You are here

Ανέβασε 50 μ.β. τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας

02/02/2023 14:40

Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) αύξησε τα επιτόκια για 10η διαδοχική φορά την Πέμπτη, αλλά δεν επανέλαβε τη δέσμευσή της να συνεχίσει να τα αυξάνει «δυναμικά» εάν χρειάζεται και είπε ότι ο πληθωρισμός είχε πιθανώς κορυφωθεί.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι εννέα ρυθμιστές επιτοκίων της ΒοΕ ψήφισαν 7-2 υπέρ της αύξησης του επιτοκίου στο 4,0% -το υψηλότερο από το 2008- από 3,5%. Η κίνηση ήταν αναμενόμενη από τους περισσότερους επενδυτές και οικονομολόγους.

Η ανακοίνωση έρχεται μια ημέρα αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιβράδυνε τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της με μια μικρότερη κίνηση κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά δήλωσε ότι αναμένει ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις.

Η BoE - η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους κινδύνους από το ποσοστό πληθωρισμού 10% της Βρετανίας χωρίς να εμβαθύνει την αναμενόμενη ύφεση - δήλωσε ότι η πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων από τον Δεκέμβριο του 2021 είναι πιθανό να έχει αυξανόμενο αντίκτυπο στην οικονομία.

Αυτό θα βοηθήσει να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 4% περίπου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ανέφερε. Προηγουμένως είχε προβλέψει τον πληθωρισμό για το 2023 γύρω στο 5%.

«Εάν υπήρχαν στοιχεία για πιο επίμονες πιέσεις, τότε θα απαιτούνταν περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε η Επιτροπή (MPC) της κεντρικής τράπεζας.

Αυτό αντιπροσώπευε ένα μήνυμα προς τους επενδυτές ότι η απότομη αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της.

Σε προηγούμενες ανακοινώσεις της ανέφερε ότι «θα ανταποκριθεί σθεναρά, όπως είναι απαραίτητο» σε σημάδια περαιτέρω πληθωριστικών πιέσεων και «ενδέχεται να απαιτηθούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων».

Η BoE βλέπει τον πληθωρισμό να πέφτει κάτω από τον στόχο του 2% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, αλλά προειδοποίησε ότι υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι σε αυτή την πρόβλεψη από επίμονες πιέσεις στην αγορά εργασίας και υψηλότερο από το αναμενόμενο πληθωρισμό.

Η κεντρική τράπεζα είπε ότι η Βρετανία εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης, αλλά είναι πιθανό να είναι «πολύ πιο μικρή» από ό,τι φοβόταν στις τελευταίες της προβλέψεις τον Νοέμβριο, χάρη σε μεγάλο βαθμό στην πτώση των τιμών της ενέργειας καθώς και στις χαμηλότερες προσδοκίες για τα επιτόκια της αγοράς.

Το ΑΕΠ αναμένεται πλέον να συρρικνωθεί κατά 0,5% το 2023 σε σύγκριση με την πρόβλεψη συρρίκνωσης 1,5% του Νοεμβρίου και η ύφεση θα διαρκέσει πέντε τρίμηνα - μειώνοντας την παραγωγή κατά λιγότερο από 1% - αντί για οκτώ τρίμηνα.

Πηγή: Euro2day