You are here

Περιμένουν αλλαγή σκηνικού για ξένους εργάτες

06/02/2023 06:50

Τη βεβαιότητα ότι μετά το χθεσινό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, ο υπουργός Εργασίας, δεν θα καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο την πρόταση του για τη νέα στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες, εκφράζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Υποδεικνύουν, ότι είναι αντιδεοντολογικό να δεσμεύσει με πολιτικές αποφάσεις την κυβέρνηση που θα εκλεγεί την ερχόμενη Κυριακή.

Ο κ. Κούσιος γνωρίζει ποιος θα είναι ο επόμενος ΠτΔ

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, ανέφερε στη StockWatch ότι, «εμείς δώσαμε τη δυνατότητα σε όλους τους υποψηφίους να επισκεφθούν τα γραφεία μας για να τους εξηγήσουμε τις θέσεις μας σε ότι αφορά τα εργασιακά θέματα».

«Ελπίζουμε ότι όποιος εκλεγεί από τους δύο υποψηφίους που πέρασαν στο δεύτερο γύρο των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, να επιβεβαιώσει στην πράξη και να εφαρμόσει το κοινωνικό πρόσωπο το οποίο ανέδειξε στην προεκλογική περίοδο».

Πρόσθεσε ότι «ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος, δεν νομιμοποιείται να υλοποιήσει τη μονομερή απόφαση του, διότι τώρα γνωρίζει ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος και δεν μπορεί να τον δεσμεύσει με πολιτικές αποφάσεις τις οποίες θα ακυρώσει ο νέος πρόεδρος που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου από την 1η Μαρτίου 2023».

Επιπλέον δεν μπορεί να υπάρξει μονοδιάστατη προσέγγιση για τη νέα στρατηγική αναθεώρησης της απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες από αυτή της ΑΤΑ.

Ο κ. Μάτσας, είπε ότι μόνο εάν ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επιλέξει έστω και την υστάτη να διαχειριστεί ο ίδιος και τα δυο ζητήματα τα οποία είναι ανοικτά, τότε και εμείς θα πράξουμε αναλόγως, όμως επιμένουμε στη θέση μας ότι δεν μπορεί να είναι ανομοιόμορφη η προσέγγιση της κυβέρνησης στα δυο ζητήματα».

Ετεροβαρείς και μονομερείς οι αποφάσεις

Η γενική γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, μιλώντας στη StockWatch, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα ήταν αντιδεοντολογικό ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας να δεσμεύσει την οποιαδήποτε κυβέρνηση με μια νέα στρατηγική απασχόλησης από τρίτες χώρες μετά από το χθεσινό αποτέλεσμα που ο υποψήφιος της κυβέρνησης δεν πέρασε στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών».

Υποστήριξε ότι «θα πρέπει να σκεφτεί διπλά και τριπλά, αν και θα έπρεπε να το είχε σκεφτεί και να μην είχε συνάψει συμφωνίες με τους εργοδότες χωρίς να έχει προηγηθεί κοινωνικός διάλογος».

Επανέλαβε ότι «το βασικό ζήτημα για εμάς είναι ότι δεν πραγματοποιήθηκε κοινωνικός διάλογος, συνεπώς δεν μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση με αποφάσεις ετεροβαρείς και μονομερείς χωρίς να λάβει υπόψη καθόλου τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος».

Θα μπούμε στα βαθειά με τη νέα κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου, ανέφερε στη StockWatch ότι δεν θα ήταν σκόπιμο την εβδομάδα που μεσολαβεί πριν την ανάδειξη του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, να γίνει οποιαδήποτε συνάντηση, με τους δύο υποψηφίους της κούρσας των εκλογών.

Υποστήριξε εντούτοις ότι, «σε περίπτωση που ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος προχωρήσει στην υλοποίηση της προειλημμένης απόφασης του, σίγουρα θα αντιδράσει το συνδικαλιστικό κίνημα.

«Στόχος μας είναι εάν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο η πρόταση του κ. Κούσιου να καταβάλουμε προσπάθεια να ανατραπεί από την νέα εκλεγμένη κυβέρνηση. Ωστόσο επιμένουμε ότι η απόφαση θα πρέπει να αφεθεί στη νέα κυβέρνηση, με την όποια θα μπούμε στα βαθιά για όλα τα εργασιακά ζητήματα και την κοινωνική πολιτική».

Της Ηρώς Ευθυμίου