκπαιδευτική συνεργασία, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής στην τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας.

Το Μνημόνιο, το οποίο επισφραγίζει τη συνεργασία μεταξύ του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ) και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), υπέγραψαν σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Υπουργός στις δηλώσεις του μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας χαρακτήρισε την ημέρα ως πολύ σημαντική για το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και για την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία.  Είναι ένα Μνημόνιο που «ανοίγει νέους ορίζοντες συνεργασίας μεταξύ του κράτους και του ΤΕΠΑΚ», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως «είναι ενδεχόμενα από τις μοναδικές φορές που το κράτος προχωρεί με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο διαθέτοντας τα δικά του δεδομένα, τις δικές του υπηρεσίες προς ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα προς χρήση», ούτως ώστε όπως είπε, «να υπάρχει η μέγιστη δυνατή και καλύτερη αξιοποίησή τους».

Η συνεργασία μεταξύ του ΤΚΧ και του ΤΕΠΑΚ, συμπλήρωσε, «έχει ξεκινήσει από την έναρξη λειτουργίας του ΤΕΠΑΚ, αρκετά χρόνια πίσω και επισημοποιείται σήμερα με την υπογραφή αυτού του Μνημονίου».

Ανάφερε ο κ. Νουρής πως «οι συνέργειες μεταξύ Δημόσιου Τομέα με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι πάρα πολύ σημαντικές, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που διάγουμε και αναγκαίες, γιατί συμβάλλουν στην αντιμετώπιση προκλήσεων, αλλά και στην ικανοποίηση των πολλών απαιτήσεων που πλέον υπάρχουν και από μέρους των πολιτών».  

«Το Μνημόνιο Συνεργασίας αποσκοπεί στην τεχνολογική, επιστημονική και εκπαιδευτική συνεργασία και αυτό είναι σημαντικό για μάς» είπε και ενημέρωσε, πως στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΤΕΠΑΚ, μεταξύ άλλων, διδάσκονται μια σειρά από μαθήματα συναφή με το ΤΚΧ του Υπουργείου Εσωτερικών. 

Σύμφωνα με τον Υπουργό το Μνημόνιο προνοεί τους ακόλουθους τομείς συνεργασίας: 

  1. Οι φοιτητές του ΤΕΠΑΚ θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους εξάσκηση στο ΤΚΧ,
  2. Το επιστημονικό υπόβαθρο του ΤΕΠΑΚ και η αξιοποίηση της ακαδημαϊκής γνώσης, θα βοηθήσει το ΤΚΧ στον ψηφιακό μετασχηματισμό των εργασιών και υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πολίτες και στη λειτουργία ενός σύγχρονου, ολοκληρωμένου και αξιόπιστου συστήματος πληροφοριών γης, και
  3. Το ΤΚΧ θα βοηθήσει το ακαδημαϊκό προσωπικό και τους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ στην εκπόνηση ερευνών και μελετών».

Πρόσθεσε ο Υπουργός επίσης πως μέσω αυτής της συνεργασίας θα υπάρξει και σύζευξη των πληροφοριακών συστημάτων των δυο Οργανισμών, θα υπάρξει κοινή συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και μια σειρά από συνδιοργανώσεις επιστημονικών, εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, σεμιναρίων και διαλέξεων με αμφίδρομα οφέλη. 

Κλείνοντας ο Υπουργός ευχαρίστησε τον Πρύτανη και τους φορείς του ΤΕΠΑΚ για την άρτια συνεργασία, η οποία όπως είπε ενδυναμώνεται και εγκαθιδρύεται με τον πλέον επίσημο τρόπο μέσω της σημερινής συμφωνίας. Ευχαριστίες εξέφρασε και προς τον Διευθυντή του Κτηματολογίου και το προσωπικό για τις πρωτοβουλίες τους, καταλήγοντας πως «ο μέγας ωφελημένος από αυτή την προσπάθεια, με τα πολλά πολλαπλασιαστικά οφέλη, είναι πάνω απ’ όλα ο Κύπριος πολίτης και επαγγελματίας που ασχολούνται στον χώρο του Κτηματολογίου».

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, στη δική του παρέμβαση, είπε ότι «η σημερινή ημέρα επισφραγίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πολυετή, επιτυχή συνεργασία του ΤΚΧ και του ΤΕΠΑΚ». «Μία συνεργασία πολυεπίπεδη, η οποία περιλαμβάνει την υλοποίηση σημαντικών έργων για το δημόσιο και για τον τόπο», πρόσθεσε.

Εξήγησε ότι η συμφωνία θα δώσει τη δυνατότητα σε φοιτητές, ερευνητές και ακαδημαϊκούς στο ΤΕΠΑΚ και το προσωπικό του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας να έρθουν πιο κοντά, ενώ στους φοιτητές θα προσφέρει ευκαιρίες για πρακτική άσκηση και επαγγελματική σταδιοδρομία.  

«Σε μια φάση παραγωγικής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, θέλουμε να είμαστε σε αλληλεπίδραση με τους κοινωνικούς μας εταίρους», τόνισε ο Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, επισημαίνοντας πως οι συνέργειες με κυβερνητικούς φορείς για υλοποίηση στρατηγικών στόχων, όπως η μετατροπή της Κύπρου σε διεθνή εκπαιδευτικό κόμβο, είναι ιδιαίτερα σημαντικές.   

Ενημέρωσε πως το ΤΕΠΑΚ είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο στην Κύπρο που εκπαιδεύει Τοπογράφους Μηχανικούς, οι οποίοι απασχολούνται σε θέματα που άπτονται των ευρύτερων δραστηριοτήτων του ΤΚΧ.  

Καταλήγοντας ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών, αλλά και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για την εμπλοκή τους στη συνομολόγηση της συμφωνίας.