You are here

Δημοσιοποίηση ονομάτων πριν τις ενστάσεις, όχι μετά

19/01/2023 06:10

Στη νομοθεσία περί πολιτογραφήσεων που επιτρέπει δημοσιοποίηση ονομάτων πριν τις ενστάσεις και όχι στον κανονισμό περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, παραπέμπει η αρμόδια επίτροπος Ειρήνη Λοϊζίδου, σε σχέση με το ζήτημα της δημοσίευσης των ονομάτων ολιγαρχών των οποίων αφαιρέθηκαν τα «χρυσά διαβατήρια».

Σε δηλώσεις της στη StockWatch, η κ. Λοϊζίδου, επεσήμανε ότι στην Κύπρο «ο νόμος επιτρέπει τη δημοσιοποίηση καταλόγου πολιτογραφηθέντων πριν από την ένσταση», ωστόσο δεν επιτρέπει τη μετέπειτα δημοσιοποίηση του καταλόγου.

Με αυτήν την αναλογική εφαρμογή μπορεί να κριθεί, εάν μπορεί να δημοσιοποιηθεί και η αφαίρεση του διαβατηρίου, είπε.

Σχολιάζοντας τις σχετικές αναφορές του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, στο διεθνές δίκτυο CBS News, η κ. Λοϊζίδου δήλωσε ότι ο κανονισμός προσωπικών δεδομένων δεν σχετίζεται με το ζήτημα δημοσιοποίησης των εν λόγω στοιχείων.

Αυτό, όπως είπε, αφορά στο νομικό πλαίσιο του κάθε κράτους μέλους, εξ ου και ενδεχομένως σε κάποιες χώρες να επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων.

Το υπουργικό έκλεισε το παράθυρο δημοσιοποίησης

Με βάση τις επισημάνσεις της κ. Λοϊζίδου και τη χθεσινή επιβεβαίωση προηγούμενης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, για αποστέρηση διαβατηρίων από εννέα άτομα (3 επενδυτές και 6 εξαρτώμενα τους) μετά και την πάροδο της προθεσμίας των ενστάσεων, φαίνεται να έχει κλείσει το παράθυρο δημοσιοποίησης των ονομάτων.

Η επίτροπος τόνισε ότι «υπάρχουν δύο σκέλη στο ζήτημα, το πρώτο αφορά την απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής να δημοσιοποιήσει τον κατάλογο ονομάτων που επηρεάστηκαν λόγω των κυρώσεων και δευτερευόντως, το κάθε κράτος μέλος με βάση τη δική του νομοθεσία περί πολιτογραφήσεων και όχι προσωπικών δεδομένων», να προβεί σε δημοσιοποίηση ονομάτων, πρόσθεσε.

Το νομικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων δεν ευνοεί την αδιαφάνεια, υπογράμμισε, «τουναντίον, ψάχνει να βρει τις νομικές βάσεις και τη νομιμότητα για να στηριχθεί η όποια επεξεργασία προσωπικών δεδομένων».

«Εάν θέλει κάποιος να επικαλεστεί τη νομική βάση του δημοσίου συμφέροντος πρέπει να μπορεί να το τεκμηριώσει και η αρμόδια αρχή μπορεί ν’ αποφασίσει», είπε.

Εξάλλου, ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνιελ Φέρι, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «εναπόκειται στα κράτη μέλη της ΕΕ να εφαρμόσουν την πολιτική των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Κομισιόν να παρέχει καθοδήγηση στα κράτη μέλη, ενώ υπάρχει στενή συνεργασία όσον αφορά την αποφυγή της καταστρατήγησης των κυρώσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποιήθηκαν χθες, μέχρι σήμερα αφαιρέθηκαν 232 διαβατήρια από την Κυπριακή Δημοκρατία, με αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, εκ των οποίων τα 63 αφορούν επενδυτές και 159 εξαρτώμενα πρόσωπα (συζύγους, τέκνα, γονείς).

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των «χρυσών διαβατηρίων» επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή δημοσίευμα του CBS News σύμφωνα με το οποίο η Κύπρος διασυνδέεται με ρώσους ολιγάρχες.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Κύπρος εξέδωσε τουλάχιστον 7 χιλ. διαβατήρια από το 2013 μέχρι το 2020. Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να παραχωρήσει κατάλογο δέκα προσώπων για τα οποία υποστήριξε ότι έγινε αποστέρηση διαβατηρίων, επικαλούμενος τον κανονισμό προσωπικών δεδομένων.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το υπουργείο Οικονομικών έχει υποβάλει αίτημα στη Βουλή για αποδέσμευση κονδυλίου για την αγορά υπηρεσιών συμβούλων σε θέματα που αφορούν την εφαρμογή κυρώσεων και περιοριστικών μέτρων. Το θέμα θα εξετάσει σήμερα η κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, το θέμα αφορά ειδικότερα, την εξαίρεση ομίλων εταιρειών με κύκλο εργασιών πολλών δισεκατομμυρίων από την εφαρμογή των κυρώσεων, καθώς ενδεχόμενη λήψη μη νομικά ορθής απόφασης, θα φέρει την Κυπριακή Δημοκρατία αντιμέτωπη με αγωγές πολλών εκατ. από κολοσσούς που έχουν στη διάθεση τους διεθνείς οίκους με εξειδικευμένες γνώσεις.

M.K.