You are here

Θετικό το πρώτο τεστ οίκων για τη νέα κυβέρνηση

13/03/2023 06:06

Θετικές είναι οι πρώτες αναφορές των οίκων αξιολόγησης για τη νέα κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, οι οποίοι τονίζουν ότι αναμένεται να συνεχιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα και πειθαρχία.

Ο οίκος Fitch με αφορμή την αναβάθμιση της οικονομίας κατά μία βαθμίδα στο ΒΒΒ από BBB- σημείωσε ότι δεν αναμένεται ουσιαστική αλλαγή στην ευρεία κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής υπό τη νέα διοίκηση.

Ο πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε την αναβάθμιση ως σημαντικότατη εξέλιξη αναγνωρίζοντας όπως είπε, τη δουλειά που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Σημείωσε ακόμα, ότι η δημοσιονομική πειθαρχία είναι απαραίτητη. «Μια ισχυρή και αξιόπιστη οικονομία είναι εκείνη που θα μας επιτρέψει να έχουμε στοχευμένη κοινωνική πολιτική και μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμείς συνεχίζουμε», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ανέφερε σχετικά ότι «οι Fitch έχουν αποτιμήσει θετικά όχι μόνο τις δημοσιονομικές επιδόσεις την περίοδο 2021-2022, αλλά και τη συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα της οικονομίας στις διάφορες διεθνείς κρίσεις που επισυνέβησαν τα τελευταία χρόνια».

Την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s ανέφερε ότι μετά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, δεν αναμένεται σημαντική αλλαγή στις προτεραιότητες πολιτικής, επισημαίνοντας τις θετικές προοπτικές για την οικονομία.

Στην έκθεσή του για τη Κύπρο ημερομηνίας 6 Μαρτίου 2023, μετά την απόφαση να μην αλλάξει την αξιολόγηση στη συνεδρία της 3ης Μαρτίου, ο οίκος αναφέρει ότι στις 12 Φεβρουαρίου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πρώην μέλος του ΔΗΣΥ που αποχώρησε για να θέσει υποψηφιότητα σαν ανεξάρτητος, κέρδισε το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο οίκος σημείωσε ότι ο νέος πρόεδρος δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και έτσι, παρατήρησε, «όπως συνήθως συμβαίνει στην Κύπρο, η χάραξη πολιτικής θα συνεχίσει να γίνεται μέσω της οικοδόμησης συναίνεσης».

«Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Χριστοδουλίδη στις 28 Φεβρουαρίου, αναμένουμε έναν καλό βαθμό συνέχειας της πολιτικής, ιδίως όσον αφορά τη μείωση του δημόσιου χρέους, τη στήριξη της αγοράς εργασίας, τη βελτίωση της διακυβέρνησης, το κόστος ζωής και την εκκαθάριση του ισολογισμού του χρηματοπιστωτικού τομέα», πρόσθεσε ο οίκος.

Ο οίκος Moody’s, στη δική του αναφορά σε σχέση με τη νέα κυβέρνηση, επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο υποδηλώνει τη συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της προόδου και υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

«Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη θα προσπαθήσει να διατηρήσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική της Κύπρου μαζί με τις πολιτικές οικονομικών μεταρρυθμίσεων», τόνισε.

Στο σημείωμα του, ο διεθνής οίκος τόνισε ωστόσο, ότι οι διαπραγματεύσεις για επανένωση της Κύπρου «ενδεχομένως να παρεμποδιστούν από την αυστηρότερη γραμμή των μικρότερων κομμάτων που στηρίζουν τον νέο πρόεδρο».

Στις 31 Μαρτίου, αναμένεται επίσης η αξιολόγηση της οικονομίας από τους οίκους Moody’s και DBRS.

Της Γεωργίας Χαννή