You are here

Κριτική Μακρόν για νομοθετικές μεταρρυθμίσεις στο Ισραήλ

04/02/2023 10:03

Συνεχίζεται ο απόηχος στα ισραηλινά ΜΜΕ της χθεσινής επίσημης επίσκεψης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Νετανιάχου στη Γαλλία, με αφορμή πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα Le Monde.

Το δημοσίευμα αναφερόταν σε επισημάνσεις που φέρεται να έκανε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, σχετικά με τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο ισραηλινός κυβερνητικός συνασπισμός για την λειτουργία της δικαστικής εξουσίας και τον έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων εκ μέρους του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η ισραηλινή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι, σύμφωνα με δήλωση στελέχους του Πρωθυπουργικού Γραφείου στην Ιερουσαλήμ, η φερόμενη ως ανταπάντηση του Νετανιάχου, όπως την έγραψε η γαλλική εφημερίδα πως «είναι έτοιμος για συμβιβασμούς» μεταφέρθηκε λανθασμένα από τη Le Monde, και ότι στην πραγματικότητα ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «θα προσπαθήσει να εξεύρει σημεία συναίνεσης».

Εν τω μεταξύ, αναμένεται και αύριο βράδυ να πραγματοποιηθεί για τέταρτο συνεχόμενο Σάββατο συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο του Τελ Αβίβ κατά της νομοθετικής μεταρρύθμισης.

Παράλληλα, σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο της Ταινιοθήκης του Τελ Αβίβ συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του κυβερνητικού νομοσχεδίου, που προωθεί τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ενόψει πιθανής της ιδιωτικοποίησης.

Από την άλλη, ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν χθες ότι «ο κύριος εισηγητής της δικαστικής μεταρρύθμισης, βουλευτής του κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός», Σίμχα Ρότμαν, επεξεργάζεται ορισμένες μεταβολές» στο επίμαχο νομοσχέδιο για τις αρμοδιότητες του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.