You are here

Τι προβλέπει η πρόταση ΥΠΕΡΓ για ξένους εργάτες

25/01/2023 10:05

Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας σε σχέση με το πλαίσιο απασχόλησης εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες βρίσκεται ήδη στα χέρια των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες καλούνται να υποβάλουν τις εισηγήσεις τους το αργότερο μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023.

Όπως είχε δηλώσει χθες στη StockWatch, ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος, θα αναμένει τις εισηγήσεις των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων ώστε στη συνέχεια να διαβουλευθεί μαζί τους την τελική πρόταση.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η νέα πολιτική πρόταση να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου ώστε οι ξενοδόχοι, οι οποίοι πήραν ήδη το πράσινο φως από τον κ. Κούσιο, να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και να εγκριθούν έγκαιρα στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής.

Η αρχική απόφαση

Στο έγγραφο που έλαβαν οι εμπλεκόμενοι φορείς γίνεται μια αναδρομή στο ιστορικό του θέματος. Όπως αναφέρεται, το 1992 καθορίσθηκε για πρώτη φορά πολιτική για την απασχόληση αλλοδαπών και υιοθετήθηκε διαδικασία παραχώρησης εγκρίσεων σε εργοδότες ή επιχειρήσεις για εργοδότηση αλλοδαπών από τρίτες χώρες που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το 2007 με απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιου (απόφαση αριθμός 65886 ημερομηνίας 25.7.2007), εγκρίθηκε ο συγχρονισμός της πολιτικής αυτής με την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής με τίτλο, «Στρατηγική για την Απασχόληση Ξένου Εργατικού Δυναμικού» (ΣΑΞΕΔ).

Η φιλελευθεροποίηση των επαγγελμάτων αφορά τη γεωργοκτηνοτροφία, περισυλλογή σκυβάλων, ανακύκλωση και συναφών οικονομικών δραστηριοτήτων.

Η διαδικασία για ευρύτερα επαγγέλματα

Σχετικά με τη διαδικασία που αφορά τους ευρύτερους τομείς της οικονομίας σημειώνεται ότι εφόσον αποδεικνύεται η έλλειψη κυπρίων ή ευρωπαίων που θα επιθυμούσαν να εργοδοτηθούν, προτείνεται ποσοστό 30% του μέσου όρου του συνολικού αριθμού των απασχολουμένων για περίοδο 12 μηνών.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, το ποσοστό του 30% θα αυξάνεται σε 50% εφόσον ο εργοδότης εφαρμόζει συμφωνημένη κλαδική ή επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση.

Προνοείται επίσης η θεσμοθέτηση τριμερούς επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την εφαρμογή της ΣΑΞΕΔ η οποία θα συμβουλεύει τον Υπουργό Εργασίας.

Ο υπουργός θα διορίζει τα μέλη της τριμελούς επιτροπής αφού λάβει τις εισηγήσεις του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.

Η τριμερής επιτροπή θα εξετάζει κατ’ αρχήν παράπονα αλλοδαπών εργατών για δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης ή οποιαδήποτε παραβίαση εργατικών δικαιωμάτων των αλλοδαπών εργατών.

Σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλε ο ΥΠΕΡΓ, οι βασικοί όροι της νέας πολιτικής είναι οι εξής:

  1. Η ίση μεταχείριση αλλοδαπών εργαζομένων με ημεδαπούς σε ότι αφορά τους όρους και τις συνθήκες εργασίας στην επιχείρηση.
  2. Η τήρηση του πλαισίου εργατικής νομοθεσίας και η μη απόλυση προσωπικού λόγο πλεονασμού σε αντίστοιχες ή παρόμοιες θέσεις εργασίας.
  3. Ο σεβασμός στο θεσμό της τρίμερους συνεργασίας του κώδικά βιομηχανικών σχέσεων.

Σε πρόσφατες αναφορές τους στη StockWatch, οι εργοδότες εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόθεση ρύθμισης του ζητήματος από την παρούσα κυβέρνηση.

Αντίθετα, οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων εξέφρασαν αντιδράσεις εν αναμονή ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι το άνοιγμα της πολιτικής σε όλα τα επαγγέλματα θα αποτελεί αιτία σύγκρουσης.

Της Ηρώς Ευθυμίου