You are here

Προτεραιότητα να εντοπιστούν τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη

06/03/2023 14:37

Τη δέσμευση της ελληνικής Κυβέρνησης ότι θα κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι της για να μην ξανασυμβεί ποτέ ένα τέτοιο τραγικό γεγονός», επανέλαβε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, προτεραιότητα αυτή τη στιγμή αποτελεί «να διερευνηθεί πλήρως κάθε πτυχή και να μάθουμε τα αίτια της τραγωδίας».

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού για «παρεμβάσεις άμεσης βελτίωσης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων μέχρι να ολοκληρωθεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διοίκησης», καθώς και στην επιδίωξη πρόσθετης κοινοτικής χρηματοδότησης για τη συντήρηση και αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου, στην οποία έχει εξαγγείλει ότι θα προβεί.

«Η τραγωδία αυτή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν δεν συνέτρεχαν μια σειρά συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που διαιωνίζονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια», παραδέχθηκε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι η Ειδική Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί υπό τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη –ο οποίος έχει αναλάβει τη θέση του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών– είναι η «διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών στο σιδηροδρομικό δίκτυο».

«Η Επιτροπή σε καμιά περίπτωση δεν θα υποκαταστήσει την ελληνική Δικαιοσύνη. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον, άλλωστε. Το αντίθετο, κάθε στοιχείο, κάθε τεκμήριο που θα βρεθεί, κάθε συμπέρασμα που θα προκύψει, θα τεθεί στη διάθεση της Δικαιοσύνης προκειμένου να αξιολογηθεί και να αξιοποιηθεί από αυτήν», εξήγησε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Η διαλεύκανση κάθε πτυχής της υπόθεσης αυτής είναι επιβεβλημένη για λόγους τόσο θεσμικούς, όσο και κοινωνικούς. Η ελληνική κοινωνία πρέπει και θα λάβει απαντήσεις για όλα, με εγκυρότητα και με τεκμηρίωση», υποστήριξε ο ίδιος.

Κάνοντας λόγο για χρόνιες παθογένειες, ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ωστόσο ότι η Κυβέρνηση δεν έχει «καμία διάθεση εξωραϊσμού της κατάστασης, ούτε κατά την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης». «Δεν πρόκειται να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα», ανέφερε ο ίδιος.

Τέλος, ερωτηθείς εάν ο παραιτηθείς πρώην Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής θα είναι στα ψηφοδέλτια, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Νέα Δημοκρατία έχουν κάθε πρόθεση να είναι υποψήφιος. «Ο κ. Καραμανλής παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας γενναία την πολιτική ευθύνη. Από την πλευρά της ΝΔ και του κ. Καραμανλή δεν υπάρχει πρόθεση να μην είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΚΥΠΕ