You are here

Ν. Νικολαΐδης: Αποκτούμε ισχυρή αντιπλημμυρική προστασία

21/01/2023 06:59

Πλήρη ικανοποίηση εκφράζει ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, σε  συνέντευξη στη StockWatch, επειδή μετά από πολλά χρόνια, το κέντρο της πόλης και η περιοχή του Μεσαιωνικού Κάστρου, δεν πλημύρισαν από τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις από τις οποίες επηρεάστηκαν σχεδόν όλες οι πόλεις.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τα δύο μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που εκτελούνται αυτή τη στιγμή, η Λεμεσός θα αποκτήσει μια ισχυρή αντιπλημμυρική προστασία.

Στη συνέντευξη στη StockWatch, που ακολουθεί ο κ. Νικολαΐδης, παράθεσε τα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες,  όπως σε κάθε σύγχρονη πόλη στα οποία επεσήμανε συμπεριλαμβάνονται τα ψηλά ενοίκια, το κυκλοφοριακό, την ανομοιόμορφη ανάπτυξη, την καθαριότητα και άλλα.

Τόνισε ότι η τοπική αρχή  έθεσε στόχους για την προώθηση έργων υποδομής και έργων βιώσιμης ανάπτυξης σε ολόκληρη την πόλη.

Ο κ. Νικολαΐδης, απέφυγε να απαντήσει εάν θα  διεκδικήσει τη δημαρχεία του ενοποιημένου δήμου Λεμεσού σε ένα χρόνο που λήγει η θητεία του παραπέμποντας στο σημαντικό έργο που έχει να επιτελέσει ακόμη ο δήμος της πόλης.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις μερίδας συμπολιτών του, για τα ζώα που φιλοξενούνται στο Ζωολογικό Κήπο της πόλης, οι οποίοι ζητούν την απομάκρυνση των ζώων είπε ότι η απόφαση θα ληφθεί μέσα από τη διαβούλευση με τους δημότες που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στη συνέντευξη του στη StockWatch, ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε στο Μουσείο Καρναβαλιού, το οποίο αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα προσελκύει τη ψηλότερη επισκεψιμότητα των μουσείων της Λεμεσού.

Αναφέρθηκε επίσης σε σειρά έργων τα οποία είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο κ. Νικολαΐδης, αναφέρθηκε στην οικονομική συμβολή που είχαν στα ταμεία του δήμου τα μεγάλα έργα των προηγούμενων χρόνων και διευκρίνισε ότι μετά την  κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος έπεσε ο ρυθμός ανάπτυξης ψηλών κτηρίων γι’ αυτό, αυτή τη στιγμή δεν εκκρεμεί καμία αίτηση ενώπιον του δήμου για έργο άνω των 15 ορόφων.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Η συνέντευξη

Ερ. Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια η Λεμεσός δεν πλημμύρισε από τη ραγδαία βροχόπτωση των τελευταίων ημερών. Εκτιμάτε ότι είναι ένα καλό τεστ του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου του δήμου. Πότε ολοκληρώνεται πλήρως το έργο;

Απ. Πράγματι, παρά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και τις τεράστιες ποσότητες βρόχινου νερού που κατέκλυσαν την πόλη μας, για πρώτη φορά η περιοχή του Μεσαιωνικού Κάστρου και το κέντρο της πόλης δεν πλημμύρισαν, ως εκ τούτου αποφύγαμε και τις ζημιές σε υποστατικά, όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν. Αυτό οφείλεται στην έστω και μερική μέχρι στιγμής ολοκλήρωση του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου στο κέντρο της πόλης, το οποίο άρχισε ήδη να συμβάλλει στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Οι ορθοί σχεδιασμοί, η  αποτελεσματική υλοποίηση τους αλλά πρωτίστως η μεγάλη ταχύτητα με την οποία εκτελούνται τα αντιπλημμυρικά έργα στην πόλη μας, έχουν ήδη αρχίσει να φέρνουν χειροπιαστά αποτελέσματα. Τα δύο μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που εκτελούνται αυτή τη στιγμή στη Λεμεσό, δηλαδή το μεγάλο  αντιπλημμυρικό έργο Μείζονος Λεμεσού και το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο Κέντρου Λεμεσού, αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του 2023, συνεπώς αναμένεται ότι με την ολοκλήρωση τους η Λεμεσός θα αποκτήσει μια ισχυρή αντιπλημμυρική προστασία.

 

Ερ. Βρίσκεστε στα ηνία του δήμου Λεμεσού από 2017, ποια θεωρείτε ως τα μεγαλύτερα προβλήματα του δήμου Λεμεσού;

Απ. Η πόλη μας, παρά τις δυσκολίες, συνεχίζει τα τελευταία χρόνια να αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, και όλοι πλέον μιλούν για μια πόλη που αποκτά τα γνωρίσματα μιας σύγχρονης μεγαλούπολης που την χαρακτηρίζει η ζωντάνια, η εξωστρέφεια, ο δυναμισμός, αλλά και η ευαισθησία. Η Λεμεσός έχει εξελιχθεί σε ένα κορυφαίο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, με πολλές διεθνώς φημισμένες εταιρείες να δραστηριοποιούνται ή να έχουν την έδρα τους στη Λεμεσό. Η πόλη μας παραμένει ένα παγκόσμιο κέντρο ναυτιλίας, αλλά τα τελευταία χρόνια μετατρέπεται και σε ένα σημαντικό περιφερειακό κέντρο τεχνολογιών πληροφορικής.

Παράλληλα, έχουμε να κάνουμε με μια πόλη με υπαρκτά προβλήματα, όπως κάθε σύγχρονη πόλη: ανομοιόμορφη ανάπτυξη περιοχών της πόλης, ψηλά ενοίκια, κυκλοφοριακό, κενά στις υποδομές, καθημερινά προβλήματα – καθαριότητα, κλπ. Ως τοπική αρχή θέσαμε ως στόχους μας την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας στην πόλη μας και ταυτόχρονα, την προώθηση έργων υποδομής και έργων βιώσιμης ανάπτυξης σε ολόκληρη την πόλη, και ιδιαίτερα στις συνοικίες, έργα που να απαντούν και να αντιμετωπίζουν τα υφιστάμενα προβλήματα.

Ερ. Υπάρχει ενδιαφέρον ενώπιον του δήμου για ψηλά κτήρια άνω των 15 ορόφων;

Απ. Παρ’ όλο ότι η οικοδομική ανάπτυξη στην πόλη μας χαρακτηρίζεται από  πολύ ψηλά επίπεδα, μετά την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος φαίνεται ότι μειώθηκε το ενδιαφέρον. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αιτήσεις για αναπτύξεις με περισσότερους από 15 ορόφους.

Ερ. Η συμβολή των μεγάλων αναπτύξεων στα έσοδα του δήμου πού κυμαίνεται;

Απ. Η συμβολή των μεγάλων αναπτύξεων στα έσοδα του δήμου συνίσταται στα προβλεπόμενα από το νόμο τέλη έκδοσης αδειών οικοδομής και πολεοδομικών αδειών και σε έσοδα από αντισταθμιστικά μέτρα που επιβάλλονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Όπως προανάφερα, στο παρόν στάδιο δεν έχουμε ενώπιον μας αιτήσεις για «μεγάλες», όπως τις προσδιορίζετε πέραν των 15 ορόφων, αναπτύξεις. Σε εποχές όπου είχαμε τέτοιες αναπτύξεις τα έσοδα μπορούσαν να ανέλθουν σε μερικές εκατοντάδες ευρώ.

Ερ. Το Μάρτιο αναμένεται πως θα λειτουργήσει και το «City of Dreams Mediterranean», ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην Κύπρο, μετά από καθυστερήσεις. Ποια τα οφέλη για το δήμο σας;

Απ. Ως έργο, πρόκειται για την μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην πόλη μας. Οι επιπτώσεις από τη λειτουργία του πάνω στη Λεμεσό θα είναι τεράστιες. Αναμένουμε σημαντικά οφέλη για την πόλη μας, όπως η αυξημένη τουριστική κίνηση, η οποία θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την πόλη, όπως οι θέσεις εργασίας που θα προκύψουν. Σημαντική, ως υποδομή, κρίνεται και η λειτουργία του συνεδριακού κέντρου ως μέρος του Καζίνο-resort, η οποία θα απαντήσει στην ανάγκη για μεγάλους συνεδριακούς χώρους που να μπορούν να προσελκύσουν συνεδριακό τουρισμό.

Ερ. Σε ένα χρόνο ολοκληρώνεται η θητεία σας, σκέφτεστε να διεκδικήσετε τη δημαρχεία του ενοποιημένου δήμου Λεμεσού;

Απ. Σε αυτό το στάδιο όλη η προσοχή μου και οι σχεδιασμοί μου επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της Λεμεσού και στην προώθηση των πολύ σημαντικών έργων για την ανάπτυξη της πόλης μας και την ευημερία των συνδημοτών μου.

Ερ. Ποιό έργο θεωρείτε ότι έχει την προσωπική σας σφραγίδα και ποιο κατατάσσεται στα σημαντικότερα κατά τη διάρκεια της επταετούς θητείας στο δήμο Λεμεσού;

Απ. Κατά την άποψη μου τρεις ήταν οι κυριότεροι στόχοι μας όταν αναλάβαμε τη δημαρχεία, τους οποίους προωθήσαμε με απόλυτη συνέπεια λόγων και έργων:

Ο πρώτος στόχος ήταν η ανάπτυξη των μεγάλων συνοικιών της πόλης μας, έτσι ώστε να αρχίσει η ουσιαστική αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των δημοτών μας. Ο στόχος αυτό προωθήθηκε μέσα από μια πλειάδα έργων, τα οποία σιγά -σιγά άρχισαν να μεταμορφώνουν τις συνοικίες και τις γειτονιές της Λεμεσού.

Ο δεύτερος στόχος ήταν η προώθηση της φιλοσοφίας της ολοκληρωμένης κοινωνικής στήριξης προς τους δημότες μας, πολιτική που υλοποιείται μέσα από έργα και δράσεις, Σήμερα ο δήμος μας διαθέτει ένα ισχυρό, πρωτοποριακό δίκτυο υποδομών, όπως το Κέντρο Ενηλίκων, το Κέντρο Επανένταξης Αστέγων Σχεδία, το Κέντρο Κοινωνικών Προγραμμάτων Πολυκατοικίες Πλουτής Σέρβας, και άλλα. Οι υποδομές αυτές στηρίζουν ένα μεγάλο εύρος κοινωνικών υπηρεσιών, μέσα στα πλαίσια μια ολιστικής προσέγγισης. Υπηρεσίες σε ηλικιωμένους, νέους, εξαρτημένα από ουσίες άτομα, υπηρεσίες μητρότητας, παροχή νομικής αρωγής και πολλά άλλα. Κορυφαίος στόχος της κοινωνικής μας πολιτικής είναι η προώθηση υποδομών προσιτής στέγης, σε συνεργασία με τον ΚΟΑΓ, έργο που θα απαντά στο οξύ πρόβλημα στέγης στην πόλη μας.

Ο τρίτος τομέας αφορά την πολιτιστική πολιτική του δήμου μας. Η Λεμεσός, ως κορυφαία πόλη του πολιτισμού στον τόπο μας, μετατρέπεται και σε μια πόλη Μουσείων, με τρία μουσεία να προωθούνται ταυτόχρονα: το Μουσείο του Λεμεσιανού Καρναβαλιού, Μουσείο Αθλητικής Ιστορίας του ΓΣΟ και Μουσείο της Πόλης – Οικία Χρίστου Παπαδόπουλου. Μπαίνει επίσης σε ευθεία υλοποίησης το Σπίτι του Πολιτισμού στο τεμάχιο Επαμεινώντα, όπου θα βρουν στέγη πολιτιστικοί φορείς, ιδιωτικές συλλογές και αρχεία αλλά και θα βρουν επαγγελματική στέγη νέοι καλλιτέχνες που την έχουν ανάγκη στα πρώτα τους βήματα. Η πολιτιστική δημιουργία στην πόλη μας, πέρα από την συνεχή αναβάθμιση των μεγάλων λαϊκών γιορτών, όπως η Γιορτή του Κρασιού και το Λεμεσιανό Καρναβάλι, εμπλουτίζεται με νέους θεσμούς, όπως η ορχήστρα εγχόρδων και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου, το Φεστιβάλ Ελλήνων Δημιουργών και το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών.

Ερ. Ποιο το σκεπτικό της απόφασης σας για τη δημιουργία «Μουσείου Καρναβαλιού»; Γιατί χρειάζεται η Λεμεσός ένα Μουσείου Καρναβαλιού;

Απ. Ένα μουσείο, συνιστά έναν από τους κατεξοχήν θεσμούς διάσωσης της ιστορίας και της συλλογικής μνήμης ενός λαού και ταυτόχρονα, αναγνώρισης και επιβεβαίωσης της ταυτότητας του και το Λεμεσιανό Καρναβάλι θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της πόλης μας και της ιδιοσυγκρασίας των Λεμεσιανών. Το αίτημα για τη δημιουργία ενός Μουσείου Καρναβαλιού στη Λεμεσό έχει διατυπωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και έτσι προχωρήσαμε στην απάντηση σε αυτό το αίτημα της κοινωνίας της Λεμεσού. Βασικός σκοπός του Μουσείου είναι να συμβάλει στη διάσωση της ιστορίας του καρναβαλιού και την ανάδειξη της σημασίας του στην ιστορία της Λεμεσού. Ήδη οι κατασκευαστικές εργασίες για τη δημιουργία του Μουσείου του Λεμεσιανού Καρναβαλιού στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Πάνου Σολομωνίδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται η Λεμεσός να αποκτήσει ένα ακόμα μουσείο σύγχρονης αντίληψης, υψηλής τεχνολογίας και διαδραστικότητας το οποίο προβλέπεται να είναι ίσως το μουσείο με την πιο ψηλή επισκεψιμότητα στην πόλη μας.

Ερ. Υπάρχουν αντιδράσεις για το ζωολογικό κήπο της πόλης από πολίτες που ζητούν την απομάκρυνση η των ζώων. Πως σκέφτεστε να ενεργήσετε ως δήμος;

Απ. Ο Ζωολογικός Κήπος κατά τη διάρκεια της ιστορίας του πέρασε από πολλές φάσεις. Πριν περίπου μια δεκαετία, άλλαξε μορφή και πέρασε από ένα Ζωολογικό Κήπο που φιλοξενούσε (σε όχι τις καλύτερες συνθήκες) μεγάλα ζώα, όπως ελέφαντες, αρκούδες και λιοντάρια , σε ένα μικρότερο αστικό ζωολογικό κήπο με ζώα που μπορούσαν να φιλοξενηθούν σε ικανοποιητικές συνθήκες. Σήμερα είναι η ώρα να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, σε μια νέα εκδοχή του ζωολογικού κήπου πιο σύγχρονη που να συνάδει με τις σημερινές κοινωνικές συνθήκες και απόψεις. Είμαστε στη διαδικασία επεξεργασίας προτάσεων, τις οποίες θα θέσουμε υπόψη των δημοτών, εγκαινιάζοντας ένα διάλογο για το μέλλον του Ζωολογικού Κήπου.

Ερ. Ανάμεσα στις προτεραιότητες σας ήταν η ανάπτυξη και βελτίωση των προσφυγικών συνοικισμών, αλλά και των αστικών περιοχών. Ποια σχετικά έργα έχουν ολοκληρωθεί και ποια βρίσκονται στα σκαριά;

Απ. Ο μείζων πολιτικός στόχος αυτού του Συμβουλίου ήταν η ανάπτυξη των συνοικιών, των μεγάλων αστικών περιοχών της πόλης μας. Τα τελευταία χρόνια υλοποιήσαμε ή θέσαμε σε πορεία υλοποίησης μια σειρά από έργα. Το 2022 τέλειωσαν σημαντικά έργα, όπως η Στέγη Ενηλίκων, το Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικών Προγραμμάτων «Πολυκατοικίες Πλουτής Σέρβας, το Πάρκο στον Άγιο Γεώργιο Χαβούζας, η Νέα Σύγχρονη Υπαίθρια Αγορά στην οδό Γιώργου Θυρώτου και άλλα. Παράλληλα μια σειρά από έργα βρίσκονται υπό κατασκευή, όπως η Περιβαλλοντική Γειτονιά Ομόνοιας, η Περιβαλλοντική Γειτονιά Αγίου Σπυρίδωνα, η Ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου Αγίας Φύλας, το Πάρκο της Οδού Γκογκέν στο Ζακάκι, και άλλα. Πέραν των προαναφερθέντων, μια σειρά από Έργα βρίσκονται υπό προσφοροδότηση ή σχεδιασμό, με έναρξη υλοποίησης το 2023 ή αργότερα, όπως η Στέγη Πολιτισμού στο Τεμάχιο Επαμεινώντα, η Ανάπλαση του Lady’s Mile, η ανέγερση οικιστικών μονάδων Προσιτής Στέγης σε συνεργασία με τον ΚΟΑΓ, η Περιβαλλοντική Γειτονιά Αγίου Νικόλα και η ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων.

Της Ηρώς Ευθυμίου