You are here

Δύο τάσεις στην αγορά ακινήτων

01/02/2023 06:55

Δύο τάσεις παρατηρούνται στην αγορά ακινήτων το δεκάμηνο του 2022 με τα οικιστικά κτίρια να παρουσιάζουν μείωση λόγω της ακρίβειας και της αβεβαιότητας στην οικονομία, ενώ αντίθετα τα εμπορικά κτίρια παρουσιάζουν αύξηση λόγω κυρίως της μετεγκατάστασης εταιρειών στην Κύπρο που έδωσε ώθηση στην αγορά γραφείων.

Οικιστικά

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, όσον αφορά τα οικιστικά κτίρια, τα εμβαδά για μικτές πολυκατοικίες παρουσιάζουν μείωση 35%, ενώ στις μονοκατοικίες η μείωση ανέρχεται στο 10,3%.

Στα κτίρια με πέραν των δύο κατοικιών σημειώθηκε μείωση 6,2%, στις οικιστικές πολυκατοικίες μείωση 2,5% και στις διπλοκατοικίες μείωση 5,9%.

Το σύνολο του εμβαδού για οικιστικά κτίρια παρουσιάζει ετήσια μείωση 8,2%.

Εμπορικά

Όσον αφορά τα μη οικιστικά έργα, το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων για γραφεία καταγράφει σημαντική αύξηση 123% ενώ αύξηση 96,6% σημειώνεται και στα κτίρια για ψυχαγωγία.

Στα κτίρια εμπορίου καταγράφεται μείωση 29,9%, ενώ στα ξενοδοχεία σημειώνεται μείωση 19,5%.

Το σύνολο του εμβαδού για εμπορικά κτίρια σημειώνει ετήσια αύξηση 6,1%.

Το σύνολο της μείωσης στα οικιστικά και μη οικιστικά έργα ανήλθε στο 5,9%, και οφείλεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό στα μικρά έργα.

Σε σχέση με το 2019, οι αδειοδοτήσεις οικιστικών και εμπορικών κτιρίων παρουσιάζουν μείωση 12,5%. Στα εμπορικά παρουσιάζεται μείωση 12,1% και στα οικιστικά μείωση 12,4%.

Αναπροσαρμογή τομέα ακινήτων

Ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης, σημειώνει στη StockWatch ότι τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις άδειες οικοδομής καταδεικνύουν την αναπροσαρμογή του τομέα των κατασκευών στα νέα δεδομένα που αφορούν την αυξημένη ζήτηση σε γραφειακούς χώρους μέσα από την προσέλκυση επιχειρήσεων για μετεγκατάσταση στη χώρα μας και την κατασκευή μικρότερου μεγέθους οικιστικών μονάδων.

«Το τελευταίο αποτελεί απόρροια του υψηλού κόστους κατασκευής, των αυξημένων επιτοκίων ενώ ενδεχομένως η αγορά να αναμένει την τροποποίηση του νόμου που αφορά το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ», τονίζει.

Όσον αφορά τις ξενοδοχειακές μονάδες, προσθέτει, ήταν αναμενόμενο κάποια μείωση λαμβάνοντας το σημαντικό αριθμό των νέων ξενοδοχείων που έχουν ανοίξει στη χώρα μας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας. «Σημειώνεται ότι έχουμε δει περιπτώσεις επενδύσεων σε συγκροτήματα κατοικιών και διαμερισμάτων για ενοίκια ή και επενδύσεις σε μεγάλα τεμάχια γης για κατασκευή οικιστικών μονάδων προς ενοικίαση – build to rent», επισημαίνει.

Η καλύτερη χρονιά από το 2007

Ο διευθύνων σύμβουλος της APS Andreou Property Strategy, Ανδρέας Ανδρέου, σημειώνει ότι από πλευράς επιδόσεων, το 2022 ήταν η καλύτερη χρονιά για την κτηματαγορά από το 2007 σε ό,τι αφορά πωλήσεις ακινήτων. 

«Οι αδειοδοτήσεις είναι από την πλευρά της προσφοράς και σηματοδοτούν το νέο στοκ το οποίο αναμένεται να έρθει στην αγορά στο ορατό μέλλον.  Δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πως θα έρθει στην αγορά συνολικά ή τμηματικά ή με τακτό ή άτακτο τρόπο, καθώς οι παράγοντες που πραγματικά καθορίζουν την κατασκευαστική ροή βασίζονται στις επικρατούσες και προβλεπόμενες οικονομικές συνθήκες, στις προσδοκίες αλλά και στις προσωπικές οικονομικές δυνατότητες των stakeholders ανά πάσα χρονική περίοδο», τονίζει.

 Υπενθυμίζει ότι η αγορά κινείται μετά από μια παρατεταμένη περίοδο κοσμογονικών γεγονότων που περιλάμβανε πανδημία, lockdown, συνεχιζόμενη πολεμική σύρραξη, σοβαρών προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, αυξήσεων στο κόστος πρώτων υλών με άμεσο και έμμεσο αντίκτυπο στο κόστος παραγωγής, το κόστος υλικών, πληθωρισμό κλπ.

«Όλα αυτά δημιούργησαν σοβαρή αναστάτωση στην αγορά που πολλές φορές μεταφράζεται και σε χαοτική διαχείριση.  Παρόλα αυτά, όπως βλέπουμε το 2022 προωθήθηκαν νέα έργα σεβαστού όγκου τα οποία δίνουν μια αποτύπωση των νέων αναγκών στην αγορά.  Είναι γεγονός για παράδειγμα πως ο γραφειακός τομέας που είχε μείνει πίσω για κάποια χρόνια, τώρα βρίσκεται μπροστά επειδή υπάρχει φανερή έλλειψη προσφοράς.  Επίσης είναι φανερό το trend για δημιουργία συνεχώς νέων χώρων ψυχαγωγίας επειδή είναι έντονη αυτή η ανάγκη του κόσμου μετά την πανδημία», επισημαίνει.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες, αναφέρει, δείχνουν μια σχετική συρρίκνωση χωρίς όμως αυτό να αποτελεί ανησυχητικό φαινόμενο, όπως τονίζει.  Αντίθετα, υπογραμμίζει πως αποτελεί μια ορθή προσέγγιση της αγοράς για σταθεροποίηση αφενός των αξιών, και αφετέρου της συνειδητής μείωσης στην έκθεση των κινδύνων των συνεχών αυξήσεων στο κόστος κατασκευής.

Της Γεωργίας Χαννή