You are here

Αλλάζουν νόμο για άδεια εγκυμοσύνης εκπαιδευτικών

27/01/2023 10:18

Τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε η περίοδος εγκυμοσύνης συμβασιούχων και αντικαταστατριών εκπαιδευτικών να μετρά στην αναγνώριση υπηρεσίας και παραχώρησης άδειας, προωθεί, μετά από υπόδειξη της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με σχέδιο κανονισμών που κατατέθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων με τίτλο «οι περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Χορήγηση Αδειών) Τροποποιητικοί Κανονισμοί του 2022», η περίοδος άδειας ασθενείας συμβασιούχων και αντικαταστατριών εκπαιδευτικών που οφείλεται αποκλειστικά σε εγκυμοσύνη, θα αναγνωρίζεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος κατόπιν σχετικής έγκρισης από αρμόδιο Ιατροσυμβούλιο.

Η τροποποίηση των Κανονισμών αφορά στον όρο «υπηρεσία» ώστε να λαμβάνεται υπόψη στην αναγνώριση υπηρεσίας και η πιο πάνω περίοδος απουσίας.

Από την πλευρά τμήματος δημόσιας διοίκησης και προσωπικού, αναφέρεται ότι δεν φέρει οποιαδήποτε αντίρρηση ως προς τους αναθεωρημένους όρους υπηρεσίας των συμβασιούχων και αντικαταστατριών εκπαιδευτικών, νοουμένου ότι θα προηγηθεί η ανάλογη τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να διασφαλίζεται η ύπαρξη κατάλληλου νομικού ερείσματος για την προώθηση των αναθεωρημένων όρων υπηρεσίας.

Όπως επεξηγείται, με βάση τα ισχύοντα στη Δημόσια Υπηρεσία, οι εργοδοτούμενοι ορισμένου χρόνου, των οποίων οι όροι απασχόλησης καταγράφονται στα συμβόλαιά τους, δικαιούνται 28 ημέρες άδειας ασθένειας το χρόνο με δικαίωμα παράτασης κατά 14 ημέρες με πλήρεις απολαβές κατόπιν έγκρισης του Ιατροσυμβουλίου.

Σημειώνεται ότι απουσία για λόγους υγείας πέραν του πιο πάνω αριθμού ημερών, λογίζεται ως άδεια απουσίας χωρίς απολαβές για λόγους υγείας, όχι για λόγους δημοσίου συμφέροντος, χωρίς να καθορίζεται κατά πόσο η άδεια ασθενείας αφορά εγκυμοσύνη ή οποιονδήποτε άλλο λόγο υγείας.

Προστίθεται, ωστόσο, ότι μετά από γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία, περίοδος άδειας ασθενείας εκπαιδευτικού λόγω εγκυμοσύνης, θα πρέπει να αναγνωρίζετε ως εκπαιδευτική υπηρεσία, το ΤΔΔΠ δεν έχει αντίρρηση ως προς την προώθηση τροποποίησης των βασικών όρων υπηρεσίας των συμβασιούχων και αντικαταστατριών εκπαιδευτικών.

Της Ελένης Χαραλάμπους