You are here

Αδήριτη η ανάγκη λήψης μέτρων για προστασία ανθρώπινων ζωών

07/02/2023 13:17

Το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων του ισχυρού σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία και τη συμπαράστασή του στους τραυματίες και τους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί από τον σεισμό.

Το Επιμελητήριο βρίσκεται στη διάθεση της πολιτείας, σε περίπτωση που αποφασιστεί η παροχή υποστήριξης στις πληγείσες περιοχές και δηλώνει την ετοιμότητά του να συμβάλει στη διενέργεια μετασεισμικών ελέγχων, μέσω ομάδας καταρτισμένων Μηχανικών, ή με την παροχή όποιας άλλης αρωγής του ζητηθεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Η μεγάλη ένταση του σεισμού, η έντονη μετασεισμική ακολουθία και οι τραγικές συνέπειες στις δύο χώρες, υπογραμμίζουν για πολλοστή φορά τον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών στην περίπτωση μιας ισχυρής σεισμικής δόνησης στην Κύπρο. Η ανησυχία του ΕΤΕΚ εστιάζεται κυρίως στα παλιά κτήρια, λόγω της μεγάλης τους ηλικίας και ιδιαίτερα σε αυτά που έχουν σχεδιαστεί πριν από την εφαρμογή αντισεισμικού κώδικα, τα οποία ομολογουμένως αποτελούν μεγάλο μέρος του κτηριακού αποθέματος της χώρας μας. Ταυτόχρονα, η παντελής έλλειψη κουλτούρας συστηματικής συντήρησης των κτηρίων που παρατηρείται στη χώρα μας, δεν μπορεί παρά να εντείνει τα προβλήματα στα κτήρια αυτά και να αυξάνει τη δομική τους τρωτότητα.

Με αφορμή τον σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός και στο νησί μας, το ΕΤΕΚ οφείλει να επαναλάβει πως βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν για τη λήψη προληπτικών μέτρων, προς αποφυγή ανάλογων καταστροφικών συμβάντων στη χώρα μας. Με αυτό το δεδομένο, το Επιμελητήριο καλεί την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στη θεσμοθέτηση της τακτικής επιθεώρησης των κτηρίων, σε συνδυασμό με μία δέσμη μέτρων και κινήτρων που θα ενθαρρύνουν τους πολίτες να προβαίνουν σε ολιστικές εργασίες συντήρησης, και δομοστατικής αναβάθμισης των οικοδομών τους, με προτεραιότητα τις οικοδομές δημόσιας χρήσης.