You are here

Καιρός για φορολόγηση ψηλών εισοδημάτων

25/02/2023 06:00

Η λύση για καταπολέμηση της φτώχειας και αντιμετώπιση των εισοδηματικών ανισοτήτων θα πρέπει να περιλαμβάνει και την φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων, σύμφωνα με τον Χριστόφορο Πισσαρίδη, νομπελίστα οικονομολόγο.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο της όγδοης ετήσιας διάλεξής του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Πισσαρίδης απαντούσε σε ερώτημα αναφορικά με τις ρυθμίσεις και τους ελέγχους που είναι αναγκαίο να υπάρχουν προς αντιμετώπιση της ανισότητας που προκαλεί η ανάπτυξη και συγκέντρωση των νέων τεχνολογιών σε μερίδα οργανισμών.

Ο Πισσαρίδης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στα υψηλά εισοδήματα και τα μέσα και χαμηλά εισοδήματα, η οποία όπως είπε,  διατηρείται εξαιτίας των ψηλών μισθών λόγω της νέας τεχνολογίας και σημείωσε πως δεν είναι καιρός για ρυθμίσεις, αλλά για φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων.

Από το 1980 και έπειτα, η ψαλίδα ανοίγει σε όλες τις χώρες λόγω των νέων τεχνολογιών, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι τα υψηλότερα εισοδήματα αυξάνονται και τα χαμηλότερα εισοδήματα μένουν στάσιμα.

Πρώτος στόχος, υπέδειξε, θα πρέπει να είναι η καταπολέμηση της φτώχειας με σκοπό την μηδενική φτώχεια. Αυτό, όπως είπε, μπορεί να επιτευχθεί όχι με δανεισμό, αλλά με την εισαγωγή φορολογίας σε υψηλά εισοδήματα.

Δεύτερος στόχος, σημείωσε, θα πρέπει να είναι η ευημερία (well being).

Πρόσθεσε πως αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση, οι κανονισμοί δεν αποτελούν λύση, καθώς μπορούν να προκαλέσουν ζημιά.

Λύσεις στην έλλειψη προσωπικού

Τη συζήτηση απασχόλησαν και θέματα που αφορούν στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας, με τον κ. Πισσαρίδη να αναφέρεται στο υπάρχον πρόβλημα του τομέα, την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.

Επεσήμανε ότι ο κλάδος, όχι μόνο στην Κύπρο, αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εξεύρεσή ανθρώπινου κεφαλαίου.

Πιθανές λύσεις στο ζήτημα που θα διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη είναι οι ξένοι εργάτες, η αυτοματοποίηση στον τομέα και οι πιο ελκυστικές θέσεις εργασίας.

Σημαντική χαρακτήρισε και την πτυχή της παρουσίασης του τουριστικού προϊόντος, καθώς όπως εξήγησε, μετά την πανδημία οι καταναλωτές επικεντρώνονται πλέον και στην ανάγκη καθαριότητας.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε ακόμη στην έλλειψη προσωπικού στην αγορά τροφίμων και ειδικότερα, στις κουζίνες ανοικτού τύπου όπου λόγω της χαμηλής ποιότητας προσωπικού ο τομέας οδηγήθηκε στη δημιουργία των «σκοτεινών κουζινών» (dark kitchens), κατά την έκφρασή του.

Πρόσθεσε ότι πλέον, οι τουρίστες μέσω της αυτοματοποίησης των υπηρεσιών στον τομέα, προτιμούν το self-catering.

Ώθηση από το «revenge tourism»

Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν, ο κ. Πισσαρίδης διαβλέπει αύξηση του τουρισμού, σημειώνοντας πως τον τομέα ενισχύει επί του παρόντος η διάθεση για «revenge tourism», ως αντιστάθμισμα στους περιορισμούς που επικράτησαν κατά την περίοδο της πανδημίας του Covid-19.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το μέλλον του τουρισμού, ο κ. Πισσαρίδης εξήγησε πως ανεξάρτητα από το μακροοικονομικό περιβάλλον, την κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο και την απώλεια του ρωσικού τουρισμού στην Κύπρο, οι τάσεις υποδεικνύουν ότι ο τουρισμός αυξάνεται σε σχέση με την κατανάλωση.

Απέδωσε την αύξηση αυτή, στη γήρανση του πληθυσμού, στην αύξηση των εισοδημάτων, στην τηλεργασία, στην ανάγκη για ταξίδια αναψυχής, στην υπερβολική εξοικονόμηση (pend up savings) και εν τέλει, στον «εκδικητικό τουρισμό» (revenge tourism) μετά την πανδημία.

Σε ότι αφορά τον εκδικητικό τουρισμό, σημείωσε ότι αποτελεί μια επίπτωση της πανδημίας του Covid-19, καθώς οι άνθρωποι μετά από τρία χρόνια πανδημίας έχουν την ανάγκη για ταξίδια.

Σε σχέση με την προσέλκυση νέων τουριστικών αγορών με στόχο την κάλυψη του ρωσικού κενού στον κυπριακό τουρισμό, επεσήμανε πως το ερώτημα είναι εάν όντως οι νέες αγορές θα αντικαταστήσουν τους Βρετανούς και τους Ρώσους, που αποτελούσαν τις μεγαλύτερες τουριστικές αγορές της Κύπρου.

Θετικές οι προοπτικές στις υπηρεσίες

Ερωτηθείς σχετικά με τις μειώσεις προσωπικού στις τράπεζες διεθνώς και την εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα των υπηρεσιών, ο κ. Πισσαρίδης ανέφερε ότι οι προοπτικές είναι θετικές καθώς θα ακολουθήσει άνοιγμα θέσεων σε ότι αφορά την ανάλυση δεδομένων, μεταξύ άλλων.

Πρόσθεσε, ότι η τεχνολογία θα έρθει να εξυπηρετήσει και να αυτοματοποιήσει υπηρεσίες, ενώ αναφερόμενος στις κυπριακές τράπεζες ανέφερε πως είναι βήματα πίσω ακόμη.

Ανάγκη για soft skills

Σε ότι αφορά την παιδεία, ο κ. Πισσαρίδης επεσήμανε πως θα πρέπει να διδάσκονται στο σχολείο μαθήματα όπως μαθηματικά, STEAM, αλλά και μαθήματα σε σχέση με soft skills, όπως ψυχολογία και κοινωνιολογία.

Μιλώντας για την εκπαίδευση σε Κύπρο και Αγγλία παρατήρησε ότι δίνεται έμφαση στις ώρες εργασίας και αλλού, αλλά δεν δίνεται έμφαση σε ζητήματα που θα αλλάξουν το σύστημα, όπως είπε.

Σημείωσε πως θα πρέπει να μελετηθεί περισσότερο το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες για την ευημερία, αφού ξεπεραστεί η φτώχεια, προσθέτοντας ότι επιδίωξη μιας κοινωνίας θα πρέπει να είναι η καλή ζωή (well being).

Σε σχέση με το φαινόμενο της μεγάλης παραίτησης (great resignation) που παρατηρείται στις ΗΠΑ, ο Κύπριος νομπελίστας ανέφερε πως δεν μας επηρεάζει στο τομέα της εκπαίδευσης και της εργασίας, αλλά κυρίως στους τομείς του πολιτισμού και των ηλεκτρονικών.

Της Μαρίας Κυριακίδου