You are here

Υπό την παρούσα κυβέρνηση η έγκριση σχεδίου Ακάμα

25/01/2023 09:02

Στόχος είναι το τελικό τοπικό σχέδιο του Ακάμα να εγκριθεί και να δημοσιευθεί πριν το τέλος της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής.

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο είπε ότι το Πολεοδομικό Συμβούλιο θα προχωρήσει στη βάση της νομοθεσίας και των διαδικασιών που διέπουν τη λειτουργία του, στην οριστικοποίηση του τοπικού σχεδίου.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε, το τοπικό σχέδιο θα κατατεθεί εκ νέου στο Τμήμα Περιβάλλοντος για να εξεταστεί κατά πόσο είναι συμβατό με τους όρους που είχε θέσει στην προηγούμενη γνωμάτευση και ακολούθως, θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα δημοσιευτεί.

Ο κ. Καδής είχε χθες συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, με τον οποίο συζήτησαν και τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα δοθούν στους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι θα απολέσουν τα αναπτυξιακά δικαιώματα τους.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, αποφασίστηκε όπως το τελικό τοπικό σχέδιο δημοσιευθεί ταυτόχρονα με τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα υιοθετηθούν για όσους ιδιοκτήτες γης στην περιοχή χάνουν τα αναπτυξιακά τους δικαιώματα.

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, θα αποφευχθούν οποιαδήποτε νομικά προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν σε περίπτωση που δημοσιευθεί πρώτα το τοπικό σχέδιο και μετά τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα.

Η κυβέρνηση πάντως, βρίσκεται σε κλοιό πιέσεων σε σχέση με το τελικό τοπικό σχέδιο Ακάμα, δεδομένων των περιβαλλοντικών όρων με τους οποίους πρέπει να συνάδει το σχέδιο και των απαιτήσεων που προτάσσουν οι κοινοτάρχες της περιοχής.

Η.Ε.