You are here

Τι εισηγούνται τα κόμματα για την ΑΤΑ

24/01/2023 07:02

Τη θέση ότι ο θεσμός της ΑΤΑ θα πρέπει να διασφαλιστεί και να διατηρηθεί εκφράζουν τα κόμματα, με τα πλείστα να υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους.

Κληθέντες να τοποθετηθούν επί του ζητήματος, βουλευτές των κοινοβουλευτικών κομμάτων προέκριναν τη συζήτηση του θέματος της ΑΤΑ από την επόμενη κυβέρνηση, αντί εν μέσω προεκλογικής περιόδου και δυο εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές.

Υποστήριξαν επίσης, ότι ο θεσμός της ΑΤΑ θα πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους εργαζομένους, καθώς αυξάνει την αγοραστική δύναμη των μισθών, που έχει πληγεί από τον πληθωρισμό. Σημείωσαν ακόμα, ότι η ΑΤΑ αποτελεί εργαλείο για τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες όπως οι σημερινές, με την αύξηση του πληθωρισμού, των επιτοκίων και της ακρίβειας, που αποτελεί στήριγμα για τους εργαζόμενους και ειδικότερα για τους χαμηλόμισθους, το οποίο διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

Από το ΔΗΣΥ τονίσθηκε ότι η θέση του κόμματος είναι ταυτισμένη με αυτήν της κυβέρνησης. Από πλευράς ΑΚΕΛ υποστηρίζεται η επαναφορά της ΑΤΑ στην ολότητά της, θέση που στηρίζουν επίσης η ΕΔΕΚ, το ΕΛΑΜ και οι Οικολόγοι, ενώ το ΔΗΚΟ υποστηρίζει ότι η ΑΤΑ θα πρέπει να αυξηθεί ως εκεί που δεν επηρεάζει τα δημόσια οικονομικά. Η ΔΗΠΑ από την άλλη στηρίζει ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο κλιμακωτής επαναφοράς της ΑΤΑ.

ΔΗΣΥ: Διάλογος μετά τις εκλογές

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στην StockWatch ανέφερε ότι οι θέσεις του κόμματος είναι ταυτισμένες με τις θέσεις της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκαν και από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δήλωσε ότι επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ εφαρμόσθηκε η ΑΤΑ, με τη φόρμουλα που είχε συμφωνηθεί το 2012 επί προηγούμενης κυβέρνησης, κάτι που συνεχίζει να ισχύει και σήμερα και θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ για το 2023.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα πρέπει μετά τις προεδρικές εκλογές και όχι στις ελάχιστες μέρες που απομένουν, το ζήτημα της ΑΤΑ να τεθεί σε διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, να υπάρξει ρύθμιση για τα έτη που θα ακολουθήσουν.

ΑΚΕΛ: Επαναφορά 100% της ΑΤΑ

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Αντρέας Καυκαλιάς, σε δηλώσεις στη StockWatch είπε ότι η θέση του κόμματος είναι ξεκάθαρη, ότι η ΑΤΑ θα πρέπει να επανέλθει στο 100%.

Όπως εξήγησε, στις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διέρχονται τα νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι, με τον πληθωρισμό στα ύψη και την ακρίβεια που τσακίζει, αλλά και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, η επαναφορά της ΑΤΑ είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς και η επέκταση στους τομείς που δεν λαμβάνουν.

Ο κ. Καυκαλιάς επεσήμανε ότι σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία οι εργαζόμενοι την τελευταία δεκαετία απώλεσαν περίπου €7,5 δισ. από τα εισοδήματα τους, τα οποία μεταφέρθηκαν στους εργοδότες, ενώ σημείωσε ότι η θέση ουδετερότητας που επιδεικνύει η κυβέρνηση, στην πράξη είναι θέση στήριξης των εργοδοτών.

Όσον αφορά τα προγραμματισμένα για την ερχόμενη για την ερχόμενη Πέμπτη απεργιακά μέτρα των εργαζομένων, είπε ότι είναι σεβαστή η απόφαση τους.

ΔΗΚΟ: Επαναφορά ΑΤΑ με το βλέμμα στα δημοσιονομικά

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκκης, ανέφερε ότι το κόμμα του στηρίζει την επέκταση της ΑΤΑ σε όλα τα επαγγέλματα και στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό, με τρόπο που να διασφαλίζονται και τα δημόσια οικονομικά.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ανάγκη για αποκατάσταση της αξίας των μισθών που επηρεάστηκαν από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό», είπε, ενώ τόνισε ότι η επαναφορά της ΑΤΑ, δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά.

Ο κ. Σενέκκης είπε ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί η εργατική ειρήνη και δήλωσε την ετοιμότητα του κόμματος του να συμμετέχει σε εντατικό διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς μετά τις προεδρικές εκλογές, ώστε να καταλήξουν σε λύση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

ΕΔΕΚ: Αποκατάσταση της ΑΤΑ

Με δεδομένη την οικονομική κρίση, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια που παρατηρείται, πρέπει να προχωρήσει η αποκατάσταση της ΑΤΑ, είπε από την πλευρά του ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Αντρέας Αποστόλου.

Πρόσθεσε ότι η εφαρμογή της ΑΤΑ έγινε για περιόδους σαν αυτή, για να προστατεύει τους εργαζόμενους και να διασφαλίσει σε όλους, ειδικότερα στους χαμηλόμισθους, ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

«Θα πρέπει οι κοινωνικοί εταίροι και κυρίως η εργοδοτική πλευρά να προσέλθει σε διάλογο με στόχο να βρεθεί οριστική λύση», τόνισε, ενώ είπε ότι από την πλευρά τους θα συνεχίσουν να εργάζονται για μια ανταγωνιστική οικονομία, που θα δημιουργεί προοπτική βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, αλλά θα σέβεται παράλληλα τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

Ο κ. Αποστόλου ανέφερε ακόμα, ότι η αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων δεν απειλεί μόνο τους εργαζόμενους, αλλά θα θέσει σε κίνδυνο και τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας.

ΕΛΑΜ: Να αποδοθεί άμεσα η ΑΤΑ

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, είπε ότι η ΑΤΑ θα έπρεπε να αποδοθεί πλήρως από τον Ιανουάριο του 2023, όπως είχε συμφωνηθεί.

Δήλωσε ότι θα πρέπει να αποδοθεί άμεσα στο 40% των εργαζομένων που την αναμένουν, ενώ για το υπόλοιπο 60% πως θα πρέπει να ληφθούν άλλου είδους μέτρα, από την επόμενη κυβέρνηση σε συνεργασία με τα κόμματα και εμπλεκόμενους φορείς.

Ο κ. Χρίστου είπε περαιτέρω, ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μείωση του κόστους ζωής, καθώς η κάθε οικογένεια και το κάθε νοικοκυριό είδαν τα έξοδα τους να αυξάνονται κατακόρυφα από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, ενώ τα έσοδα τους μένουν στάσιμα.

ΔΗΠΑ: Κλιμακωτή επαναφορά

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις στη StockWatch, αναφέρθηκε στη θέση του κόμματος ότι ο θεσμός της ΑΤΑ πρέπει να διαφυλαχθεί ως πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση του κάθε νοικοκυριού.

Πρόσθεσε όμως, ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο κλιμακωτής επαναφοράς της ΑΤΑ, που να ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των εμπλεκομένων.

Ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε ακόμα ότι στις περιπτώσεις όπου η ΑΤΑ δεν εφαρμόζεται, θα πρέπει να ενισχυθεί ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων και να θεσμοθετηθούν αντισταθμιστικά οφέλη, που θα διασυνδεθούν με την απόδοση και την παραγωγικότητα.

Οικολόγοι: Επαναφορά σε προ μνημονιακό καθεστώς

Την επαναφορά της ΑΤΑ σε επίπεδο προ μνημονιακού καθεστώτος στηρίζει το Κίνημα Οικολόγων.

Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις στη StockWatch ο βουλευτής του Κινήματος Σταύρος Παπαδούρης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει η ΑΤΑ να επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους και κυρίως, σε όσους βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα.

Της Ελένης Χαραλάμπους