You are here

Ν. Χριστοδουλίδης: Λύσεις για τραπεζικούς

24/01/2023 09:00

Λύσεις για αποκατάσταση του ανεργιακού επιδόματος τραπεζικών που αποχωρούν με σχέδια εθελούσιας αφυπηρέτησης, αποκατάσταση των κουρεμένων ταμείων προνοίας και επαναφορά μισθών σε προ μνημονιακά επίπεδα, υποσχέθηκε να δώσει ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδη.

Μιλώντας στην κατάμεστη από τραπεζικούς υπαλλήλους αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΤΥΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε από το βήμα τα μέλη της συντεχνίας ότι δεν θα αποδεχθεί πλεονασμούς υπαλλήλων.

Σε σχέση με τις χαριστικές αποζημιώσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η φορολόγηση ή όχι του εφάπαξ που παραχωρείται στο πλαίσιο σχεδίων εθελούσιας εξόδου, θα εξεταστεί στο γενικότερο περίγραμμα του φορολογικού μετασχηματισμού της χώρας.

«Πρέπει να καταβληθεί το ανεργιακό επίδομα στους τραπεζικούς υπαλλήλους οι οποίοι εντάσσονται σε σχέδια εθελούσιας εξόδου και αποχωρούν με αφορολόγητες αποζημιώσεις», τόνισε ο ανεξάρτητος υποψήφιος.

Εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να καταβληθεί το ανεργιακό στους υπαλλήλους οι οποίοι πρόσφατα αποχώρησαν εθελούσια μέσω σχετικών σχεδίων διότι, όπως σημείωσε, «δεν γνώριζαν ότι θα τους αποκοπτόταν το επίδομα».

Στον κ. Χριστοδουλίδη υποδείχθηκε από το προεδρείο της ΕΤΥΚ ότι οι εργαζόμενοι είχαν λάβει διαβεβαιώσεις από τους εργοδότες τους ότι στα ωφελήματα όσων θα εντάσσονται σε σχέδιο εθελοντικής αφυπηρέτησης, ήταν και το ανεργιακό.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη θέση ότι ενδεχομένως η επίλυση του ζητήματος να μην είναι ορθό να γίνει μέσω νομοθετικής ρύθμισης.

Υπέδειξε ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα υπήρχε παραδοχή ότι οι τραπεζικοί δεν δικαιούνται επίδομα από τη στιγμή που θα επιβάλλεται η ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης.

Ανέφερε ότι θα αναμένει γνωμάτευση από νομικούς συμβούλους για τα περαιτέρω.

Στηρίζει πρόταση Αβέρωφ για ανεργιακό

Διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ανθυποψήφιος του Αβέρωφ Νεοφύτου για την προεδρία και πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε σχέση με το ανεργιακό επίδομα, δεδομένου ότι θα αποδειχθεί πως θα είναι η μόνη οδός για ρύθμιση του προβλήματος.

Αναφορικά με την αποκατάσταση των κουρεμένων ταμείων προνοίας, μεταξύ των οποίων και του ταμείου προνοίας των 841 υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε πρόταση αποκαθιστά τα χαμένα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς πρόκειται, όπως τόνισε, για δεδουλευμένα τα οποία «δεν πρέπει να αγγίζονται».

Διαβεβαίωσε ότι δεν θα διστάσει και σε αυτή την περίπτωση, να στηρίξει την πρόταση νόμου που κατάθεσε ο ανθυποψήφιος του Αβέρωφ Νεοφύτου, υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι θα είναι εφαρμόσιμη.

Υπενθυμίζεται ότι κ. Νεοφύτου κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου, ώστε ο ειδικός φόρος πιστωτικού ιδρύματος που επιβλήθηκε το 2011 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από το 2023 να δίδεται για σκοπούς αποκατάστασης των ταμείων προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων που κουρεύτηκαν.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι πιθανόν για την αύξηση του ειδικού τέλους πιστωτικού ιδρύματος που προτείνει ο κ. Νεοφύτου να απαιτείται η έγκριση της ΕΚΤ.

Πρόσθεσε ότι, η δέσμευση του πρώην διευθύνοντος σύμβουλου της Τράπεζας Κύπρου, John Hourican, για αποκατάσταση του κουρεμένου ταμείου, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2018, δεν θα πρέπει να μείνει απαρατήρητη.

Επαναφορά μισθών

Ο κ. Χριστοδουλίδης, ανακοίνωσε ότι εάν εκλεγεί θα προωθήσει την επαναφορά των μισθών των τραπεζικών υπαλλήλων, που αποκόπηκαν το 2013 μετά από συμφωνία της ΕΤΥΚ με τις τράπεζες.

Χαρακτηριστικά είπε ότι θεωρεί ότι θα πρέπει οι μισθοί των τραπεζικών υπαλλήλων να επανέλθουν σε προ μνημονίου επίπεδα, όπως έγινε με τους μισθούς του δημόσιου τομέα.

«Είναι θέμα αρχής, ό,τι έγινε στο δημόσιο πρέπει να γίνει και στον τραπεζικό τομέα, λαμβάνοντας υπόψη και την κερδοφορία των τραπεζών», σημείωσε.

Διευκρίνισε πάντως ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων μεταξύ εργαζομένων και τραπεζών.

Φορολόγηση σχεδίων εθελούσιας εξόδου και πλεονασμοί

Απαντώντας σε ερώτημα για το αν τα σχέδια εθελούσιας εξόδου θα υπάρχουν και στο μέλλον, ή αν θα αντικατασταθούν από πλεονασμούς, όπως ήδη αναφέρουν κάποιοι τραπεζίτες, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι θεωρεί πως δεν θα πρέπει να γίνουν αποδεκτοί οι πλεονασμοί από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας.

Όσον αφορά στη φορολόγηση των σχεδίων εθελούσιας εξόδου από τις τράπεζες, δήλωσε ότι θα πρέπει το θέμα να συζητηθεί στο πλαίσιο του ευρύτερου φορολογικού μετασχηματισμού της χώρας.

Πρόσθεσε ότι σε ενδεχόμενη εκλογή του ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει, κατά τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης του, είναι να απευθυνθεί σε εξωτερικό συνεργάτη για να προωθηθεί ένας γενικότερος φορολογικός μετασχηματισμός της χώρας, καθώς ο τελευταίος έγινε το 2002, επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη.

Σταδιακή αποκατάσταση ΑΤΑ

Σε σχέση με την ΑΤΑ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «δεν πρέπει να καταργηθεί και ούτε θα πρέπει να αποδοθεί στο 100%.

«Είμαστε υπέρ της σταδιακής αποκατάστασης της ΑΤΑ. Μια τέτοια φόρμουλα θα μπορούσε ν’ αποτελέσει την κατάληξη των συζητήσεων», παρατήρησε.

Εκποιήσεις ακινήτων

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα πράξει για τις επερχόμενες εκποιήσεις, είπε ότι θα στηρίξει τη συμβιβαστική πρόταση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί να ξεσπιτωθεί κανένας ευάλωτος πολίτης, ενώ, αναφέρθηκε και στο σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης που αναμένεται η έγκριση του από τις ευρωπαϊκές αρχές και στη σύσταση του ειδικού δικαστηρίου για επίλυση του προβλήματος.

Υφυπουργείο Μετανάστευσης

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμα ότι στις προτεραιότητες του είναι η σύσταση υφυπουργείου Μετανάστευσης, καθώς όπως ανέφερε, το μεταναστευτικό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που απασχολεί τρεις επαρχίες, την Πάφο, τη Λάρνακα και την Αμμόχωστο, ενώ για τη Λεμεσό είναι το δεύτερο, μετά από το στεγαστικό και για τη Λευκωσία, εντάσσεται στα σημαντικότερα προβλήματα της.

Ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι η χρονοβόρα διαδικασία της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, καθώς εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες του κράτους, οι οποίες είναι διάσπαρτες σε αρκετά υπουργεία.

Δήλωσε ότι σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο και εάν και εφόσον εκλεγεί, θα το θέσει στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αυτή ήταν η δεύτερη συνάντηση των τραπεζικών υπαλλήλων μελών της ΕΤΥΚ με υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την περασμένη εβδομάδα, ενώπιον των τραπεζικών, κατέθεσε τις θέσεις του ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί, ότι, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΤΥΚ Λοΐζος   Χατζηκωστής, στο πλαίσιο της συζήτησης επέκρινε συγκεκριμένο τραπεζικό ίδρυμα, που δεν κατονόμασε, ότι έχει ετοιμάσει πρόγραμμα μέσω του οποίου υψηλόβαθμα στελέχη του θα λάβουν «μπόνους» συνολικού ύψους €40 εκατ..

Της Ελένης Χαραλάμπους