You are here

Τουρισμός: Επτά προορισμοί που έσπασαν το ρεκόρ του 2019

25/01/2023 11:59

Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Κέρκυρα, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος και η Νάξος ήταν 7 από τους ελληνικούς προορισμούς, οι οποίοι το 2022 κατέγραψαν υψηλότερη ζήτηση σε σχέση τόσο με το 2019, έτος-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, όσο και με το 2021, βάσει των αναζητήσεων για διαμονή που πραγματοποιήθηκαν από ταξιδιώτες στη Google.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Tourix, που εξειδικεύεται στο τουριστικό marketing, το 2022 καταγράφηκε σημαντική αύξηση των αναζητήσεων για την Κέρκυρα μετά τον Απρίλιο του 2022, με τον Ιούλιο να αναδεικνύεται ως ο μήνας με τον υψηλότερο όγκο αναζητήσεων. Το διάστημα Μαΐου - Αυγούστου σημειώθηκε η υψηλότερη ζήτηση, ενώ η πλειονότητα των ταξιδιωτών που αναζήτησαν διαμονή στην Κέρκυρα το 2022 ήταν Γερμανοί, Βρετανοί και Γάλλοι και ακολούθησαν με σημαντική διαφορά Ιταλοί, Αυστριακοί και Πολωνοί. Τη δεκάδα συμπλήρωσαν Ρουμάνοι, Ελβετοί και Ολλανδοί.

Στη λίστα με τους προορισμούς οι οποίοι αναζητήθηκαν περισσότερο από τους ταξιδιώτες το 2022 συμπεριελήφθη και η Σαντορίνη. Ο Ιούνιος ήταν ο μήνας με τον υψηλότερο όγκο αναζητήσεων, ενώ γενικά την περίοδο Μαΐου - Αυγούστου καταγράφηκε η μεγαλύτερη ζήτηση για διαμονή στο κυκλαδίτικο νησί. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε αύξηση κατά 51% σε σχέση με το 2019 και αύξηση κατά 79% σε σχέση με το 2021. Σε ό,τι αφορά τις χώρες από τις οποίες παρατηρήθηκε ο μεγαλύτερος όγκος αναζητήσεων, στην κορυφή βρέθηκαν οι ΗΠΑ, με το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθεί και την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία να έπονται.

Αύξηση κατά 54% σε σχέση με το 2019 και κατά 78% σε σχέση με το 2021 σημείωσε ο όγκος αναζητήσεων για διαμονή στη Μύκονο, με τον Ιούνιο να είναι και πάλι ο πιο «καυτός» μήνας της σεζόν. Σημαντική ζήτηση διαπιστώθηκε και για την περίοδο Απριλίου - Αυγούστου, με τους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν πραγματοποιήσει τις περισσότερες αναζητήσεις για διαμονή. Ακολούθησαν οι ταξιδιώτες από την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ τη δεκάδα συμπλήρωσαν εκείνοι από Καναδά, Ισπανία, Αυστραλία, Ελβετία και Ισραήλ.

Υψηλότερος σε σχέση με το 2019 και το 2021 ήταν και ο όγκος αναζητήσεων για τη Νάξο, με τη ζήτηση να εντείνεται μετά τον Μάιο και να απογειώνεται τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Tourix, καταγράφηκε αύξηση κατά 76% συγκριτικά με το 2019 και άνοδος κατά 97% συγκριτικά με το 2021. Ως προς τις χώρες από τις οποίες σημειώθηκαν οι περισσότερες αναζητήσεις, η Γερμανία βρέθηκε στην κορυφή, με τις ΗΠΑ να αναρριχώνται στη δεύτερη θέση και το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και τη Γαλλία να ακολουθούν. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή για το 2022 σε σχέση με το 2019 κατέγραψαν οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία, ενώ σε σχέση με το 2021 έντονη αύξηση των αναζητήσεων σημείωσαν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία.

Σημαντική άνοδος της ζήτησης, βάσει των αναζητήσεων για διαμονή, παρατηρήθηκε για το 2022 και για τη Ρόδο. Οι κορυφαίες αγορές-πηγές δυνάμει ταξιδιωτών ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, ενώ ακολούθησαν με διαφορά η Γαλλία και η Ολλανδία. Στο top-10 των χωρών απ’ όπου προήλθαν οι περισσότερες αναζητήσεις για διαμονή συμπεριελήφθησαν το Ισραήλ, η Σουηδία, η Πολωνία, η Φινλανδία, το Βέλγιο και η Αυστρία. Η μεγάλη διαφορά σχετικά με την κατάταξη των κορυφαίων αγορών σε σχέση με το 2021 είναι πως στην κορυφή βρισκόταν η Γερμανία, με το Ηνωμένο βασίλειο να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση. Ο Ιούλιος ήταν και για τη Ρόδο ο πιο «δυνατός» μήνας, ενώ ο μεγαλύτερος όγκος αναζητήσεων σημειώθηκε την περίοδο Απριλίου-Σεπτεμβρίου. Σε σχέση με το 2021 έντονη αύξηση των αναζητήσεων είχαν η Φινλανδία, η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Υψηλές επιδόσεις κατέγραψαν και τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, με την Αθήνα να καταγράφει σημαντική άνοδο ως προς τις αναζητήσεις για διαμονή σε σχέση τόσο με το 2019 όσο και με το 2021. Ο Σεπτέμβριος φάνηκε πως ήταν ο μήνας με τον υψηλότερο όγκο αναζήτησης, ενώ γενικά το διάστημα Μαΐου - Νοεμβρίου η ζήτηση διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι ήταν εκείνοι που αναζήτησαν περισσότερο την Αθήνα στη Google, ενώ ακολούθησαν Γερμανοί και Κύπριοι. Τη δεκάδα συμπλήρωσαν Ιταλοί, Ισραηλινοί, Καναδοί, Αυστραλοί και Ολλανδοί.

Ο Οκτώβριος ήταν ο πιο «ισχυρός» μήνας από πλευράς ζήτησης για τη Θεσσαλονίκη, με το διάστημα Μαΐου - Δεκεμβρίου να διατηρείται ο όγκος αναζητήσεων σε επίπεδο υψηλότερο σε σχέση με το υπόλοιπο έτος. Οι κορυφαίες χώρες σε επίπεδο αναζητήσεων για διαμονή στη Θεσσαλονίκη για το 2022 ήταν η Γερμανία και η Κύπρος, ενώ ακολούθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και η Ρουμανία. Τη δεκάδα συμπλήρωσαν η Σερβία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Γαλλία, ενώ τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή για το 2022 σε σχέση με το 2019 είχαν οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ιταλία.

Πηγή: Euro2day