You are here

Ζητούν πίστωση χρόνου για μειωμένο ΦΠΑ ακινήτων

03/01/2023 06:23

Στη νέα κυβέρνηση θέλει να αφήσει το Υπουργείο Οικονομικών την αλλαγή του νομικού πλαισίου για επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, κατά την αγορά ή την ανέγερση κύριας κατοικίας, παρά την προειδοποίηση της Κομισιόν για έγκρισή του πριν τις 15 Φεβρουαρίου.

Αρμόδια πηγή ανέφερε στη StockWatch, ότι το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε αίτημα στην Κομισιόν για περαιτέρω πίστωση χρόνου λόγω των επερχόμενων προεδρικών εκλογών, ως απάντηση στην κατεπείγουσα επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από πολύμηνη στασιμότητα στο ζήτημα, τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και Βουλής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποίηση στα μέσα Δεκεμβρίου, ζητώντας την τροποποίηση της νομοθεσίας εντός δύο μηνών.

Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποιεί ότι ενισχύεται ο κίνδυνος παραπομπής της χώρας στο Δικαστήριο ΕΕ για επιβολή προστίμου. Σημειώνεται ότι η διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου, για κατάχρηση της ευρωπαϊκής Οδηγίας του ΦΠΑ σε κύρια κατοικία, κινήθηκε πριν από 20 μήνες περίπου, ενώ σε ενδεχόμενο μη συμμόρφωσης της Δημοκρατίας, ακολουθεί η αιτιολογημένη άποψη και η παραπομπή στο δικαστήριο της ΕΕ.

Στάση αναμονής για το ζήτημα τηρεί από την πλευρά της η Βουλή των Αντιπροσώπων, με την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου να βρίσκεται σε άμεση επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών, για το συντονισμό των ενεργειών που θα ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών είναι έτοιμη να συνεδριάσει άμεσα, αν δεν γίνει αποδεκτό το αίτημα της κυβέρνησης από την Κομισιόν. Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει στα τέλη Ιανουαρίου για την έγκριση δωδεκατημορίων για τους ημικρατικούς οργανισμούς για το Φεβρουάριο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε ενδεχόμενο μη αποδοχής της πρότασης για επέκταση της διορίας υιοθέτησης της νομοθεσίας, στο τραπέζι της Επιτροπής Οικονομικών για συζήτηση βρίσκεται πέραν από το κυβερνητικό νομοσχέδιο και οι προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ και του Κινήματος Οικολόγων.

Βουλευτές μιλώντας στη StockWatch ανέφεραν ότι θα πρέπει το κυβερνητικό νομοσχέδιο να τροποποιηθεί, καθώς μεταξύ άλλων, όπως είναι διαμορφωμένο, δεν καλύπτει την ανέγερση κύριας κατοικίας.

Τόνισαν ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για εξεύρεση μια πρότασης που θα είναι αποδεκτή, τόσο από τους επηρεαζόμενους φορείς της οικοδομικής βιομηχανίας, αλλά τις ευρωπαϊκές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών προβλέπει επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για τα πρώτα 170 τ.µ. κατοικιών µε συνολικό εμβαδόν 220 τ.µ. και µε συνολική αξία που να µην υπερβαίνει τις €350 χιλ. και για τα πρώτα 90 τ.µ. διαμερισμάτων µε συνολικό εμβαδόν 110 τ.µ. και µε συνολική αξία που να µην υπερβαίνει τις €200 χιλ.

Η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ μεταξύ άλλων προνοεί την παραχώρηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ βάση την αξία της κατοικίας, αλλά και εξαίρεση από αυτόν των επαύλεων και πολυτελών κατοικιών και διαμερισμάτων.

Επίσης δίνει τη δυνατότητα σε πρόσωπα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προβούν σε αγορά ή ανέγερση κατοικίας να προχωρήσουν σε επέκταση της υφιστάμενης τους.

Η πρόταση νόμου του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρου Παπαδούρη, από την άλλη πλευρά, προβλέπει επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα πρώτα 180 τ.µ. στην περίπτωση παράδοσης ή ανέγερσης κατοικίας, της οποίας το συνολικό εμβαδόν δεν υπερβαίνει τα 220 τ.µ., νοουμένου ότι η αξία της κατοικίας δεν υπερβαίνει τις €300 χιλ. και €450 χιλ. για την αγορά κατοικίας.

Της Ελένης Χαραλάμπους