You are here

Χωρίς αντίκρισμα η αποκλιμάκωση πληθωρισμού

07/03/2023 06:33

Μακρύς παραμένει ο δρόμος μέχρι η μείωση του πληθωρισμού να φτάσει σε επίπεδα που να φρενάρει τις αυξήσεις των επιτοκίων και των τιμών προϊόντων, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Σημειώνουν ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν έχουν νιώσει ακόμη την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από το 7,1% που καταγράφηκε τον πρώτο μήνα του έτους, στο 6,7% το Φεβρουάριο, καθώς η ακρίβεια συνεχίζει να «τσακίζει» τις τσέπες τους, όπως και η ανοδική πορεία των επιτοκίων.

Σταδιακή η διόρθωση των τιμών

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, σε δηλώσεις στη StockWatch είπε ότι η διόρθωση που θα επέλθει στις τιμές των προϊόντων θα είναι σταδιακή.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι τιμές των καυσίμων οι οποίες τους τελευταίους μήνες έχουν σταθεροποιηθεί, ενδεχομένως να μειωθούν περαιτέρω, γεγονός που θα αποτυπωθεί στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, μιλώντας στη StockWatch εξέφρασε την πεποίθηση ότι το τρέχον έτος θα είναι πολύ καλύτερο για τους καταναλωτές από το περσινό, διότι σύντομα η υποχώρηση του πληθωρισμού θα αρχίσει να αντανακλάται στις τιμές των προϊόντων.

Επεσήμανε ότι «αν και σημειώθηκε κάποια μείωση στις τιμές των βασικών προϊόντων, εντούτοις παραμένουν δυσβάστακτες για μια σημαντική μερίδα πολιτών».

Δεν βλέπουμε ανάλογη μείωση στις τιμές αγαθών

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, δήλωσε στη StockWatch ότι προϋπόθεση για να νιώσουν οι καταναλωτές την υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων είναι η ανάλογη μείωση στις τιμές των προϊόντων, κάτι που δυστυχώς δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής.

Κάλεσε την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου να εξετάσει το φαινόμενο της στρογγυλοποίησης των τιμών, λέγοντας ότι όταν σημειώνεται αύξηση στις διεθνείς τιμές των καυσίμων αμέσως βλέπουμε αύξηση και στις λιανικές τιμές πώλησης στην Κύπρο, ενώ όταν καταγράφεται πτώση παρατηρείται μια δυστοκία στη μείωση των τιμών.

Η γενική γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, δήλωσε στη StockWatch ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού δεν είναι τέτοια ώστε να μειώσει την πίεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από τις ψηλές τιμές των βασικών προϊόντων, αλλά και από τις απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων τα οποία έφθασαν στο 3% με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια σημείωσε αύξηση στο 4,68%, σε σύγκριση με 4,21% τον προηγούμενο μήνα.

Το επιτόκιο που αφορά στεγαστικά δάνεια μειώθηκε στο 3,11%, σε σύγκριση με 3,34% τον προηγούμενο μήνα και το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκατ. παρουσίασε αύξηση στο 4,82%, σε σύγκριση με 4,71% τον προηγούμενο μήνα.

Το επιτόκιο για δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκατ. κατέγραψε αύξηση στο 5,37%, σε σύγκριση με 3,52% τον προηγούμενο μήνα.

Συγκράτηση πληθωρισμού λόγω τιμών

Ακόμη να αρχίσει η αντίστροφη πορεία του πληθωρισμού, ανέφερε στη StockWatch ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής.

Διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Κεντρικών Τραπεζών ο ρυθμός μείωσης του πληθωρισμού συγκρατείται από τις τιμές των τροφίμων οι οποίες συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Παράλληλα, είπε, αναμένεται νέα αύξηση στο κόστος του χρήματος δυσκολεύοντας έτσι και τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των δανείων τους, διότι αυτόματα αυξάνεται το ποσό της δόσης.

«Την ίδια στιγμή φρενάρει και η διάθεση για νέες επενδύσεις, ενώ καραδοκεί ο κίνδυνος για νέες αυξήσεις στις τιμές», επεσήμανε ο κ. Τσιακκής.

Αντικίνητρο τα επιτόκια για ανάπτυξη

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Κώστας Χριστοφίδης, ανέφερε στη StockWatch ότι «η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έστω και με αργό ρυθμό αποτελεί ένδειξη ότι θα αρχίσουν να μειώνονται οι τιμές των αγαθών και υπηρεσιών».

Υπέδειξε ότι «η αύξηση των επιτοκίων δεν αποτελεί κίνητρο για ανάπτυξη και την ίδια ώρα αποθαρρύνονται οι νέες επενδύσεις».

Μεγάλες αυξήσεις σε τρόφιμα

Σε ότι αφορά τις αυξήσεις στις τιμές αγαθών, σύμφωνα με το δείκτη τιμών της Στατιστικής Υπηρεσίας τον οποίο ανέλυσε ο Σύνδεσμος Καταναλωτών, παρατηρείται μεγάλη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2022, μέχρι το Φεβρουάριο του 2023.

Η αύξηση στη ζάχαρη είναι της τάξης του 74,35%, στη μαργαρίνη και άλλα φυτικά έλαια είναι 36,09%, στα έλαια και λίπη 33,05%, στο ελαιόλαδο 18,58% και στο βοδινό και το μοσχάρι η αύξηση είναι 25,37%.

Σημαντική αύξηση καταγράφηκε και στα λαχανικά στο 25,04%, στο αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας 24,47%, στο χοιρινό 18,76%, στο βούτυρο 23,20%, στο διατηρημένο γάλα 22,47%, στα μεταλλικά νερά και νερά της πηγής 21,69%, στα ζυμαρικά 21,22%, στο ρύζι 17,09% και στο τυρί 21,08%.

Η αύξηση στον καφέ ανήλθε στο 20,87%, στο φρέσκο ολόπαχο γάλα στο 17,91%, στο φρέσκο γάλα με χαμηλά λιπαρά 15,78%, στα φρέσκα ψάρια 15,16% και στο ψωμί 14,41%.

Σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν και στις τιμές fast food και υπηρεσίες take away φαγητού, που αυξήθηκαν κατά 11,58%. Στα προϊόντα φούρνου και ζαχαροπλαστείου σημειώθηκε αύξηση κατά 11,48%, στις παιδικές τροφές οι τιμές αυξήθηκαν κατά 11,27%, στα εστιατόρια, καφετέριες και καφενεία κατά 8,73%.

Η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι της τάξης του 34,27%, στην τιμή του υγραερίου στο 20,73%, στο πετρέλαιο 10,30%, στη βενζίνη 3,67%, στα καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτου στο 5,04%.

Σταθεροποίηση τιμών καυσίμων

Σταθερές παραμένουν οι τιμές των καυσίμων τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε στη StockWatch o πρόεδρος του συνδέσμου πρατηριούχων Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Η μέση τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων κυμαίνεται στο €1,40, ενώ η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης στο €1,60 το λίτρο.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη δίμηνη παράταση της έκπτωσης στο φόρο κατανάλωσης καυσίμων που ισχύει από τις 3 Μαρτίου μέχρι και τις 4 Μαΐου, δίνοντας ανάσα στους καταναλωτές.

Της Ηρώς Ευθυμίου