You are here

Γιατί η βιομηχανία έστειλε SOS στον Κυριάκο Μητσοτάκη

23/01/2023 07:53

Η αδυναμία συνεννόησης με τους αρμόδιους υπουργούς υπήρξε η θρυαλλίδα για τη συνένωση εννέα κορυφαίων βιομηχανικών φορέων της χώρας, που αποφάσισαν να στραφούν στον πρωθυπουργό, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρουν «ευήκοον ους» για το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Εδώ και πολύ καιρό προειδοποιούσαν με κάθε τρόπο και μέσο για την απειλή που συνιστά το κόστος αυτό για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, και ιδιαίτερα των μικρότερων σε μέγεθος επιχειρήσεων. Εισέπρατταν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, λένε πηγές που μίλησαν στο Euro2day.gr, είτε έλλειψη κατανόησης για τα διαρκώς εντεινόμενα προβλήματα του κλάδου, είτε απλώς… υποσχέσεις. Άλλωστε, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, αυτό διαφάνηκε ξεκάθαρα και στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, παρουσία του ΥΠΕΝ, την 1η Δεκεμβρίου 2022, από την οποία αποχώρησαν οργισμένοι οι επιχειρηματίες.

Με την πεποίθηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει την πλήρη εικόνα των προβλημάτων και συνεπειών του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία, αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή την περασμένη Παρασκευή, με αμέσως επόμενο βήμα την επιδίωξη για συνάντηση αντιπροσωπείας του βιομηχανικού κόσμου με τον πρωθυπουργό.

Από το κείμενο προκύπτει ότι δεν είναι ίδια η ένταση των επιπτώσεων σε όλη τη βιομηχανία. Δεν αποκρύπτεται, με άλλα λόγια, ότι αρκετές μεγάλες βιομηχανίες πήγαν καλά - άλλωστε, αυτό φαίνεται και στα αποτελέσματα τους. Το θετικό μομέντουμ, όμως, θέλουν να διαφυλάξουν. «Μετά από μια μεγάλη περίοδο θετικών ρυθμών, η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα κινείται τους τελευταίους μήνες σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κινδυνεύει να χαθεί η θετική δυναμική που κατάφεραν να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις και ειδικά η βιομηχανία τα τελευταία χρόνια, με σημαντική αύξηση της προστιθέμενης αξίας, των εξαγωγών, καθώς και της απασχόλησης, η οποία το γ’ τρίμηνο ξεπέρασε τις 425.000 άμεσες θέσεις εργασίας (μεταποίηση και εξορυκτική δραστηριότητα, με ετήσια αύξηση 2,4%)».

Ειδικά οι μικρότερες βιομηχανίες, όμως, δεν αντέχουν άλλο, λένε αρμόδιες πηγές. Κινδυνεύουν να κλείσουν, συμπαρασύροντας θέσεις εργασίας. «Η ένταση των προβλημάτων, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και για τη βιομηχανία έντασης ενέργειας, λαμβάνει πια διαστάσεις υπαρξιακού κινδύνου». Η βάση, συνεπώς, πίεσε για την προσφυγή στον πρωθυπουργό, καθώς «η κατάσταση δεν πάει άλλο».

Συν τοις άλλοις, η βιομηχανία έβλεπε ότι είχε να αντιμετωπίσει και τις ανισότητες με ανταγωνιστές της στην Ευρώπη, καθώς όλο και περισσότερες κυβερνήσεις μεριμνούν για τη στήριξη του βιομηχανικού ιστού τους, αξιοποιώντας τη χαλάρωση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων.

«Η κυβέρνηση, ενώ χρησιμοποίησε το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για να δώσει πρόσθετη επιδότηση στους αγρότες και στους αρτοποιούς, δεν το κάνει για τη βιομηχανία, ενώ θα χρειαζόταν μόνο 90 εκατ. ευρώ, και συνεχίζει να δίνει στη βιομηχανία την ίδια επιδότηση με τα σούπερ μάρκετ», λέει αρμόδια πηγή.

Σε κάθε περίπτωση, στην επιδιωκόμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό η βιομηχανία θα εστιάσει στις στρεβλώσεις που θεωρεί ότι υφίστανται στην εγχώρια αγορά και οι οποίες καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της δραστηριότητας της υπό τις παρούσες συνθήκες.

  • Προτείνει να υπάρξει επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας και για τη βιομηχανία, μέσω μιας τιμής-στόχου που θα ανανεώνεται ανά τρίμηνο και θα αποτελεί τη μέγιστη τιμή κόστους γι’ αυτήν. Επίσης, ζητά επιδότηση 20 ευρώ τη μεγαβατώρα για το φυσικό αέριο, με στήριξη για όλο το 2023. Κοινός παρονομαστής να επιτευχθεί σε έναν βαθμό η δυνατότητα προβλεψιμότητας για το ενεργειακό κόστος.
  • Επιμένει στην εξαίρεση των PPAs από το πλαφόν που ισχύει στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ιδίως στις ΑΠΕ. Η ρύθμιση που έχει εξαγγελθεί να μην περιλαμβάνει μόνο τα συμβόλαια με φυσική παράδοση, αλλά και τα χρηματοοικονομικά, με virtual παράδοση. Κι αυτό γιατί θεωρεί ότι αν περιοριστεί μόνο στα PPAs με φυσική παράδοση θα είναι δύσκολο για τις μικρές βιομηχανίες να συνάψουν συμφωνίες με παραγωγούς ΑΠΕ, διότι εξαρτώνται από τη σύμφωνη γνώμη ενός προμηθευτή.
  • Θεωρεί ότι είναι δυσβάστακτες οι χρεώσεις για τη χρήση του Συστήματος και επισημαίνει ότι δεν έχουν μειωθεί οι ΥΚΩ, παρά το γεγονός ότι έχουν προχωρήσει οι διασυνδέσεις της νησιωτικής χώρας με το ηπειρωτικό σύστημα. Γι’ αυτό ζητά να επανέλθουν οι χρεώσεις στα προ κρίσης επίπεδα για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση.
  • Ανασταλτικός παράγοντας εκτιμά ότι είναι και το παλαιωμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιτίας του οποίου σημειώνονται βλάβες που επιβαρύνουν οικονομικά τις βιομηχανίες συνεχούς λειτουργίας.

Πηγή: Euro2day