You are here

Οι τράπεζες διεκδικούν κατάργηση της προσαύξησης

24/01/2023 07:24

Σκληρές αναμένονται οι επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στον τραπεζικό τομέα καθώς, μετά από επτά χρόνια, η συντεχνιακή πλευρά θα έχει να αντιμετωπίσει συλλογικά τις τράπεζες μέσω του Κυπριακού Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών (ΚΕΣΤ), η επανασύσταση του οποίου πήρε σάρκα και οστά στα τέλη του περασμένου χρόνου, όπως είχε αποκαλύψει η StockWatch.

Για πρώτη φορά, η εργοδοτική πλευρά θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέμα κατάργησης της αυτόματης ετήσιας οριζόντιας προσαύξησης.

Για τις τράπεζες, οι αυτόματες αυξήσεις μισθών, όπως είναι η οριζόντια προσαύξηση και η ΑΤΑ, αποτελούν το μεγαλύτερο βραχνά σε ότι αφορά την επαναλαμβανόμενη ετήσια αύξηση του εργατικού τους κόστους.

Την ίδια ώρα, για την ΕΤΥΚ, που εκπροσωπεί τη μεγάλη πλειονότητα των τραπεζικών υπαλλήλων, η ετήσια προσαύξηση και η ΑΤΑ, αποτελούν ουσιώδη κεκτημένα ωφελήματα, που απορρέουν διαχρονικά μέσα από όλες τις συλλογικές συμβάσεις και είναι προφανές ότι θα δώσει μάχη για τη διατήρηση τους.

Οι τράπεζες μέχρι σήμερα, τουλάχιστον, δεν ήγειραν επίσημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατάργηση της ΑΤΑ σε αντίθεση με την ετήσια προσαύξηση για την οποία έγιναν ήδη προσαρμογές στο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων που έχουν λήξει.

Μετά από δεκαετίες, η ΕΤΥΚ αποδέχθηκε στο πλαίσιο της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης στην Τράπεζα Κύπρου στις 23 Ιουλίου του 2021, όπως η ετήσια προσαύξηση παραχωρείται στο 75% σε όλο το προσωπικό, αντί στο 100%, όπως προβλεπόταν, με την τράπεζα ν΄’ αναλάβει την υποχρέωση να παραχωρεί το υπόλοιπο 25% στη βάση της αποδοτικότητας του κάθε υπαλλήλου ξεχωριστά.

Η «διάβρωση» του ωφελήματος αυτού, επεκτάθηκε και σε όλες τις τράπεζες, των οποίων το προσωπικό ανήκει στις τάξεις της ΕΤΥΚ.

Η αναπροσαρμογή του τρόπου παραχώρησης της ετήσιας προσαύξησης αναμένεται να περιληφθεί και στην ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην Ελληνική Τράπεζα, που εκκρεμεί από το 2018.

Η ανανέωση της σύμβασης στην Ελληνική

Οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής και των συντεχνιών ΕΤΥΚ, ΣΕΚ και ΠΕΟ, βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, σύμφωνα με πηγές των εμπλεκόμενων μερών και είναι θέμα χρόνου να συνομολογηθεί σχετική συμφωνία, μετά και την αποκατάσταση των μισθών των υπαλλήλων της πρώην ΣΚΤ και των πρώην ΣΠΙ και του σχεδίου εθελούσιας εξόδου που στέφθηκε με επιτυχία.

Η ΕΤΥΚ, διεκδικεί για πρώτη φορά μετά από το 2012, μισθολογικές αυξήσεις μεταξύ 2% και 4% επικαλούμενη ως επιχείρημα την επαναφορά των τραπεζών σε πορεία κερδοφορίας και τις προβλέψεις τους ότι το 2023 θα έχουν αυξημένα κέρδη.

Η συντεχνία διεκδικεί επίσης επαναφορά της εισφοράς του εργοδότη στο ταμείο προνοίας από το 8% στο 9%, όπως προβλέπει και η συλλογική σύμβαση που έληξε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τόσο ο ΚΕΣΤ, όσο και η ΕΤΥΚ, δήλωσαν ότι δεν επιθυμούσαν να προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις ή σχόλια από τη στιγμή που θα είναι σε εξέλιξη οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις, βάσει της άτυπης συμφωνίας που έχει γίνει μεταξύ των δύο μερών.

Η ΑΤΑ, ο ΚΕΣΤ και η πανσυνδικαλιστική

Σε ότι αφορά την ΑΤΑ, ο ΚΕΣΤ έχει ήδη ενημερώσει τη συνδικαλιστική πλευρά ότι στους μισθούς Ιανουαρίου θα παραχωρηθεί στο 50%, δηλαδή 4,36% στους βασικούς μισθούς, όπως προβλέπει και η μεταβατική συμφωνία του 2017 που πέτυχαν η ΣΕΚ, η ΠΕΟ και η ΔΕΟΚ, στο πλαίσιο της αξίωσης τότε των δύο συντεχνιών για επαναφορά της ΑΤΑ.

Οι πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι ο ΚΕΣΤ, είναι έτοιμος να υιοθετήσει και να εφαρμόσει το αποτέλεσμα της οποιασδήποτε συμφωνίας επιτευχθεί στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου που είναι σε εξέλιξη, μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων μελών του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ), που είναι η ΣΕΚ, η ΠΕΟ, η ΔΕΟΚ και η ΠΑΣΥΔΥ.

Σημειώνεται ότι η ΕΤΥΚ, συμμετείχε και στις δύο πανσυνδικαλιστικές συσκέψεις για την ΑΤΑ και δεν είχε αντιδράσει στην απόφαση των συντεχνιών για την κήρυξη παναπεργίας στην περίπτωση που δεν θα καρποφορούσε ο κοινωνικός διάλογος υπό τον ΥΠΕΡΓ για την ΑΤΑ.

Την ΕΤΥΚ εκπροσωπούσαν δύο στελέχη της Γενικής Γραμματείας. Οι Χρήστος Κονομής και Χρήστος Παναγίδης.

Την περασμένη βδομάδα η ηγεσία της ΕΤΥΚ ανακοίνωσε προς τα μέλη της πανσυνδικαλιστικής ότι δεν θα συμμετέχει στην τρίωρη παναπεργία της ερχόμενης Πέμπτης.

Ο Π. Νικολάου πρόεδρος του ΚΕΣΤ

Του ΚΕΣΤ, ηγούνται οι δύο συστημικές τράπεζες, Κύπρου και Ελληνική, στη βάση των προνοιών του νέου καταστατικού το οποίο έχει εκσυγχρονιστεί, ώστε να συνάδει με τα νέα δεδομένα που επιβάλλουν γενικότερα οι εργασιακές σχέσεις. 

Σημείο αναφοράς στο καταστατικό, αποτελεί ο ενισχυμένος ρόλος των δύο μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων BOCH και ΗΒ, κυρίως στο σκέλος της ψηφοφορίας σε θέματα που θα άπτονται της αποδοχής ή όχι συμφωνίας για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων.

Οι δύο συστημικές τράπεζες θα έχουν βαρύνουσα άποψη σε ότι αφορά κυρίως τα οικονομικά αιτήματα που θα εγείρει η συντεχνία.

Πρόεδρος του ΚΕΣΤ έχει επιλεγεί ο Πανίκος Νικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου.

Του Λεύκου Χρίστου