You are here

Άδεια λειτουργίας καφεστιατορίου στο Χαλά Σουλτάν

02/02/2023 14:37

Με σεβασμό στον χώρο και με αυστηρούς όρους λειτουργίας, που τέθηκαν από τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και το Τμήμα Αρχαιοτήτων, θα λειτουργήσει ως καφεστιατόριο ο χώρος που βρίσκεται δίπλα από τον τεκκέ Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος της πόλης, Ανδρέας Βύρας.

Κληθείς να αναφερθεί στους όρους, ο κ. Βύρας εξήγησε στο ΚΥΠΕ πως ο χώρος θα λειτουργεί ως σημείο ενημέρωσης για το μνημείο και θα έχει άδεια καφεστιατορίου, όχι ταβέρνας, με καθορισμένες ώρες λειτουργίας, ενώ θα απαγορεύεται η χρήση ψησταριάς και η ζωντανή μουσική. Το καφεστιατόριο, είπε ο Δήμαρχος Λάρνακας, θα λειτουργεί τους χειμερινούς μήνες έως τις 18:00 και τους καλοκαιρινούς μήνες ως τις 20:30.

Ο χρήστης του χώρου, πρόσθεσε, έχει συμβόλαιο με τον Κηδεμόνα τουρκοκυπριακών περιουσιών και μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών στάλθηκε αίτηση στον Δήμο Λάρνακας για την έκδοση πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας, ως αρμόδια πολεοδομική αρχή για τον χώρο δίπλα από το τέμενος. «Ο χώρος είναι Natura κι επειδή γειτνιάζει με το τέμενος, αρχαίο μνημείο, μας δόθηκαν όροι από το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Τμήμα Αρχαιοτήτων, κυρίως», σημείωσε. Με βάση αυτούς τους όρους, τόνισε ο κ. Βύρας, δόθηκαν οι σχετικές άδειες από τον Δήμο.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας διευκρίνισε ότι η άδεια λειτουργίας του κεφεστιατορίου θα έχει διάρκεια ένα χρόνο. Σημείωσε ότι εδώ και πολλά χρόνια ο χώρος εκεί ήταν κλειστός και εγκαταλελειμμένος, ενώ παλιά λειτουργούσε ως ταβέρνα με μπουζούκια. Με την πάροδο του χρόνου, τα τελευταία χρόνια, εκεί αφήνονταν αδέσποτες γάτες.  

Στην αλληλογραφία του Δήμου με τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών σημειώνεται επίσης, ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων προωθεί την ένταξη του τεμένους Χαλά Σουλτάν και της Αλυκής στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO κι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για την αυξημένη προσοχή σε όλες τις δραστηριότητες στην περιοχή.