You are here

Ραγδαίες αλλαγές και προκλήσεις στον τουρισμό

18/12/2022 06:00

Τις ραγδαίες αλλαγές που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού αρχικά και η άρση των περιοριστικών μέτρων ακολούθως, αποτυπώνει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιού (ETC), ενώ επισημαίνονται και οι προκλήσεις που δημιούργησε ο ουκρανικός πόλεμος, η ακρίβεια και η ενίσχυση της αβεβαιότητας.

Όπως αναφέρεται, η πανδημία του Covid-19 έφερε τη δεκαετή ανάπτυξη του παγκόσμιου τουρισμού με σημαντική ανάκαμψη το 2022, μετά την άρση των μέτρων της πανδημίας του Covid-19.

Στην έκθεση με θέμα «Ταξιδιωτικές Συμπεριφορές και Προσδοκίες – Χειμώνας 2022», η ETC αναφέρει ότι ο παγκόσμιος τουρισμός μειώθηκε κατά 73% το 2020 σε σχέση με το 2021, ενώ η Ευρώπη κατέγραψε μείωση 68%.

Σημειώνεται ότι οι ανησυχίες για την πολυκοσμία αλλά και οι εργασιακές απεργίες που σημειώθηκαν, επηρέασαν σημαντικά τον τομέα, ενώ σημαντικές ήταν και οι νέες προκλήσεις που δημιουργήθηκαν λόγω της ενεργειακής κρίσης εξαιτίας του ουκρανικού πολέμου, του αυξανόμενου πληθωρισμού στην ΕΕ και του οικονομικού κλίματος.

Οι επιπτώσεις των προκλήσεων, όπως εξηγεί η ETC, ήταν λιγότερο σοβαρές από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ αντί να εμποδίζουν τους ανθρώπους να ταξιδεύουν εντελώς, θα αλλάξουν την καταναλωτική συμπεριφορά.

Ο Luís Araújo, πρόεδρος της ETC, σημείωσε ότι η «αναγνώριση των trends και των αλλαγών συμπεριφορών σε σχέση με τα ταξίδια, έγινε πλέον θεμελιώδης», ενώ τονίζει ότι η ανάλυσή τους θα ρίξει περισσότερο φως στο σχεδιασμό και τις αποφάσεις της στρατηγικής του τουρισμού, αλλά και θα στηρίξει τις προσπάθειες των προορισμών να κτίσουν ένα ανθεκτικό και βιώσιμο οικοσύστημα τουρισμού, το οποίο θα ωφελεί όλους».

Ο πληθωρισμός θα επηρεάσει ταξίδια

Σύμφωνα με την έκθεση, τρεις στους τέσσερις ταξιδιώτες, αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα επηρεάσει το μέλλον των ταξιδιών, ενώ η τιμή θεωρείται σημαντικός παράγοντας για μελλοντικά ταξίδια.

Σύμφωνα με την ETC, για να διασφαλιστεί το budget των ταξιδιών, οι επηρεαζόμενοι θα αποταμιεύσουν περισσότερο, θα αλλάξουν καθημερινές συνήθειες και θα προχωρούν σε εκτεταμένη αναζήτηση αγοράς πριν το κλείσιμο των εισιτηρίων.

Όπως αναφέρει η έκθεση, το 37% των ταξιδιωτών θα αποφύγει χώρες πλησίον της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ενώ το 7% δεν θα ταξιδέψει στην Ευρώπη. Ποσοστό 91% έχει θετικές αντιλήψεις για την Ευρώπη ως προορισμό.

Η ETC σημειώνει ότι παρά τις απαντήσεις των ταξιδιωτών για τον ουκρανικό πόλεμο, η Ευρώπη δεν σημειώνει αρνητικό αντίκτυπο στο θέμα ασφάλειας.

Ακόμη, σημειώνει ότι οι ταξιδιώτες ανησυχούν ακόμα για την πανδημία, διατηρώντας τις υγειονομικές συνήθειες που έφερε ο Covid-19.

Ανάκαμψη και στην Κύπρο

Πέραν της ΕΕ και της παγκόσμιας αγοράς, η πανδημία του κορωνοϊού επέφερε αλλαγές και στην Κύπρο, με αισθητή ανάκαμψη του τουρισμού, απέχοντας ωστόσο από τα επίπεδα του 2019.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (CyStat), τα ταξίδια των Κυπρίων στο εξωτερικό τον Οκτώβριο ανήλθαν σε 119,466 από 64,547 τον ίδιο μήνα του 2021, σημειώνοντας αύξηση 85,1%.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Hermes Airports, το Νοέμβριο 2022 η αεροπορική κίνηση στο αεροδρόμιο Λάρνακας ανήλθε σε 390,4 χιλ. επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 29,9% από το Νοέμβριο 2021.

Αντίστοιχα, στο αεροδρόμιο Πάφου, οι επιβάτες ανήλθαν σε 184,7 χιλ. από 183,7 χιλ.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, ανέφερε ότι το 2022 θα κλείσει με άνω του 80% του 2019 αφίξεις τουριστών, ενώ τα έσοδα βρίσκονται πολύ κοντά στο 90% του 2019.

Πρόσθεσε, ότι η Κύπρος βρίσκεται στις κορυφαίες 20 χώρες στον κόσμο για τα ποσοστά εσόδων σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

Ακόμη, όπως είπε, πάνω από 40% των αφίξεων προέρχονται από την ΕΕ, σε σύγκριση με 25% πριν την πανδημία.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα από τον τουρισμό, ανήλθαν σε σχεδόν €2 δισ. για τον εννεάμηνο του 2022, αγγίζοντας το 88% των εσόδων που καταγράφηκαν το 2019.

Μ.Κ.