You are here

Στη βάσανο του ΦΠΑ ξανά η βουλή

20/02/2023 07:29

Υπό το βάρος της προειδοποίησης του γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, ότι η Κομισιόν δεν θα αποδεχθεί αλλαγές στο νομοσχέδιο του μειωμένου ΦΠΑ 5%, η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δηλώνει ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για τυχόν αλλαγές στο νομοσχέδιο.

Η κ. Ερωτοκρίτου, ενόψει της σημερινής συζήτησης στην επιτροπή Οικονομικών του νομοσχεδίου για μειωμένο 5% ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία, δήλωσε στη StockWatch ότι «ότι οι θέσεις όλων των ενδιαφερομένων σχετικά με το νομοσχέδιο για μειωμένο ΦΠΑ, έχουν ήδη τεθεί στο τραπέζι, συνεπώς ότι περιθώριο υπάρχει για τυχόν διαφοροποιήσεις θα εξαντληθούν».

Τυχόν παρεκκλίσεις από το νομοσχέδιο που εκκρεμεί ενώπιον μας θα πρέπει να είναι στη βάση των ιδιαιτεροτήτων της κυπριακής κοινωνίας και των αναγκών της, συνυφασμένων με τις ανάγκες της κυπριακής οικονομίας, είπε.

Πάντως, τα περιθώρια για περαιτέρω διαβούλευση και αλλαγές είναι στενά, δεδομένου ότι η Κομισιόν απέστειλε τελεσίγραφο στη κυπριακή Δημοκρατία λόγω της καθυστέρησης της αλλαγής του πλαισίου.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, μέσω ψήφισης σχετικού τροποποιητικού νομοσχεδίου, για να μην προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα στην Κύπρο εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 5% στην απόκτηση πρώτης κατοικίας με τρόπο που παραβιάζει την ενωσιακή νομοθεσία η οποία προβλέπει μειωμένο ΦΠΑ για σκοπούς κοινωνικής στήριξης.

Σημειώνεται επίσης, ότι το δεύτερο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, αφού το πρώτο είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, προβλέπει την επιβολή 5% ΦΠΑ στα πρώτα 170 τ.μ. κατοικιών, με συνολικό εμβαδόν μέχρι 220 τ.μ. και με αξία συναλλαγής μέχρι €350 χιλ. Επίσης, μειωμένος ΦΠΑ θα επιβάλλεται και για τα πρώτα 90 τ.μ. διαμερισμάτων, με συνολικό εμβαδόν μέχρι 110 τ.μ. και με συνολική αξία μέχρι €200 χιλ.

Το πρώτο νομοσχέδιο προέβλεπε την επιβολή 5% ΦΠΑ για τα πρώτα 140 τ.μ. της κύριας κατοικίας, η οποία θα έχει μέγιστο εμβαδό 200 τ.μ.

Ζητούν αλλαγές και προειδοποιούν για καθήλωση της αγοράς

Στο μεταξύ οι εμπλεκόμενοι φορείς συνεχίζουν να εμμένουν στις θέσεις τους, τις οποίες κατέθεσαν και γραπτώς ενώπιον της επιτροπής οικονομικών της Βουλής, ότι το νομοσχέδιο πρέπει να τύχει αλλαγών με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη τα νέα οικονομικά δεδομένα της αγοράς.

Το ΕΤΕΚ, ως ο επιστημονικός τεχνικός συμβουλευτικός φορέας του κράτους, με επιστολή που κοινοποίησε στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παντελή, εισηγείται συγκεκριμένες αλλαγές, θέτοντας κόκκινες γραμμές.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντής, σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι «δύο σημεία αποτελούν για εμάς κόκκινες γραμμές. Πρώτο, θα πρέπει να επικαιροποιηθούν οι μέγιστες τιμές ώστε να μπορεί κάποιος να είναι επιλέξιμος και δεύτερο, να δοθεί εύλογη μεταβατική περίοδος ώστε όσοι βρίσκονται ήδη στη διαδικασία αγοράς ή ανέγερσης πρώτης κατοικίας να την ολοκληρώσουν με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα.

Σε αντίθετη περίπτωση, επεσήμανε ότι θα τεθεί ταφόπλακα στα όνειρα πολλών να αποκτήσουν ιδιόκτητη στέγη, είτε πρόκειται για διαμέρισμα ή κατοικία.

Υποστήριξε ότι η Βουλή δεν εξήγησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι στην Κύπρο είχαμε τρομακτική αύξηση στην τιμή των κατασκευαστικών υλικών και της ενέργειας με επακόλουθο ένα διαμέρισμα το οποίο πριν 3 χρόνια στοίχιζε €200.000 σήμερα να στοιχίζει €260.000 με €270.000.

Σημείωσε επίσης ότι εισηγούνται όπως και οι προσθηκομετατροπές και ανακαινίσεις ενός ακινήτου καλύπτονται με 5% ΦΠΑ.

Το ΕΤΕΚ, συγκεκριμένα προτείνει να αυξηθεί το όριο σε σχέση με την αξία συναλλαγής στις €275.000 για τα διαμερίσματα και στις €400.000 για τις κατοικίες.

Εισηγείται επίσης την εισαγωγή νέας πρόνοιας για δυνατότητα προσαύξησης στο μέγιστο μέγεθος ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, ειδικότερα στις περιπτώσεις πολυτέκνων και στις περιπτώσεις ζευγαριών.

Να ληφθεί υπόψη και το μέγεθος του οικοπέδου

Οι εισηγήσεις που έθεσε στο τραπέζι ο σύλλογος αρχιτεκτόνων Κύπρου, συνάδουν με τις θέσεις του ΕΤΕΚ.

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο πρόεδρος του συλλόγου αρχιτεκτόνων, Άλκης Δίκαιος, θα πρέπει να εξετάζονται μεμονωμένα οι αιτήσεις για πολεοδομική και οικοδομική άδεια. Με διαφορετικούς συντελεστές τα διαμερίσματα και με διαφορετικούς οι κατοικίες.

Υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία και σημείωσε ότι η οριζόντια επιβολή ΦΠΑ σε όλα τα ακίνητα δεν είναι σωστή εκτός εάν αυξηθούν τα απαιτούμενα τετραγωνικά μέτρα, δηλαδή μέχρι 170 τ.μ. επιβολή 5% ΦΠΑ και από 170 τ.μ. μέχρι 220 τ.μ. 19% ΦΠΑ. Πάνω από 220 τ.μ. ολόκληρη η οικοδομή να χρεώνεται με 19% ΦΠΑ.

«Τα 140 τ.μ. δεν θα συνάδουν ούτε με το μέγεθος των οικοπέδων διότι τα οικόπεδα στην Κύπρο είναι γύρω στα 500 τ.μ. και εάν ο μέσος όρος για μια κατοικία είναι 170 τ.μ. και η κατοικία γίνει σε δύο επίπεδα των 85 τ.μ., ο κάθε όροφος τότε δεν περιορίζεται, ούτε η αστική επέκταση, ούτε η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

Συνεπώς, πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς όλα τα στοιχεία που έχουμε μπροστά μας».

Συμφωνεί επίσης, ότι πρέπει να δοθεί περίοδος χάριτος διότι εάν ψηφιστεί με άμεση ισχύ το νομοσχέδιο, κάποιοι θα σπεύσουν να αποσύρουν τις άδειες τους για να τις προσαρμόσουν στις αλλαγές με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μπάχαλο στην αγορά, όπως είπε.

ΦΠΑ 5% μέχρι €500.000

Ο πρόεδρος του συνδέσμου εργολάβων οικοδομών Στέλιος Γαβριήλ, ανέφερε στη StockWatch ότι με τα δεδομένα που επικρατούν σήμερα στην αγορά θα πρέπει να εφαρμοστεί ο μειωμένος ΦΠΑ σε διαμερίσματα και κατοικίες αξίας μέχρι €500.000, ενώ από τις €500.000 και άνω αναλογικά ο συντελεστής να φθάσει μέχρι το 15% ΦΠΑ.

Της Ηρώς Ευθυμίου