You are here

Μετά τις εκλογές η ρύθμιση του ΦΠΑ ακινήτων

10/01/2023 06:09

Για μετά τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου φαίνεται ότι αφήνουν κυβέρνηση και Βουλή, τη διόρθωση του νομικού πλαισίου που διέπει την επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, για πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, όποια και να είναι η απάντηση της Κομισιόν στο άτυπο αίτημα που κατάθεσε το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν, για ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου μετά τις προεδρικές εκλογές, τα κόμματα δεν προτίθενται να θέσουν νωρίτερα επί τάπητος, το καυτό ζήτημα που επηρεάζει χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις.

Η προτεινόμενη νομοθεσία έμεινε στα συρτάρια της επιτροπής Οικονομικών για αρκετούς μήνες, καθώς εξυπηρετούσε να συνεχίζεται η εφαρμογή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου που προβλέπει μειωμένο ΦΠΑ για τα πρώτα 200 τ.μ. κατοικίας, παρά την «κατσάδα» από την Κομισιόν, η οποία κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Δημοκρατίας, λόγω της μη στοχευμένης και καταχρηστικής εφαρμογής του, εδώ και 20 μήνες περίπου.

Στο μεταξύ, ακόμα να απαντηθεί το άτυπο αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών, που στάλθηκε ως απάντηση στην προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή κυρώσεων στη Δημοκρατία σε περίπτωση που η σχετική νομοθεσία δεν εγκριθεί μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από πολύμηνη στασιμότητα στο ζήτημα, τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και Βουλής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποίηση στα μέσα Δεκεμβρίου, ζητώντας την τροποποίηση της νομοθεσίας εντός δύο μηνών.

Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε ότι ενισχύεται ο κίνδυνος παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για επιβολή προστίμου.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου, για κατάχρηση της ευρωπαϊκής Οδηγίας του ΦΠΑ σε κύρια κατοικία, κινήθηκε πριν από 20 μήνες περίπου, ενώ σε ενδεχόμενο μη συμμόρφωσης της Δημοκρατίας, ακολουθεί η αιτιολογημένη άποψη και η παραπομπή στο δικαστήριο της ΕΕ.

Εισηγήσεις ΕΤΕΚ

Στο μεταξύ, το ΕΤΕΚ απέστειλε εκ νέου τρεις εισηγήσεις του προς στον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, αναφορικά με το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για επιβολή μειωμένου ΦΠΑ 5%, στην πρώτη κατοικία.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή στην επιστολή του προς τον υπουργό, αναφέρει ότι ήρθε σε γνώση τους η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ημερομηνίας 15.12.2022, η οποία δημοσιεύθηκε στην StockWatch, βάσει της οποίας συνάγεται πως έγινε αποδεκτή η φιλοσοφία και προσέγγιση του κατατεθειμένου στη Βουλή νομοσχεδίου.

Ο κ. Κωνσταντής υπενθυμίζει εκ νέου τις τρεις εισηγήσεις του ΕΤΕΚ προς βελτίωση του νομοσχεδίου οι οποίες κατά την άποψη του επιμελητηρίου δεν διαταράσσουν τη φιλοσοφία του προτεινόμενου νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα προτείνεται να αυξηθούν οι μέγιστες επιλέξιμες αξίες για κατοικίες και διαμερίσματα, να αυξηθεί το μέγιστο μέγεθος των επιλέξιμων διαμερισμάτων και να εισαχθεί νέα πρόνοια για δυνατότητα προσαύξησης στο μέγιστο μέγεθος, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Αύξηση του μεγέθους των διαμερισμάτων

Η πρώτη εισήγηση αφορά συγκεκριμένα αύξηση του μέγιστου μεγέθους των επιλέξιμων διαμερισμάτων που προβλέπει η προτεινόμενη νομοθεσία από τα πρώτα 90 τ.µ., όταν το συνολικό εμβαδόν δεν ξεπερνάει τα 110 τ.µ., σε 125 τ.μ.

Αναφέρεται ότι για την επιλογή των ορίων των μεγεθών των διαμερισμάτων που θα χρησιμοποιηθούν ως πρώτες κατοικίες αξιοποιήθηκαν δεδομένα των προηγούμενων ετών, προσέγγιση ωστόσο, που αγνοεί την τάση που έχει προκαλέσει η απότομη αύξηση του κατασκευαστικού κόστους και η τρέχουσα οικονομική συγκυρία η οποία οδηγεί ή αναμένεται να οδηγήσει τα νοικοκυριά / οικογένειες σε αναζήτηση διαμερίσματος τριών υπνοδωματίων ως πρώτη κατοικία.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήταν εύλογο, θεμιτό και δίκαιο όπως το μέγιστο εμβαδόν διαμερισμάτων για να είναι επιλέξιμα αυξηθεί στα 125 τ.μ., όπως σημειώνει το επιμελητήριο.

Αύξηση αξιών για κατοικίες και διαμερίσματα

Η δεύτερη εισήγηση του ΕΤΕΚ αφορά αύξηση των μέγιστων επιλέξιμων αξιών για κατοικίες και διαμερίσματα.

Συγκεκριμένα προτείνεται να αυξηθεί το όριο σε σχέση με την αξία συναλλαγής στις €275 χιλ. για διαμερίσματα και στις €400 χιλ. για κατοικίες. Υπενθυμίζεται ότι το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών προβλέπει επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για τα πρώτα 170 τ.µ. κατοικιών µε συνολικό εμβαδόν 220 τ.µ. και µε συνολική αξία που να µην υπερβαίνει τις €350 χιλ. και για τα πρώτα 90 τ.µ. διαμερισμάτων µε συνολικό εμβαδόν 110 τ.µ. και µε συνολική αξία που να µην υπερβαίνει τις €200 χιλ.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, οι μέγιστες αξίες που περιέχονται στο νομοσχέδιο για σκοπούς επιλεξιμότητας μιας πρώτης κατοικίας βασίστηκαν σε στατιστικά στοιχεία και τιμές προ του 2021 και συνεπώς δεν ανταποκρίνονται στα δεδομένα του 2023, καθώς δε περιλαμβάνουν την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους αλλά και τις πληθωριστικές πιέσεις του 2022.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως σε πρόσφατη αναζήτηση σε κτηματομεσιτικές αγγελίες δεν εντοπίστηκε τριάρι διαμέρισμα ακόμη και σε περιαστικές περιοχές, με αξία συναλλαγής μικρότερη των €200 χιλιάδων.

Σημειώνει ακόμα, ότι η αξία συναλλαγής μιας επιλέξιμης από πλευράς μεγέθους τυπικής κατοικίας π.χ. 219 τ.μ. ξεπερνά κατά πολύ τα €1.600 ανά τετραγωνικό μέτρο, που θα όριζε το όριο των €350 χιλ. 

Νέα πρόνοια για πολύτεκνες οικογένειες

Η τρίτη εισήγηση του ΕΤΕΚ, αφορά στην εισαγωγή νέας πρόνοιας, για δυνατότητα προσαύξησης στο μέγιστο μέγεθος των κατοικιών, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Στην επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Κωνσταντής αναφέρει ότι στις περιπτώσεις οικογενειών, το συνολικό εμβαδόν της κατοικίας επαυξάνεται τόσο στην περίπτωση ανέγερσης, όσο και στην περίπτωση παράδοσης κατοικίας κατά είκοσι (20) τετραγωνικά μέτρα.

Περαιτέρω, προτείνει πως στις περιπτώσεις πολύτεκνων οικογενειών, το συνολικό εμβαδόν της κατοικίας επαυξάνεται τόσο στην περίπτωση ανέγερσης, όσο και στην περίπτωση παράδοσης κατοικίας για κάθε επιπρόσθετο τέκνο πέραν των τριών τέκνων κατά επιπλέον δεκαπέντε (15) τετραγωνικά μέτρα.

Μεταβατική περίοδος

Τέλος, σε ότι αφορά τις μεταβατικές διατάξεις προτείνεται επαναφορά της αρχικής πρότασης του ΕΤΕΚ, η οποία προβλέπει όπως έχει κατατεθεί αίτηση για πολεοδομική άδεια πριν την έναρξη της ισχύος του νέου νόμου και όπως έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες (έκδοση τελευταίου τιμολογίου) εντός 3 ετών (διάρκεια άδειας οικοδομής) από την έκδοση άδειας οικοδομής ή εντός 5 ετών από την ψήφιση του νόμου γενικότερα (στην περίπτωση που παρατηρηθεί αμέλεια εκ μέρους του αιτητή να υποβάλει αίτηση για άδεια οικοδομής).

Της Ελένης Χαραλάμπους