You are here

Βουλγαρία: Επιβεβαίωση αξιολογήσεων από Moody's

04/02/2023 15:07

Ο οίκος Moody's Investors Service επιβεβαίωσε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της Βουλγαρίας στο Baa1 με σταθερές προοπτικές, ανέφερε το βουλγαρικό Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, η Βουλγαρία θα μπορούσε ακόμη να επιτύχει τον στόχο της για την υιοθέτηση του ευρώ το 2024, αλλά το βασικό σενάριο είναι ότι η υιοθέτηση θα καθυστερήσει πιθανότατα τουλάχιστον μέχρι το 2025.

Η προσδοκία της Moody's είναι ότι η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση δεν θα αποδυναμώσει σημαντικά την οικονομική και δημοσιονομική ισχύ της Βουλγαρίας.

«Η βουλγαρική κυβέρνηση ενίσχυσε αποτελεσματικά εναλλακτικές οδούς φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου, κυρίως από το Αζερμπαϊτζάν», αναφέρεται στην έκθεση.

Η Moody's εκτιμά ότι η βουλγαρική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,7% του ΑΕΠ το 2022, ενώ παρότι ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,4% του ΑΕΠ το 2023, η Moody's εκτιμά ότι αυτός θα είναι ένας από τους πιο ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών φέτος.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, ο πληθωρισμός θα είναι υψηλός αλλά θα μειωθεί προς το 6,0% μέχρι το τέλος του 2023, από 14,3% στο τέλος του 2022.