You are here

Στο περίμενε η ψηφιοποίηση για δύο επιδόματα

02/02/2023 14:54

Η ψηφιοποίηση δύο επιδομάτων εξακολουθεί να εκκρεμεί στο υπουργείο Εργασίας, αν και σύμφωνα με τον υπουργό εργασίας Κυριάκο Κούσιο, έχει ήδη ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση έξι επιδομάτων που εμπίπτουν στο υπουργείο.

Ο υπουργός παρουσίασε τα στοιχεία για τα επιδόματα στον πρόσφατο απολογισμό του για το έργο του ΥΠΕΡΓ, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν σε ότι αφορά τα επιδόματα.

Μέχρι στιγμής, όπως είπε, εκκρεμεί η ψηφιοποίηση για την ηλεκτρονική υποβολή της θεσμοθετημένης σύνταξης, η οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Ακόμη, εκκρεμεί και η ψηφιοποίηση για την ηλεκτρονική υποβολή της γονικής άδειας, η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα.

Επιδόματα που ψηφιοποιήθηκαν

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΡΓ, έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί έξι σημαντικά επιδόματα, ενώ έχει απλοποιηθεί και η διαδικασία εξέτασης.

Συγκεκριμένα, ψηφιοποιήθηκαν το επίδομα ασθενείας από τον Φεβρουάριο του 2022, το επίδομα μητρότητας από τον Ιούλιο του 2022 το οποίο πλέον καταβάλλεται ηλεκτρονικά υποχρεωτικά από το Σεπτέμβριο της περασμένης χρονιάς και το επίδομα ανεργίας από το Σεπτέμβριο του 2022.

Το βοήθημα τοκετού ψηφιοποιήθηκε από τον Ιούλιο του 2022 και οι εισφορές των κοινωνικών ασφαλίσεων καταβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος Sisnet από τον Ιανουάριο του 2021.

Αναφορικά με τις εισφορές για τις περιόδους των οποίων η προθεσμία έχει παρέλθει, αυτές καταβάλλονται ηλεκτρονικά από τον Οκτώβριο του 2022.

Αλλαγές στην καταβολή επιδομάτων

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο υπουργός εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, για το επίδομα μητρότητας το οποίο καταβάλλεται υποχρεωτικά πλέον μέσω διαδικτύου, καταβάλλεται αρχικά το ποσό για τις 11 εβδομάδες, σε αντίθεση με το ποσό που αντιστοιχούσε στις 3 εβδομάδες και ίσχυε παλαιότερα.

Επιπλέον, σε σχέση με το επίδομα ανεργίας, ο χειρισμός εγγράφων και ανανεώσεων των ανέργων άλλαξε, αναφορικά με την απαίτηση της φυσικής τους παρουσίας στο τμήμα σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα.

Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον ΥΠΕΡΓ, δίνεται η δυνατότητα γρήγορης καταβολής του επιδόματος ανεργίας.

Απλοποίηση διαδικασιών

Ο ΥΠΕΡΓ τόνισε ότι με την ψηφιοποίηση και απλοποίηση των διαδικασιών αιτήσεων και καταβολής επιδομάτων, η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για παροχές του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων είναι πλέον φιλική προς τους αιτητές, ενώ εξοικονομείται χρόνος.

Ο χρόνος εξέτασης, πρόσθεσε, μειώθηκε από οκτώ μήνες εξέτασης σε τρεις μήνες και σε κάποιες περιπτώσεις σε ένα μήνα.

Κατά τη πανδημία εξετάστηκαν 120 χιλ. αιτήσεις για επίδομα ασθενείας από 50 χιλ. το χρόνο, ενώ αιτήσεις όπως το επίδομα μητρότητας εξετάζονται στοχευμένα.

Πρόσθεσε, ότι η ηλεκτρονική πληρωμή εισφορών έχει μειώσει τις ουρές στα ταμεία των επαρχιακών γραφείων των κοινωνικών ασφαλίσεων, με κάποιες εξαιρέσεις.

Της Μαρίας Κυριακίδου