You are here

Απλώνουν χέρι συνεργασίας προς τον ΔΗΣΥ

07/02/2023 11:18

Χείρα συνεργασίας προς τον ΔΗΣΥ, δια στόματος του προέδρου του κόμματος, τείνει το ΔΗΚΟ, αλλά και η ΔΗΠΑ, καθώς αναμένεται η ετυμηγορία του ΔΗΣΥ για το τι θα πράξει τη δεύτερη Κυριακή.

Το αποτέλεσμα του α' γύρου των προεδρικών εκλογών την περασμένη Κυριακή, διχάζει το κόμμα της κυβέρνησης που καλείται να λάβει αποφάσεις για την στάση που θα τηρηθεί στον β´ γύρο των εκλογών.

Οι επαφές ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις δίνουν και παίρνουν με την στήριξη του ΔΗΣΥ να αποτελεί αντικείμενο έντονης διεκδίκησης από πλευράς Χριστοδουλίδη και υποστηρικτών του.

Έντονες οι πιέσεις

Ήδη χθες, μετά την πρωινή πολύωρη συνάντηση του κ. Νεοφύτου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και την μεσημεριανή συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου και η εκτελεστική ηγεσία του κόμματος είχαν συναντήσεις με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο κ. Μαυρογιάννης αναχώρησε από την Πινδάρου χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πριν την συνάντηση εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούσε τον ΔΗΣΥ σε συμπόρευση, ενώ κατά την έξοδο του από τα γραφεία του κόμματος ανέφερε πως μετέφερε τις θέσεις και τις προσεγγίσεις του «και τα συλλογικά όργανα του Δημοκρατικού Συναγερμού θα λάβουν τις αποφάσεις τους».

Σήμερα ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, του οποίου το κόμμα είναι ένα εκ των τριών που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη, πρότεινε συνεργασία με τον ΔΗΣΥ μέσω του Twitter.

Ανέφερε ότι «με τον ΔΗΣΥ συνεργαστήκαμε σε δύσκολες εποχές και κρατήσαμε τη χώρα σε τροχιά σταθερότητας. Θα ήταν τιμή για το ΔΗΚΟ να ξανά συνεργαστούμε σε μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και να εργαστούμε για την ανάπτυξη, ευημερία και την σταθερότητα».

Υπενθυμίζεται, ότι χθες μετά την συνεδρίαση της εκτελεστικής ηγεσίας του ΔΗΣΥ, το κόμμα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Η πόρτα της Πινδάρου είναι πάντα ανοικτή στον διάλογο και όλοι γνωρίζουν που βρίσκεται».

Μηνύματα συνεργασίας έστειλε και ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Κάρογιαν προς τον ΔΗΣΥ μέσω του Twitter μερικές ώρες πριν τη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του κόμματος.

Σε tweet του αναφέρει ότι «με τον ΔΗΣΥ και τον κόσμο του, δώσαμε κοινές μάχες και κάναμε υπερβάσεις τα τελευταία δέκα χρόνια. Η όποια πικρία και απογοήτευση – θεμιτή και κατανοητή – δεν μπορεί να οδηγήσει τον τόπο σε πισωγυρίσματα. Μαζί πετύχαμε πολλά. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα!».

Σήμερα τα σπουδαία

Εξάλλου, χθες μετά τις συναντήσεις του ΔΗΣΥ με τους δύο μνηστήρες του προεδρικού, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε σε δήλωση του ότι σήμερα αναμένεται να συνέλθει το πολιτικό γραφείο του κόμματος στις 18:00, στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία».

Πρόσθεσε ότι εάν οποιοδήποτε κόμμα που στηρίζει τους δύο υποψηφίους θέλει να συναντηθεί με τον ΔΗΣΥ, τότε «εμείς δεν αρνούμαστε να δούμε τον οποιονδήποτε».

Στην σημερινή συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου αναμένεται να τοποθετηθεί και ο υπουργός υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, με βάση τα όσα ανέφερε μετά στο περιθώριο τελετής υπογραφής συμφωνίας συνεργασίας, με τον πρέσβη της Κίνας.

Απανωτές συναντήσεις

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συνάντησε χθες τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου και τον ανεξάρτητο υποψήφιο Αχιλλέα Δημητριάδη.

Σήμερα αναμένεται να συναντήσει τους ανεξάρτητους υποψηφίους Κωνσταντίνο Χριστοφίδη και Γιώργο Κολοκασίδη, ενώ τα ίδια πρόσωπα θα δει και ο Νίκος Χριστοδουλίδης που θα συναντηθεί επιπλέον, με το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

Την Τετάρτη αναμένεται η σύγκληση της παγκύπριας συνδιάσκεψης του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών στις 18:00.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στη συνδιάσκεψη θα τεθούν τα ονόματα των δύο υποψηφίων σε διαδικασία μυστικής ψηφοφορίας.

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη την απόφαση στήριξης του, ενώ την Τετάρτη αναμένεται η απόφαση του κ. Κολοκασίδη και την Τρίτη η απόφαση του κ. Χριστοφίδη μετά την συνεδρίαση του Κινήματος Νέο Κύμα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είδε σήμερα τον κ. Δημητριάδη. Σε δηλώσεις που ακολούθησαν αναφέρθηκε ότι εξετάστηκαν οι δώδεκα προτεραιότητες διακυβέρνησης της υποψηφιότητας Δημητριάδη. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ήταν μια εποικοδομητική συζήτηση στη βάση συγκεκριμένων αρχών και θέσεων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ήδη απάντησε σε κάποια σημεία, ενώ μέχρι αύριο το μεσημέρι αναμένεται να απαντήσει γραπτώς και στα υπόλοιπα.

Οι δώδεκα προτεραιότητες Δημητριάδη αφορούν τα χρυσά διαβατήρια, το κράτος δικαίου, την ανεξαρτησία θεσμών, το πόθεν έσχες, παράλογα προνόμια, το ταμείο αλληλεγγύης, τη προσιτή στέγη, τη πράσινη μετάβαση, το μεταναστευτικό, το κυπριακό, την επιτροπή αλήθειας και το ομοσπονδιακό κράτος.

Μετά την συνάντηση με τον Γιώργο Κολοκασίδη ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι συζητήθηκε κυρίως το κυπριακο, ενώ ανταλλάχθηκαν απόψεις για θέματα διαφθοράς. Ο κ. Κολοκασίδης χαρακτήρισε τη συνάντηση ως χρήσιμη και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δεύτερης συνάντησης αν χρειαστεί.

Στα ίδια ζητήματα επικεντρώθηκε και η συζήτηση του κ. Κολοκασίδη με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, με τους δύο να καταγράφουν διαφορές απόψεων.

Έστειλε ερωτηματολόγια το ΕΛΑΜ

Σε δηλώσεις στην μεσημβρινή εκπομπή του Αντέννα, ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη ανέφερε ότι τα ερωτηματολόγια του κόμματος έχουν ήδη σταλεί στους δύο υποψηφίους.

Μ.Κ.