You are here

Αρχίζει ελέγχους για χρήση κράνους από ποδηλάτες η Αστυνομία

01/02/2023 13:33

Υποχρεωτική είναι από σήμερα, 1η Φεβρουαρίου, η χρήση προστατευτικού κράνους για ποδηλάτες και η Αστυνομία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι αρχίζει τροχονομικούς ελέγχους τόσο για τη χρήση του όσο και για την καταλληλότητα του κράνους που χρησιμοποιούν.

Επισημαίνει εκ νέου ότι σύμφωνα με γνωστοποίηση του Εφόρου Μηχανοκινήτων Οχημάτων, που είχε δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας τον περασμένο Δεκέμβριο, εγκεκριμένα προστατευτικά κράνη για χρήση από ποδηλάτες, είναι για άτομα ηλικίας άνω των 14 ετών, τα κράνη που τηρούν το πρότυπο CYS EN 1078:2012+A1 και για παιδιά ηλικίας μέχρι 14 ετών, τα κράνη που τηρούν το πρότυπο CYS ΕΝ 1080:2013, προσθέτοντας ότι τα κράνη θα πρέπει να φέρουν τη σήμανση συμμόρφωσης CE.

Ενημερώνει, επίσης, ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία οι ποδηλάτες και οι επιβάτες ποδηλάτων, για μη χρήση κράνους, όπως και χρήση μη εγκεκριμένου τύπου, δύναται να καταγγελθούν με εξώδικη ειδοποίηση πληρωμής του χρηματικού ποσού των 50 ευρώ, για κάθε παράβαση. Σε περίπτωση μη πληρωμής της εξώδικης ειδοποίησης, η καταγγελία θα καταχωρείται για εκδίκαση ενώπιον Δικαστηρίου, με το Δικαστήριο να δύναται να επιβάλει χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ.