You are here

Δόθηκαν €3 εκατ. για χορηγία που καταργήθηκε το 2011

29/12/2022 06:39

Στα €2,7 εκατομμύρια ανήλθε το ποσό που παραχώρησε το κράτος υπό τη μορφή ειδικής χορηγίας έναντι του ΦΠΑ για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, σε 207 δικαιούχους την τελευταία εξαετία, παρότι η σχετική νομοθεσία καταργήθηκε το 2011.

Την ίδια ώρα μάλιστα που η Κομισιόν έστειλε τελεσίγραφο στην Δημοκρατία για ψήφιση του νομοσχεδίου για στοχευμένη επιβολή μειωμένου ΦΠΑ 5% για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου του 2023, ενώ προειδοποίησε ότι σε αντίθετη περίπτωση η Κύπρος θα οδηγηθεί στο δικαστήριο της ΕΕ για την επιβολή προστίμου, λόγω της κατάχρησης της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που προώθησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το Υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023, 207 Κύπριοι που επαναπατρίσθηκαν ή πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποκτούσαν κύρια κατοικία στην Κύπρο, η οποία αποτελεί το μόνιμο χώρο διαμονής τους για δέκα χρόνια, έτυχαν ειδικής χορηγίας τα τελευταία έξι χρόνια.

Σημειώνεται ότι ο νόμος για την παραχώρηση ειδικής χορηγίας , ως αντιστάθμισμα της καταβολής του ΦΠΑ καταργήθηκε το 2011, λόγω της εφαρμογής της νομοθεσίας με την οποία επιβάλλεται μέχρι και σήμερα μειωμένο ΦΠΑ ύψους 5% κατά την ανέγερση ή την αγορά κύριας κατοικίας.

Παρά την κατάργηση όμως της νομοθεσίας 91(Ι)/2006, σε ισχύ βρίσκεται πρόνοια του νόμου 129(Ι)/201, η οποία αφορά τη ρύθμιση της επιστροφής μέρους της ειδικής χορηγίας, σε περίπτωση τερματισμού της διαμονής του ιδιοκτήτη στην οικία πριν συμπληρωθούν τα δέκα χρόνια, αλλά και συνέχιση της δυνατότητας υποβολής αίτησης για την ειδική χορηγία για τους κατόχους αγοραπωλητηρίων εγγράφων και άλλων συμφωνιών για απόκτηση κατοικίας πριν από την 1η Οκτωβρίου του 2011.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόσφατα αποφασίστηκε η κατάργηση του σχετικού άρθρου, το οποίο αποτελούσε μεταβατική διάταξη, βάσει της οποίας εξετάζονται μέχρι και σήμερα αιτήσεις για ειδική χορηγία, με αφορμή νομοθετική ρύθμιση για βρετανούς πολίτες, λόγω Brexit.

Δόθηκαν €156 χιλ. το 2022

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών από το Υπουργείο Οικονομικών, το ποσό που παραχωρείται τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, παρότι το 2022 παρουσίασε ελαφριά αύξηση σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα για τους πρώτους 11 μήνες του 2022, καταβλήθηκε ποσό ύψους €156 χιλ. σε έντεκα δικαιούχους, σε σχέση με €102 χιλ. το 2021 που δόθηκαν σε οκτώ δικαιούχους και €114 χιλ. που παραχωρήθηκαν επίσης σε οκτώ δικαιούχους το 2020.

Το 2019 παραχωρήθηκε σε 33 δικαιούχους ποσό ύψους €415 χιλ., το 2018 δόθηκαν €893 χιλ. σε 65 δικαιούχους και το 2017 άλλες €997 χιλ. σε 82 δικαιούχους.

Άμεση ρύθμιση μειωμένου ΦΠΑ ζητά η Κομισιόν

Και όλα αυτά, την ώρα που η Κομισιόν έδωσε στα μέσα του μήνα τελεσίγραφο στην Κύπρο για τροποποίηση εντός δύο μηνών της νομοθεσίας σε σχέση με το μειωμένο ΦΠΑ 5% κατά την αγορά ή την ανέγερση κύριας κατοικίας, λόγω της κατάχρησης της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Βάσει της επιστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Δημοκρατία έχει προθεσμία μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για να τροποποιηθεί το νομικό πλαίσιο από τη Βουλή, ενώ σε αντίθετη περίπτωση προειδοποιεί ότι η Κύπρος θα παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της ΕΕ για επιβολή προστίμου. 

Σημειώνεται ότι από το 2016 μέχρι σήμερα, επιβάλλεται 5% ΦΠΑ στα πρώτα 200 τ.μ. ανεξαρτήτως εμβαδού, ενώ εδώ και 20 μήνες περίπου βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης, Βουλής και εμπλεκόμενων φορέων, για να βρεθεί η κατάλληλη νομοθετική φόρμουλα που να ικανοποίει όλους.   

Η Κομισιόν ζήτησε από τη Δημοκρατία να υιοθετήσει την πρόταση που περιλαμβάνεται στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή τον προηγούμενο Ιούνιο και προβλέπει επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για τα πρώτα 170 τ.µ. κατοικιών µε συνολικό εμβαδόν 220 τ.µ. και µε συνολική αξία που να µην υπερβαίνει τις €350 χιλ. και για τα πρώτα 90 τ.µ. διαμερισμάτων µε συνολικό εμβαδόν 110 τ.µ. και µε συνολική αξία που να µην υπερβαίνει τις €200 χιλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών αναμένεται να συνέλθει στις αρχές του νέου έτους για τη λήψη οριστικής απόφασης, μετά και το τελεσίγραφο της ΕΕ.

Της Ελένης Χαραλάμπους