You are here

Το κράτος γλύτωσε €105 εκατ. από καταβολή ΑΤΑ στο 50%

31/01/2023 16:51

Τα κρατικά ταμεία επιβαρύνθηκαν με €105 εκατ. από την καταβολή της ΑΤΑ στο 50%, (4,36%) προς τους δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους του δημοσίου τομέα, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ο κ. Πετρίδης που ρωτήθηκε σχετικά, στο πλαίσιο του απολογισμού του ΥΠΟΙΚ για τη 10ετή θητεία της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, με έμφαση στα τελευταία τρία χρόνια κατά τα οποία ο ίδιος διαχειριζόταν το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου, ανέφερε ότι €80 εκατ. αναλογούν στην αύξηση του τιμαριθμικού επιδόματος για τους υφιστάμενους υπαλλήλους του δημοσίου και €25 εκατ. για τους συνταξιούχους του δημοσίου.

Σημειώνεται ότι η καταβολή της ΑΤΑ στο 50% στη βάση της μεταβατικής συμφωνίας του 2017, που συνεχίζει να ισχύει, παρά το αδιέξοδο που ανέκυψε στον κοινωνικό διάλογο για το ΥΠΕΡΓ, γλύτωσε στα δημόσια ταμεία αντίστοιχο ποσό €105 εκατ.

Πάντως, ο ΥΠΟΙΚ που ρωτήθηκε από τη StockWatch, αναφέρθηκε στο λόγο γιατί το υπουργείο δεν συμμετείχε στον κοινωνικό διάλογο για την ΑΤΑ, υπό την ιδιότητα του θεσμικού οργάνου  του μεγαλύτερου εργοδότη της χώρας,  σημειώνοντας ότι μία τέτοια συμμετοχή «θα ήταν εξωθεσμική», όπως είπε.

Εξήγησε ότι ο κοινωνικός διάλογος με βάση τα εργασιακά θέσμια στην Κύπρο σε σχέση με την ΑΤΑ,  γίνεται μεταξύ των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων που εκπροσωπούν τη μεγάλη μάζα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

«Δεν ήταν πρόθεση του ΥΠΟΙΚ και δεν είναι να παρέμβει θεσμικά στον κοινωνικό διάλογο» σημείωσε.

Υπενθύμισε ότι στο δημόσιο, υπάρχει η θεσμοθετημένη διαδικασία της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού μέσα από την οποία το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων η ΠΑΣΥΔΥ, εγείρει κατά καιρούς διάφορα εργασιακά θέματα προς συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Επεσήμανε ότι στην προκειμένη περίπτωση, η ΠΑΣΥΔΥ δεν έθεσε ενώπιον της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού αξίωση για πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ.

Διευκρίνισε πως στην περίπτωση κατά την οποία λαμβανόταν απόφαση στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου για την ΑΤΑ, τότε, το ΥΠΟΙΚ, σημείωσε,  θα εφάρμοζε χωρίς άλλη συζήτηση την οποιαδήποτε απόφαση,  σεβόμενο το αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου.

Όχι σε μονομερή απόδοση της ΑΤΑ μόνο στο δημόσιο

Ο Κ. Πετρίδης, ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε ως ΥΠΟΙΚ θα αποδεχόταν μονομερή καταβολή της ΑΤΑ στο 100% μόνο για το δημόσιο τομέα.

«Θα ήταν κοινωνικά άδικο για αρκετούς  λόγους» παρατήρησε ο Κ. Πετρίδης και εξήγησε γιατί:

«Θα ήταν άδικο διότι θα επιβαρυνόταν ο φορολογούμενος πολίτης και πιο άδικο, θα επιβαρυνόταν ο φορολογούμενος πολίτης που δεν απολαμβάνει καν της ΑΤΑ».

Ο ΥΠΟΙΚ υπέδειξε ότι οι πλείστοι μισθοί στο δημόσιο είναι πιο ψηλοί κατά μέσο όρο από  τον ιδιωτικό τομέα και στην περίπτωση που μονομερώς θα αποδιδόταν η ΑΤΑ στο 100%  θα αύξανε, όπως είπε,  το μισθολογικό χάσμα και την κοινωνική ανισότητα μεταξύ δημόσιου και μεγάλου μέρους του ιδιωτικού τομέα.

Του Λεύκου Χρίστου