You are here

Οικονομικό άνοιγμα στην Ιαπωνία επιχειρεί ο Μητσοτάκης

28/01/2023 08:42

Οικονομικό άνοιγμα στην Ιαπωνία, μια χώρα με ισχυρή οικονομία και μέλος του G7, επιχειρεί από σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ξεκινά τριήμερη επίσκεψη στο Τόκυο. Είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού, μετά από 17 χρόνια και συγκεκριμένα το 2005, όταν είχε μεταβεί στην ασιατική χώρα ο Κώστας Καραμανλής.

Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- να προβάλλει «την εικόνα της νέας Ελλάδας, μιας χώρας που έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης, καταγράφει θετικές επιδόσεις στην οικονομία παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία».

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του πρωθυπουργού είναι η προσέλκυση επενδύσεων και στο πλαίσιο αυτό, θα παρουσιάσει, μαζί με τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Αλέξη Πατέλη, τις σχετικές ευκαιρίες που ανοίγονται στη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι θα τον συνοδεύει 20μελής επιχειρηματική αποστολή, ανάμεσά τους εκπρόσωποι του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ, που θα έχουν συναντήσεις με εκπροσώπους ιαπωνικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε δύο αναλυτικές παρουσιάσεις για την ελληνική οικονομία και θα απαντήσει σε ερωτήσεις Ιαπώνων επενδυτών και επιχειρηματιών. Η πρώτη παρουσίαση αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και θα γίνει προς την Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία (KEIDANREN), εκπρόσωποι της οποίας είχαν συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Οκτώβριο.

Η δεύτερη παρουσίαση θα διεξαχθεί, παρουσία και των Ελλήνων επιχειρηματιών, με τον Σύνδεσμο Εξαγωγικών Επιχειρήσεων JETRO, προκειμένου -σύμφωνα με το πρωθυπουργικό περιβάλλον- να διαπιστωθούν συνέργειες και πεδίο συνεργασίας των δύο πλευρών.

Ενέργεια και ναυτιλία

Έμφαση δίνεται και στον τομέα της ενέργειας, με αφορμή και το γεγονός ότι η χώρα μας αναπτύσσει το ανάλογο δίκτυο υποδομών, προχωρά σε έρευνες για υδρογονάνθρακες και συμμετέχει σε project, όπως αυτό του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο, ενώ ξεχωριστές συζητήσεις θα γίνουν για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και τη ναυτιλία. Δεδομένου δε ότι η Ιαπωνία επιδιώκει την προσέγγιση με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., στην κυβέρνηση θεωρούν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει γέφυρα για την προσέγγιση αυτή, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πλέγμα των νέων ενεργειακών συμφωνιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το διαμορφωθέν πρόγραμμα, θα έχει ακόμα χωριστές συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές, όπως η κρατική Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας (JBIC, Japan Bank for International Cooperation).

Στις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Βουλής της Ιαπωνίας και τον Πρωθυπουργό της χώρας αναμένεται να συζητηθούν διμερή και διεθνή ζητήματα, καθώς και η στρατηγική μορφή που μπορεί να λάβουν οι σχέσεις των δύο χωρών. Ο Πρωθυπουργός και η σύζυγός του θα γίνουν δεκτοί από το διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Akishito.

Την Τρίτη, ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο. Ανάμεσα στα άλλα, θα περιγράψει το όραμά του για την Ελλάδα «που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών και των διεθνών εξελίξεων, μια Ελλάδα που είναι σταθερός και αξιόπιστος εταίρος σε ένα αβέβαιο περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις».

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης.

Πηγή: euro2day.gr